Yeni vaksin qocalıq prosesini işə salan hüceyrələri məhv edir

Yeni vaksin qocalıq prosesini işə salan hüceyrələri məhv edirYaponiyalı alimlər qocalan hüceyrələrlə mübarizə məsələsində ciddi nailiyyətə sahib olublar. Belə ki, onlar qocalan hüceyrələri (zombi hüceyrələr) məhv etməyi bacaran xüsusi vaksin hazırlaya biliblər. Qeyd etmək lazımdır ki, insan yaşı artdıqca qocalan hüceyrələrin sayı orqanizmdə çoxalır və onlar sağlam hüceyrələrə zərər verməyə başlayırlar. Məlumatda qeyd edilib ki, alimlər tərəfindən hazırlanmış vaksin arterial sərtlik, şəkərli diabet və orqanizmin qocalması ilə əlaqəli olan digər xəstəliklərin müalicəsində istifadə oluna bilər.
Bölünmə bacarığından məhrum olmuş hüceyrələr qocalan hüceyrələr hesab edilir. Lakin bununla belə onlar heç də ölü hüceyrələr deyillər. Bu cür hüceyrələr yaxınlıqda olan sağlam hüceyrələri zədələyərək orqanizmdə iltihab yaradan kimyəvi maddə ifraz edirlər. Alimlər isə insanların və siçanların qocalmış hüceyrələrində mövcud olan zülalı təyin etməyi bacarıblar. Təyin edilmiş zülal əsasında alimlər peptid vaksin yaradıblar. Sözügedən vaksin vasitəsilə orqanizm antibədənlər ifraz edir və həmin antibədənlər qocalmış hüceyrələrə birləşirlər.
Nəticədə insan qanında olan leykositlər qocalmış hüceyrələri məhv edirlər. Yaradılmış yeni vaksinin arterial sərtlik xəstəliyinə sahib siçanlar üzərində təcrübədən keçirilməsi nəticəsində çoxlu sayda qocalmış hüceyrələr məhv olublar. Bununla belə qocalmış hüceyrələr tərəfindən zədələnmiş sahələr də kiçiliblər. Alimlər təyin ediblər ki, təcrübədən keçmiş yaşlı siçanlar özlərini daha yaxşı hiss etməyə başlayıblar, onların qocalma prosesləri isə ləngiyib. Qocalmış hüceyrələrin məhv edilməsi üçün nəzərdə tutulmuş digər dərman preparatları ilə müqayisədə yeni vaksin daha böyük effektivlik və daha az yan təsir sərgiləyib. Bu cür vaksin xərçəngə qarşı vasitələrin yaradılması sahəsində inqilabi həllərə yol aça bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 867   Tarix: 28 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları uşaqlarınıza verməyin - Qızlarda sinə vaxtından tez böyüyür, oğlanlarda isə

Erkən yetkinliyin sürətlə artmasının səbəblərini öyrənmək üçün mütəxəssislər tərəfindən geniş araşdırmalar aparılıb. -a istinadla bildirir ki, araşdırmaların nəticəsinə görə, xüsusilə gənclər tərəfindən çox yeyilən qidaları

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. -a istinadən xəbər verir ki, yazda ortaya çıxa

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Hansı çay COVID-19-un qarşısını alır?

Corciya Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, süd və şəkərsiz çay tüpürcəkdə SARS-CoV-2-ni təsirsiz hala sala bilər ki, bu da virusun aşağı tənəffüs sisteminə daxil olmasına qismən mane olur. Bəşəriyyət üçü

.

Çay içərkən bu səhvə yol verməyin

Azərbaycanda ən çox istehlak edilən mayelər arasında yer alan çay tək başına istifadə edildikdə zərərli içki sayılmır. Lakin çay içərkən edilən bir səhv mədə və böyrəklərinizə ciddi zərər verə bilər. . -a istinadən xəbə

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq geyim necə seçməli geyim şəkilləri sulu yeməklər xeyanet qadın kostyumları kaktusa qulluq kosmetika vicdan səməd vurğun vetene aid bayati google aybawi