Yeməli göbələklərin gözlənilməz təhlükələri açıqlandı - FOTO

Yeməli göbələklərin gözlənilməz təhlükələri açıqlandı - FOTO"Hətta yeməli göbələklərin tərkibində sağlamlıq üçün təhlükəli olan maddələr ola bilər".
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı tanınmış qastroenteroloq Yekaterina Kaşux xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, maşınların sıx hərəkət etdiyi yolların yaxınlığında və ya şəhər parklarında bitən göbələklərdə ağır metalların duzları və pestisidlər ola bilər ki, bu da zəhərlənmələrə səbəb olur.
Mütəxəssis zol-zol papaqlı göbələk, svinuşka, yağlı göbələk və keçigöbələyinin radioaktiv seziumu kifayət qədər intensiv şəkildə topladığını, ağ göbələklərdə və şampinonlarda civə, qara göbələklərdə isə mis ola biləcəyini deyib.
"Göbələk yetişmə mərhələsinə daxil olanda onun tərkibində zərərli maddələr əmələ gəlməyə başlayır. Bu cür göbələkləri çiy və ya kifayət qədər istiliklə işlənməmiş formada yemək zərərlidir".
Kaşux köhnə göbələklərin də təhlükə yarada biləcəyini deyib:
"Köhnə göbələklərdə həşərat sürfələri, göbələklər, həmçinin bağırsaq çöpü, stafilokoklar, enterokoklar, streptokoklar və s. kimi patogen mikroorqanizmlər də ola bilər".
Həkim bildirib ki, zəhərlənmənin qarşısını almaq üçün göbələkləri düzgün emal etmək və saxlamaq vacibdir.
"Yığım günündə onlar çeşidlənməlidir, təmizlənməlidir və qaynadılmalıdır. Bundan sonra, göbələklər bir gün soyuducuda qala bilər - bu müddət ərzində onlarda özünü məhvetmə prosesi dayandırılacaq.
Başqa bir seçim, göbələkləri yaxşıca yaxalamaq, pörtlətmək və dondurucuya göndərməkdir. Bu formada onlar təxminən bir il saxlanıla bilər", - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırdı.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 932   Tarix: 26 avqust 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Dubay şokoladının tərkibində elə gizli maddə var ki

Son dövrlərdə sosial şəbəkələrdə populyarlıq qazanan Dubay şokoladı yalnız dadı ilə deyil, təhlükəli tərkibi ilə də gündəmə gəlib. Parıltılı qablaşdırması və dəbdəbəli təqdimatı ilə diqqət çəkən bu məhsulun arxasında sağlamlığ

.

Hər səhər yataqda bu məşqi edin

Səhərlər yataqdan qalxmaq bəzən çətin ola bilər. Ancaq tibb mütəxəssisləri bildirir ki, günə kiçik bir hərəkətlə başlamaq həm fiziki, həm də zehni sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. xəbər verir ki, fizioterapevtlərin sözlərin

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Yataq otağınızda görünməyən zəhər: Alimlərin şok araşdırması

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeni tikili mənzillərin sakinləri tez-tez xəstəliklərə meyilli olurlar. . xəbər verir ki, səbəb müasir tikinti materiallarından ayrılan kimyəvi maddələrdədir. Formaldehid, benzol, toluo

.

Psixologiyamızın alt-üst olduğunu göstərən əlamətlər

Psixoloji vəziyyətimizin pozulduğunu göstərən bəzi əlamətlər vardır ki, bunlar bəzən adi yorğunluq və ya stress kimi görünə bilər, lakin əslində daha ciddi problemlərin xəbərçisidir. Aşağıda psixologiyanın alt-üst olduğun

.

Qaşıq-qaşıq içirik amma böyrəkləri məhv edir - Tərkibindəki gizli təhlükə

Gündəlik həyatda praktiki və sürətli yemək həlləri axtaran bir çox insan hazır şorbaları mətbəxlərinin xilaskarı olaraq qəbul edir. Lakin bu rahat və dadlı yeməklərin tərkibindəki gizli təhlükələr, sağlamlığımıza ciddi zərə

.

Alçanı duzla yeməyin ziyanları

Yazın başlanğıcı ilə təbiət yenidən həyat tapır, ağaclar meyvə verir və ticarət məntəqələri müxtəlif növ meyvələrlə bəzənir. xəbər verir ki, hər mövsümün öz xüsusi məhsulları olsa da, yazın ən çox arzulanan meyvələrində

.

Ürəyin 1 nömrəli dərmanı bu meyvədir

Ürək sağlamlığını qorumaq üçün doğru qidalanma çox vacibdir. Uzun illər boyunca narın ürək üçün ən faydalı meyvələrdən biri olduğu düşünülürdü. -ın məlumatına görə, son elmi araşdırmalar göstərir ki, avokado ürək və dama

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri geyim şəkilləri toy gecesi bürclər ana haqqinda atalar sözləri yuxa tortu findiq qabiginin faydalari big.az vətən haqqında bayatı rus dilini öyrənək novruz hakista qu quşu