Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq üçün immun sisteminin gücləndirilməsi vacibdir

Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq üçün immun sisteminin gücləndirilməsi vacibdirAzərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) "AQTA maarifləndirir" rubrikası davam edir. Rubrika çərçivəsində AQTA və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun mütəxəssisləri tərəfindən hazırlanan maarifləndirici materaillar, sağlam qidalanma ilə bağlı tövsiyələr, yaxud gündəlik istifadə etdiyimiz qidalarla bağlı məsləhətlər oxucuların diqqətinə çatdırılır. Bu dəfəki maarifləndirici mövzumuz isə orqanizmin bakteriya və viruslara, eləcə də COVID-19 xəstəliyinə qarşı davamlı olması üçün immun sisteminin gücləndirilməsi haqqındadır.
AQTA-dan Milli.Az-a bildirilib ki, orqanizmin bakteriya və viruslara, eləcə də COVID-19 xəstəliyinə qarşı davamlı olması üçün immun sisteminin güclü olması olduqca vacibdir. Güclü immun sistemi hüceyrələri, orqanizmə daxil olan mikroorqanizmləri asanlıqla fərqləndirir və dərhal müvafiq cavab reaksiyası formalaşdıraraq onları məhv edir. Araşdırmalar göstərir ki, immunitet sisteminin güclü olması əhəmiyyətli dərəcədə qida rasionundakı makro və mikro elementlərin normasından, eləcə də bağırsaq florasının funksiyasından asılıdır. Belə ki, qidadan alınan zülallar, karbohidratlar və yağlar qan, limfa düyünləri və mədə-bağırsaq sisteminin immun hüceyrələrinə təsir göstərir.
Mikro elementlər dedikdə isə vitamin və minerallar nəzərdə tutulur və onların qida rasionunda azlığı orqanizmdə müəyyən infeksiyalara yol açır. Mikro elementlərlə zəngin qidalar aşağıdakılardır və günlük qida rasionunu bu məhsullarla zəngin etməklə immun sistemini gücləndirmiş olarıq:
C Vitamini: Sitrus meyvələri, yaşıl və qırmızı bibər, qara qarağat, kivi, çiyələk, brokkoli, cəfəri, ananas, Brüssel kələmi, gül kələm, manqo,noxud, pomidor.
D Vitamini: Tuna və qızıl balıq kimi yağlı balıqlar, mal qaraciyəri, pendir, yumurta sarısı, bəzi göbələklər.
A Vitamini: Treska balığı qaraciyər yağı, yumurta, sarı və narıncı meyvə və tərəvəzlər, brokoli, ispanaq, tünd yaşıl və lifli tərəvəzlər.
E Vitamin: Bitki yağları (buğda toxumu, günəbaxan, zəfəran, qarğıdalı və soya yağları), gərzəkli meyvələr (badam, fıstıq), günəbaxan toxumları, ispanaq və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər.
B6 Vitamini: Tuna balığı, qızıl balıq, banan, paxlalılar, mal əti, gərzəkli meyvələr, quş əti, tam taxıl, noxud.
B12 Vitamini: Qaraciyər, az yağlı süd, toyuğun döş əti, yumurta, mal əti, tuna balığı, qızıl balıq, ala balıq.
Fol turşusu: Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, qurudulmuş lobya və noxud, sitrus meyvə və şirələri.
Sink: Heyvan mənşəli proteinlər sinklə zəngindir. Mal və quzu əti, balıqla müqayisədə daha çox sink ehtiva edir. Gərzəkli meyvələr, tam taxıl, paxlalılar və maya göbələkləri də sinklə zəngindir.
Dəmir: Qurudulmuş lobya, quru meyvələr, yumurta (xüsusilə sarısı), yulaf, qaraciyər, qabıqlı dəniz məhsulları, quş və mal əti, qızıl balıq, tuna balığı, tam taxıllı bitkilər.
Mis: Qabıqlı dəniz məhsulları, taxıllı bitkilər, lobya, gərzəkli meyvələr (badam, fıstıq, qoz), kartof, heyvan içalatı (qaraciyər, böyrək), göyərtilər, qurudulmuş meyvələr (gavalı, qaysı), kakao, qara bibər, maya.
Selen: Bitki mənşəli məhsullar, balıq, qabıqlı dəniz məhsulları, qırmızı ət, yumurta, taxıl, toyuq əti, qaraciyər, sarımsaq.
Probiotiklərin və prebiotiklərin insanın qidalanma rasionuna daxil edilməsi bağırsaq florası üçün əhəmiyyətlidir. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Qida və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tərifinə görə probiotiklər "lazımi miqdarda qəbul edildikdə orqanizmin sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərən canlı mikroorqanizmlərdir". Prebiotiklər isə bağırsaqda mövcud olan bir və ya bir neçə bakteriya növlərinin böyüməsini və ya fəaliyyətini seçici şəkildə stimullaşdıran qida maddələridir. Bunlar çiy tərəvəz və meyvə (pomidor, qulançar, giləmeyvə, sarımsaq, soğan, yaşıl tərəvəzlər, paxlalılar, həmçinin yulaf, kətan toxumu, buğda) turşu, süd və süd məhsulları (qatıq, kefir və s.) şəklində istehlak edilə bilər. Bitki mənşəli bir çox lifli məhsullar (alma, banan, portağal, çiyələk, moruq, yerkökü, kartof, çuğundur və brokkoli) həzm olunmadan yoğun bağırsağa keçir və bağırsaqda yaşayan mikroorqanizmlər tərəfindən həzm edilir ki, bu da dolayı yolla immun sisteminin güclənməsinə gətirib çıxarır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 849   Tarix: 06 noyabr 2020
f Paylaş

Digər yazılar

Professordan pandemiya ilə bağlı PROQNOZ: Düşünürdük ki, insandan-insana keçdikcə...

Spirtli içki qəbul etmək virusun qarşısını almır, əksinə, tez-tez alkoqol qəbulu qaraciyəri sıradan çıxara, yaxud da digər orqanlara zərər vura bilər. bildirir ki, bu sözləri -a müsahibəsində həkim-infeksionist Abidin Rəhimo

Koronavirus daha çox 8-ci gün ağırlaşır - HƏKİMLƏR

Son günlər koronavirus xəstələrinin daha çox 7-8-ci gün ağırlaşıb, artıq stasionar klinika müalicəsinə gətirilməsi statistikası artır. xəbər verir ki, Rusiyalı stasionar həkimlər aprel-may aylarına nisbətən bu dəfəki xəstələri

Hamilə qadınların koronavirusdan ölüm riski İKİ DƏFƏ çoxdur

Hamilə qadınlar digər qadın pasiyentlərə nisbətən daha çox koronavirusdan ölürlər. -a istinadən bildirir ki, sbunu ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzinin (CDC) məlumatları göstərir. Nəticələr 22 yanvar-3 oktyab

Koronavirusun ürəyə necə təsir etdiyi açıqlandı

Yeni növ koronavirus infeksiyasından sağalan insanlarda yalnız ağ ciyərlərdə deyil, ürək əzələlərində də ciddi fəsadlar yaranır. -a istinadən bildirir ki, ürək-damar sistemində fəsadlar pasiyentin xəstəliyi ağır və ya yüngü

Həkim koronavirusdan kimin maksimum müdafiə altında olduğunu açıqladı

Koronavirusa yoluxmuş və immunitet qazanmış insanlarda saxta təhlükəsizlik hissi olmamalıdır. Özünüzü infeksiyadan qorumağa davam etməlisiniz. xəbər verir ki, bu sözləri immunoloq-allerqoloq Vladimir Bolibok söyləyib. Mütəxəssi

Bilirdizmi, təzyiq dərmanları xərçəngə səbəb ola bilər?

Yüksək təzyiq dünyada ürək tutması və insultdan ölümlərin başında dayanan gizli düşməndir. Bu gün tibb az qala hər ay yeni-yeni, daha güclü, daha innovativ təzyiq salıcı dərmanlar təqdim edir. Təzyiq salıcı dərmana başlaya

Rasionunuza balqabaq əlavə etməyin 7 faydalı səbəbi

Balqabaq sellüloz, vitamin və minerallarla, həmçinin sağlamlığın möhkəmlənməsinə kömək edən güclü antioksidləşdiricilərlə zəngindir.  AZƏRTAC-a istinadən balqabağın sağlamlıq üçün faydalı olan 7 üstün cəhətlərindən bəhs edir

Yaddaşın pisləşdiyi hallara dair tədqiqatlar aparılır

Yaddaşından şikayətlənən insanlar bunu daha çox hər gün böyük həcmdə informasiya almaq ilə əlaqələndirirlər. Lakin məsələ heç də informasiyanın miqdarında olmayıb, insanın həmin informasiya mənbələri ilə necə davranmasında

Komarovski koronavirusun əsas qəribəliyindən danışdı

Ukraynalı həkim və televiziya aparıcısı Yevgeni Komarovski bəzi xəstələrin koronavirusa yoluxması barədə heç bir simptomları olmasa da, digər hissəsinin xəstəliyin bütün xarakterik əlamətləri və mənfi nəticələrinə məruz qaldığın

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari geyim necə seçməli hamilelikde qidalanma adət ənənələr duzlu xəmir işləri xalq mahnilari sozleri öd daşı kosmetika haqista qiz evi ucun toy gecesi