"Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmağın yolu yaxşı qidalanmadır" - AÇIQLAMA

Payız fəslinin astanasındayıq. Bu fəsil özü ilə birlikdə xəstəliklər də gətirir. Payızı xəstələnmədən keçərək, qışa daha sağlam çatmağın yolu düzgün qidalanmadır. Çünki düzgün qidalanma immunitet sistemini gücləndirir və xəstəlik ehtimalını azaldır. Eyni zamanda, mövcud xəstəliklərin sağalma sürətini də artırır.
Milli.Az bildirir ki, mövzu ilə bağlı BiG.AZ-a açıqlama verən qida təhlükəsizliyi hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova bildirib ki, payız mövsümündə havaların soyuması immun sistemi aşağı olan insan üçün mövsümi xəstəliklərə yoluxma riskini daha da artırır:
"Bu da xüsusilə gənclər və məktəblilər arasında özünü göstərir. Bu dövürdə hər kəs sağlam qidalanmaya üstülük versə daha yaxşı olar. Bundan başqa fiziki aktivliyə və yuxu rejiminin yerində olmasına da önəm verilməlidir. Çünki, orqanların normal işləməsi üçün qidalanma ilə birgə fiziki aktivlik və yuxu rejiminin normal olması əsas şərtdir. Lakin evdən kənarda olanlar xüsusilə gənclər qidalanmalarına və yuxu rejiminə diqqət etmirlər. Əksinə məktəb və ya universitetdə satılan mənşəyi bəlli olmayan qidalardan istifadə edirlər. Bunu qeyd etməliyəm ki, bu cür qidalar birmənalı şəkildə insan orqanizmində qarşısı alınmayacaq ciddi fəsadlar törədir və inkişafı ləngidir".
Məhsəti Hüseynova vurğulayıb ki, qidalanmada 25 yaşa qədər olan insanlar makro və mikro elementlərlə zəngin qidalara önəm verməlidirlər:
"Çünki, müntəmadi olaraq istifadə edilən paketlənmiş qidalar və qazlı rəngli içkilər orqanizimdə vitamin və mineral, həmçinin böyrək və qaraciyər çatışmazlığına gətirib çıxarır. Qeyd etməliyəm ki, payız mövsümündə quru və yaş meyvələrdən, sulardan istifadə çox vacibdir. Antioksidant qaynaqlı qidalar süfrədən əskik olmamalıdır. Sentyabr ayı Omeqa-3 sağlam yağlar baxımından da məhsuldar dövrdür. Qəlyanaltılarınıza təzə qoz və fındıq əlavə etmək yaxşı olardı. Yüksək protein tərkibi ilə vegetarianlar tərəfindən tez-tez istehlak edilən göbələk payızla birlikdə qızıl dövrünü də yaşayır. Təmizləmə və çeşidləmə çətinliyini azaltmaq üçün böyük miqdarda göbələkləri sote edib dondura bilərsiniz".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 788   Tarix: 13 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sağlam uşaq doğan ən uyumlu qan qrupları

Övlad sahibi olmaq istəyənlər üçün qan qrupu uyğunluğu məsələsi vacib məqamlardan biridir. Xüsusilə, Rh (Rhezus) faktorunun uyğunluğu bəzi hallarda hamiləliyə təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, uşağın qan qrupu valideynləri

.

Təbiətdə vaxt keçirən uşaqlar daha dözümlü olurlar

Torpaqla tanış olan, yəni təbiətlə daha çox vaxt keçirən, palçıqla çirklənən, torpaqda oynayan uşaqlar həm fiziki, həm də psixoloji cəhətdən daha möhkəm olurlar. -a istinadən xəbər verir ki, bunun bir neçə əsas səbəbi var:

.

Ürəyiniz tez-tez belə yeməklər istəyirsə... - Diqqət! Bu xəstəliklərin xəbərçisidir

Bədənimizdəki kiçik dəyişikliklər böyük sağlamlıq problemlərinin əlaməti ola bilər. xəbər verir ki, bəzən bədənimizdə baş verən dəyişikliklər ilk baxışda adi görünsə də, əslində sağlamlığımızla bağlı ciddi mesajlar verir

.

Qaraciyərin düşməni hesab edilir - Hər kəsin evində var

Qaraciyər orqanizmin ən vacib orqanlarından biridir. O, bədəndə toksinlərin zərərsizləşdirilməsi, qida maddələrinin parçalanması və həyati əhəmiyyətli zülalların sintezində əsas rol oynayır. Sağlamlığı qorumaq üçün isə düzgü

.

Gecə yatarkən başlayan təhlükə - Xəstəliyin ilk siqnalı ola bilər

Nevrologiya Mütəxəssisi Dos. Doktor Aylin Yaman narahat ayaq sindromunun Parkinson xəstəliyinin xəbərçisi ola biləcəyinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, o, gecə saatlarında artan ayaq hərəkətlərinin və sancma hisslərinin yüngü

.

Hər yeməyə əlavə edirik, sağlamlığı MƏHV EDİR: damarlar tıxanır, ürəyi yükləyir, 5 dəfə artıq xərçəng riski

Gündəlik qidalanmada geniş istifadə olunan bu məhsul sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, dad artırıcı kimi tanınsa da, damar tıxanması, ürək xəstəlikləri və hətta xərçəng riskin

.

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. -ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, alimlərin yeni araşdırması bun

.

Bu meyvə yalnız günün müəyyən saatlarında yeyilməlidir

Bir çox insan meyvələrin orqanizmə zərər vermədən günün istənilən vaxtında yeyilə biləcəyinə inanır. Bununla belə, dietoloqlar xəbərdarlıq edir: onlardan bəziləri, xüsusilə banan, yanlış zamanda istehlak edildikdə zərərl

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gözəllik məhsulları hamiləlik qis geyimləri 2025 saç həkimi üz və bədənə qulluq mahuddan tikilen kishi ust geyimi ideal toy uzeyir hacibeyli gulmeli hakista pizza pomidor seksler