Yeməyi ağızda çox çeynəmək xərçəngin qarşısını alır
Hər yeməyi, tikəni aramla, uzun müddət çeynəmək həzm orqanları xərçənginin qarşısını alır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, qastroenteroloq Dilara Lebedeva bu vərdişin insan sağlamlığı üçün vacibliyindən danışıb.
"Yaxşı çeynəmək həm ağız boşluğu, həm həzm orqanları üçün pulsuz müalicə deməkdir. İnsan çox pis çeynəyib, qidanı bütöv tikələrlə udanda mədə və nazik bağırsağa iri qida lifləri düşür ki, mədə onu tam həzm etmək gücündə olmur.
Nəticədə bu kütlələr bütün həzm sistemi boyu gəzir, zərərli bakteriyaları yedizdirib çoxaldır.
İri liflər mədədə həzm olmur, mədə turşusu ancaq onların üst hissəsini yumşaltmağa macal tapır, nəticədə o olduğu kimi yoğun bağırsağa ötürülür, orda anaerob bakteriyaları yemləyir.
Bu da bağırsaqda, bədəndə çürümə prosesi yaradır. İllərlə davam edən bu qidalanma mədə və kolorektal xərçəngin açar mexanizmi olur.
Ona görə də bağırsaq xərçənginin profilaktikası üçün çox rahat, asta, sakit yemək lazımdır.
Həzm sistemini yaxşı işlətməyin digər üsulu yeməkdən 30 dəqiqə əvvəl isti su içməkdir. Bu öd kisəsi sfinkterini yumşaldır, mədəaltı vəzini aktivləşdirir".
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Ülviyyə onu tənqid edənlərə cavab verdi
Əfsanə geri qayıtdı: Bakıda möhtəşəm rok gecəsi - FOTOLAR
Tanınmış aktrisa Bakı-Sumqayıt avtobusunun sürücüsünü '102'yə şikayət edəcək
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Bunu biləndən sonra hər gün xurma yeyəcəksiniz - Ürəkdən şəkərə hər şeyə təsir edir
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR