Yovşan faydaları

Yovşan faydalarıYovşan çöl bitkisi olub mürəkkəbçiçəklər fəsiləsinə aiddir. Xalq arasında o acı yovşan adı ilə də tanınır. Yovşanın adı yunan Allahı Artemidanın(ovçuların Allahı) adı ilə bağlıdır. Yovşanı toplayan zaman diqqətli olmaq lazımdır. Ona toxunan əllərlə gözlərə, dodaqlara, üzün dərisinə toxunmaq olmaz. Yovşan topladıqdan sonra əlləri təmiz yumamış duş qəbul eləmək də məsləhət görülmür. Mütəxəssislər yovşan toplayan zaman əlcəkdən və eynəkdən istifadə etməyi məsləhət bilir. İşin qurtardığı zaman isə mütləq paltarları dəyişmək lazımdır. Ən çox acı yovşanın tozcuqları tənəffüs orqanların daxil olduqda boğazda və burun nahiyəsində qıcıqlanmalar, quruluq, ağızda acı dad hissi əmələ gəlir. Əlamətlərin çox olduğu zamanlarda isə mütləq həkimə müraciət etmək lazımdır.
100 qram yovşanın tərkibində olanlar:
- Su - 7,74 qr
- Zülallar - 22,77 qr
- Yağlar - 7,24 qr
- Karbohidratlar - 50,22 qr
- Qida lifləri - 7,4 qr
- Doymamış yağ turşuları - 1,881 qr
- Kalorisi - 295 kKal
- Kalium - 3020mq
- Kalsium - 1139 mq
- Maqnium - 347mq
- Fosfor - 313 mq
- Natrium - 62
- Dəmir - 32,2 mq
- Sink - 3,9 mq.
Yovşanın tərkibində C, PP, B6, B1, B2, A vitaminlıri ilə də zəngindir.
Yovşan kökünü qurudub onu şəraba əlavə edirlər. Onun kökünün sıxaraq əldə edilən şirəni də spirtli içkilərə əlavə etdikdə xüsusi dada malik olur. Onun yarpaqlarından buxar vannalarında istifadə edilir. Yovşandan tinkturalar hazırlanır. Onunla kompreslər qoyduqda, xırdalanmış halda vannaya salıb vanna qəbul elədikdə orqanizmə rahatladıcı təsir göstərir. Epilepsiyanın aradan qalxması üçün istifadə edilən bitki dəmləmələrinin tərkibinə yovşan da qatılır. Yovşandan hazrlanmış çaylar və ya dəmləmələri bronxial astma xəstəliyində istifadə dirlər. Yovşan kökündə uçucu yağlar, sineol, fenxen, borneol, kamfen, tuyon, inulin, qətran maddəsi, təbii turşular, tanin var. Onun kökündən hazırlanan dəmləmələr orqanizmə spazmolitik, qurd əleyhinə təsir göstərir. Dəmləmə mədənin funksiyasını stimulyasiya edir və həzm sisteminin sürətlənməsinə səbəb olur. Acı yovşanın yarpaqlarından hazırlanmış dəmləmə doğuşun sürətlənməsinə və ağrısız olmasına səbəb olur.
Krım yovşanının tərkibində olan absentol və pinen tənəffüsün rahatlanmasına, arterial təzyiqin yüksəlməsinə, ürək fəaliyyətinin artmasına səbəb olur. Ondan ürək xəsstəlikləri zamanı istifadə edilir.
Tibbdə yovşandan hazırlanan preparatlar:
* Acı yovşan otu - quru halda paketlərdə satılır.
* Acı yovşan cövhəri - 5-20 damcı qidadan əvvəl qəbul edilir.
* Acı yovşan ekstraktı - müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir.
* Tauremizin(həb) - gün ərzində həkimin göstərişi ilə 2-3 dəfə qəbul edilir.
* 25%-li tauremizin məhlulu - 1 ml ampullarda olur. Onu 20%-li qlükoza ilə qarışdıraraq narkotiklərlə zəhərlənmələr zamanı, yuxugətirici məqsədlə, kəskin ürək çatışmazlığında, kollapsda, infeksion xəstəliklərdə istifadə edilir.
Xalq təbabətində yovşandan istifadə qaydası
Qədim zamanlarda olimpiya oyunları zamanı sinir və əzələ gərginliyini aradan qaldırmaq məqsədilə yovşandan istifadə edilib. Müasir tibbdə isə əsasən yovşanı müxtəlif dərman preparatlarının tərkibinə daxil edilib istifadə olunur.
* Xalq təbabətində yovşandan sidikqovucu, ödqovucu və qurd əleyhinə istifadə edilir. Bu məqsədlə 1 xörək qaşığı adi yovşanın kökünü 200 ml suda 10 dəqiqə zəif odda qaynadıb , soyuduqdan sonra istifadə edilir.
* Mədə şirəsinin çoxalması, ödün boşalması və qəbizliyi aradan qaldırmaq məsədilə acı yovşan otunun dəmləməsini içmək lazımdır. Bu zaman 1 çay qaşığı otun üzərinə bir stəkan qaynar su əlavə edib gündə 3 dəfə yeməkdən əvvəl 1 xörək qaşığı içilir. Bu dəmləmə əsəb gərginliyi, yuxusuzluğu, stressləri aradan qaldırır.
* Yovşanı spirtdə saxlayıb içdikdə pnevmoniya xəstəliyinin sağalması sürətlənir.
* Yarım xörək qaşığı yovşanı 1 stəkan suda 10 dəqiqə qaynadıb 30 dəqiqə soyutmaq və əldə olunan 50 ml dəmləməni yatmazdan əvvəl içmək lazımdır.
* Yovşan qaynayan suyun buxarını qəbul elədikdə yuxarı tənəffüs yollarının iltihabi xəstəliklərinin sağalması sürətlənir.
* Amenoreya və hipomenstural sindrom zamanı, hamiləlik qusmaları zamanı, ağrısız doğuşların baş verməsi üçün yovşan dəmləməsi qəbul edilir. Fizioloji qanaxmalar zamanı 3 xörək qaşığı yovşanı 1 gün soyuq suda saxlayıb hər 3 saatdan bir 1 xörək qaşığı içmək lazımdır.
* Acı yovşan dəmləməsi spirtli içkilərdən olan asılılığı aradan qaldırır.
Xaricə tətbiqi
* Təzə yovşan şirəsi yaraların və kəsiklərin sağalmasını sürətləndirir.
* Yovşan şirəsi diş ağrılarının aradan qalxmasına səbəb olur.
* Yovşan qatılmış su ilə ayaqları vanna elədikdə tərləmə əlamətləri aradan qalxır.
* Mazolları, xalları və xərçəng yaralarını yovşan buxarına verdikdə əlamətlər azalır.
* Yovşan cövhərini revmatizm, nevralgiya və lyumbalgiya xəstəliklrində istifadə etdikdə ağrılar aradan qalxır. Acı yovşan qatılmış şərab da xalq arasında çox sevilib.  Yovşan dəmləməsini baş ağrıları və rinit zamanı kompres kimi istifadə etdikdə ağrılar aradan qalxır.
Dietalogiyada
Yovşandan dietologiyada da istifadə edilir. Onun detoksikasiyaedici təsiri orqanizmə çox faydalıdır. Dieta saxlayaraq yovşandan çox istifadə etdikdə orqanizm artıq şlaklardan və parazitlərdən xilas olur.
Kulinariyada
Əsrlər boyu yovşandan müxtəlif ətlərin və içkilərin dadlandırılmasında istifadə edilib.
Yovşanın zərərli və təhlükəli xüsusiyyətləri
Yovşandan istifadə etmək orqanizmdə turşuluğun azalmasına səbəb olur. Bu da qəbul edilən dərman maddələrinin orqanizmə təsirini azalda bilir. Hamiləlik və uşaqəmizdirmə dövründə yovşan qəbul etmək məsləhət görülmür, bu qanaxmalara səbəb ola bilir.
Avstrya yovşanını qəbul etmək yaşlı və piylənmədən əziyyət çəkən adamlarda narahatçılıqlara səbəb ola bilir. Bu səbəbdən də belə şəxslərə yovşan tərkibli dəmləmələr içmək məsləhət görülmür.
Tərkibində yovşan olan dərman preparatları həkimin məsləhəti ilə və müəyyən edilmiş dozada qəbul edilməlidir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1648   Tarix: 19 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Böyrək daşlarının yaranmasına səbəb olan qidalar açıqlandı

