Yoluxmadan qorunmaq üçün nəyə diqqət yetirilməlidir?

Yoluxmadan qorunmaq üçün nəyə diqqət yetirilməlidir?Müəyyən edilib ki, koronavirus təkcə hava-damcı yolu, məsələn, yaxınlıqdakı xəstə adamın öskürməsi vasitəsilə deyil, həm də insanın tez-tez müəyyən səthlərə toxunması, lakin əllərini tez-tez yumaması zamanı ötürülür.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, dəfələrlə belə bir xəbərdarlıq edilib: koronavirusun bütün növləri öz yoluxucu xüsusiyyətlərini itirmədən 5 gün qapı dəstəklərinin səthində qalır.
Kafe və restoranlarda xüsusilə diqqətli olmaq lazımdır. Axı hətta süfrə aksesuarlarının səthində virus ola bilər. Bu, eyni dərəcədə duzqabılara və istiotqabılara aiddir.
İnfeksiyanın ev heyvanları vasitəsilə ötürülməsi riski yüksək deyil, lakin bunu istisna etmək olmaz. Xəstəliyin əlamətləri heyvanlarda təzahür etmir, lakin əgər onlar yoluxubsa, virusu tənəffüs və hətta asqırma yolu ilə keçirə bilərlər. Bu günlərdə itinizi dördayaqlı dostlarının yanında nə qədər az gəzdirsəniz, bir o qədər az risk etmiş olarsınız.
Ərzaq mağazalarında da diqqətli olmaq lazımdır. İndi kim əmin ola bilər ki, qutulardakı meyvə-tərəvəzin üzərinə heç kim asqırıb-öskürməyib, axı alıcılar bu məhsulları özləri seçib paketə toplayırlar! Bundan əlavə, elmə məlum olan COVID tipli viruslar yüksək temperaturlardan qorxur, lakin aşağı temperaturlara qarşı yetərincə dayanıqlı olur. Belə viruslar mənfi 20 dərəcə temperaturda yoluxucu xassələrini iki ilə qədər itirmir. Odur ki, dondurulmuş məhsullar əsaslı termik emal olunmalıdır.
Bir sıra ölkələrdə hətta banknotlar və metal pullar dezinfeksiya edilir. İctimai nəqliyyatda və eskalatorlarda tutacaqlar, liftlərin və bankomatların düymələri mütəmadi silinir.
Nəhayət, ev rejimi (yəni sosial məsafə) və yüksək gigiyena bütün planetimizdə minlərlə həyatı məhv etmiş bu virusa yoluxma riskini xeyli azalda bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1431   Tarix: 15 aprel 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

.

Şampununuza bunları əlavə edin – Saçınız 7 gün yağlanmayacaq

Saçların tez-tez yağlanması həm qadınların, həm də kişilərin ən çox şikayət etdiyi problemlərdən biridir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi təbii maddələri şampuna əlavə etməklə bu problemdən asanlıqla qurtulmaq mümkündür

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin

Mütəxəssislər bildirirlər ki, qadınların gündəlik həyatında fərq etmədən etdikləri bəzi vərdişlər və evdəki müəyyən amillər dərinin daha tez yaşlanmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı 5 faktor həm görünüşə, hə

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

turlar.az

hamilelikde qidalanma sade makiyaj sekilleri geyim necə seçməli qalstukun baglanmasi cinsiyyet atalar sozleri veten haqqinda cavanlaşdırıcı maskalar kosmetika novruza aid gozde olar vətən həsrəti olumu şirin qoğal