Yayın sevimli qidası olan dondurmanın zərərləri
Xüsusilə yay aylarında demək olar ki, hamımızın sevimli qidasına çevrilən dondurma dadlı olması ilə yanaşı, zülal, kalsium, A vitamini, B12 vitamini, C vitamini və maqnezium kimi bir çox vitamin və minerallarla da zəngindir.
Milli.Az bizim.media-ya istinadən bildriir ki, dondurmanın bir porsiyası şərbətdən 55 faiz, südlü desertdən isə 23 faiz az enerji və ya kalori ehtiva edir. Məsələn, 2 qaşıq dondurma istehlak etdikdə təxminən 2,5 xörək qaşığı şəkərə bərabər karbohidratlar alırıq.
Təravətləndirici ləzzətli dadı ilə yay aylarında vazkeçilməz olan dondurmanın orqanizmə təsiri necədir?
Sağlam sümüklərə sahib ola bilərsiniz
Kalsium sümük sağlamlığını dəstəkləyən vacib elementdir. Yarım stəkan dondurma 80 milliqramdan çox kalsium ehtiva edir və bədəninizin bu vacib mineralla təmin edilməsinə kömək edir. Dondurmanın tərkibində sümük sağlamlığını dəstəkləyən digər iki qida maddəsi olan maqnezium və sink də var.
Lakin dondurmanın zərərləri də olduqca çoxdur.
Diş çürükləri inkişaf edə bilər. Dondurmanı istehlak etdikdən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamırsınızsa bu, çürüklərin əmələ gəlməsi şansınızı artıra bilər.
Yuxu rejiminiz pozula bilər.
Bəzi insanlar inanır ki, dondurma onların zehnini sakitləşdirməyə kömək edir ki, onlar daha tez yuxuya gedə bilsinlər. Bununla belə, "Journal of Sleep Medicine" jurnalında əsas araşdırma göstərdi ki, az lifli, yüksək doymuş yağlı qidalar yemək daha yüngül yuxu və daha çox gecə oyanmasına səbəb olur. Xüsusilə gecələr daha çox şəkər istehlak etmək, vücudunuzun faydalana biləcəyi dərin, yavaş dalğalı, canlandırıcı yuxu vaxtını azaldır.
Çəkini artırır.
Dondurma yüksək miqdarda kalori ehtiva edə bilər və bu, arıqlamağa çalışan insanlara məqsədlərinə çatmaqda mane olacaq amildir. Dondurma yemək bədəninizin ehtiyacından daha çox kalori istehlak etməsinə səbəb ola bilər. Ona görə də bu məhsuldan normasında istehlak etmək şərtdir.
Qaraciyər xəstəlikləri riskiniz arta bilər.
Bəzi dondurmalar fruktoza ilə hazırlanır. Və hər gün ən azı bir porsiya fruktoza ilə hazırlanmış qidalar, alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riskinin artması və ya bədəninizdə artıq yağ yığılmasına səbəb ola bilər.
Ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Həddindən artıq şəkər qəbul etmək ürək sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər.
Şişkinlik hiss edə bilərsiniz.
Əgər siz laktoza dözümsüzlüyünüz varsa, dondurma istehlak etmək mədə ağrısı, ishal, şişkinlik və ya digər xoşagəlməz mədə-bağırsaq simptomları yaşamağınıza səbəb ola bilər.
Milli.Az









Vəfa Şərifovanı təhqir edən qadınla bağlı QƏRAR
Taylor xeyriyyə cəmiyyətlərinə 2 milyon dollar ianə edib
Sonsuzluq yaradır - Bakıda addımbaşı hər yerdə var: Bəzi evlərdə də istifadə olunur
İstedad övladlarıma atalarından keçib' - Əməkdar artist
Hamilə qadınlar dişlərini müalicə etdirə bilər?
Gözlə görünmür, iyi də yoxdur - Amma, öldürür - Evində kombi olanlar, diqqət
Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida
Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir
Bayramda bunları yeməyin
Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır
"Mobil telefonlarda olan bakteriyalar unitazdan 18 dəfə çoxdur"