Yayda hipertoniya xəstələrinin qidalanma rejimi

Yayda hipertoniya xəstələrinin qidalanma rejimiYay aylarında orqanizmdə maye itkisi çox oluduğundan qan qatılaşması baş verir və bunun nəticəsində bir sıra xəstəliklər yaranır. Qida rejiminə düzgün əməl edilməməsi ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır, infarkt üçün şərait yaranır. Ona görə də arterial təzyiqi yüksək olanlar yay aylarında qida rejiminə ciddi fikir verməlidirlər.
Hipertoniya xəstəliyindən əziyyət çəkənlər xəstəliyin riskini azaltmaq və qan dövranını yaxşılaşdırmaq məqsədilə təmiz su, daha doğrusu, qazsız və şəkərsiz maye qəbul etməlidirlər. Bundan başqa vitaminlərlə zəngin meyvələrə üstünlük verilməli, tərəvəzlərdən hazırlanmış yeməklər gündəlik qida rasionunun əsas tərkib hissəsi olmalıdır.
Milli.Az bildirir ki, həkim-kardioloq Nüşabə Səfərova AZƏRTAC-a deyib: "Hipertoniya xəstələri şəkərdən və duzdan mümkün qədər az istifadə etməlidir. Gün ərzində 5 qramdan artıq duz qəbul edilməməlidir. Yağlı qidalar qanın qatılaşmağına səbəb olduğuna görə bunu da mütləq nəzərə almaq lazımdır. Qatılaşma itirilən mayenin hesabına görə baş verdiyindən yağlı qidaların qəbulu minimuma endirilməlidir".
Arterial təzyiqin yüksək olmasından əziyyət çəkənlər daha çox yaşlılar və çəkisi yüksək olanlardır. Həkim-kardioloqun dediyinə görə, uzun müddət ac qalandan sonra orqanizmin birdən-birə qida ilə yüklənməsi yolverilməzdir, çünki artıq miqdarda qida qəbulundan sonra qanın damarlarda hərəkəti ağırlaşır: "Təbii və təzə ərzaq məhsullarından hazırlanmış qidalardan istifadə etmək məsləhətdir. Sobada bişirilmiş yağsız ət məhsulları rasionda üstünlük təşkil etməlidir, çünki bu halda piy əriyərək ətdən ayrılır. Tərkibində şəkərin miqdarı çox olan qidaları rasiondan çıxardaraq xurma, kişmiş və digər şirin meyvələr qəbul etmək daha yaxşı olar. Çoxlu meyvə-tərəvəz qəbulu da əsas məsələdir. Qışda qəbul edilməyən qidalar yayda orqanizmdə depo kimi toplanılmalıdır".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1240   Tarix: 30 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

.

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr - polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər - qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

.

Yeni yarasa koronavirusu tapıldı - Alimlər xəbərdarlıq etdi

Braziliyada aparılan araşdırmalar zamanı Covid-19 və MERS virusları ilə genetik oxşarlıq daşıyan yeni koronavirus növü - "BRZ batCoV" aşkar edilib. xəbər verir ki, virus Latın Amerikasında geniş yayılmış Pteronotu

.

Günün bu vaxtında şokoladı qəti YEMƏYİN

Yatmazdan əvvəl şokolad qəbul etmək istirahətin keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Şirniyyatların tərkibində sinir sistemini stimulə edən kofein və teobromin var ki, bunlar yuxuya getməyi çətinləşdirir. Şokolad yuxuy

.

Qadınlarda bu yaşdan sonra ürək problemləri başlayır - Səbəb

Alimlər qadınlarda yaş artdıqca ürək xəstəliklərinin yaranma səbəbini araşdırıblar. xəbər verir ki, Rusiyanın Penza Dövlət Universitetinin həkimləri müəyyən ediblər ki, qadınlarda yaş artdıqca bədəndə qadın hormonlarını

.

Bir il yarım davam edən öskürəyinin səbəbi balqabaq toxumu çıxdı

Malatyada bir xəstə təxminən bir il yarım davam edən öskürək problemi səbəbilə xəstəxanaya müraciət edib.  xəbər verir ki, aparılan tibbi müayinələr nəticəsində xəstənin uzunmüddətli öskürəyinə səbəb ağciyərlərinə düşmü

.

3 həftədən çox davam edən öskürək bu ölümcül xəstəliyin xəbərçisidir

Uzunmüddətli öskürək ağciyər xərçənginin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətinin (NHS) mütəxəssisləri xəbərdarlıq ediblər ki, üç həftədən çox davam edən öskürək ağciyər xərçənginin ilki

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Püstənin faydaları

Bir çox vitamin və mineralı özündə birləşdirən püstə yaşlanmanı gecikdirir. xəbər verir ki, təbii proses olan qocalma ətraf mühit amillərinin təsirindən tez başlaya bilər. Bunun qarşısını almaq üçün bir çox təbii qidala

turlar.az

gozel gorunmek qadın geyimi gözəllik məhsulları əməliyyatlar qazan kotleti evim interyer yaz salatlari kosmetika kondom hakistalar pehriz uzeyir hacibeyli maskalar