Böyrək daşlarının təxminən 60-80 faizi kalsium oksalatlarından ibarətdir. Bu daşlar möhkəm, həllolunmaz və parçalanması çətin olur. xəbər verir ki, qarabaşaq, pomidor, qara çay, çuğundur və digər oksalatla zəngin qidaları

.

Budun forması sağlamlıq problemlərini göstərirmiş

Bud əzələsinin forması yaşlanma, fiziki passivlik, xroniki xəstəliklər və hətta ikinci tip diabet barədə məlumat verə bilər. xəbər verir ki, bu qənaətə alimlər gəlib. Budun formasının dərin metabolik dəyişiklikləri əks etdirdiyin

.

Libidonun ən böyük 3 düşməni açıqlandı

Cinsi marağın azalmasının əsas səbəbləri fizioloji, psixoloji və sosial-mədəni faktorlarla bağlıdır. xəbər verir ki, bunu seksoloq Milana Sokolova deyib. O bildirib ki, fizioloji səbəblər arasında xroniki xəstəliklər, hormo

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Sızanaqların yaranmasının gözlənilməz səbəbi açıqlandı

Stress sızanaq yarada bilər. xəbər verir ki, bunu kosmetoloq Liliana Raditsa bildirib. Onun sözlərinə görə, stress zamanı kortizol səviyyəsi artır və bu, dəridəki hialuron turşusunu məhv edərək nəmlənmə və elastikliyi azaldır

.

Duş geli ilə saçını yuyanlara həkimdən xəbərdarlıq

Duş geli və ya maye sabunu şampun əvəzinə istifadə etmək saç və baş dərisi üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı trixoloq Sofiya Belaş deyib. O xəbərdarlıq edib ki, bu üsul tüklərin qırılmasına, parıltısın

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ölüb-ölməyəcəyini yoxlamaq üçün çoxlu burqer yedi, öldü - FOTO

Rusiyanın Orenburq şəhərində yaşayan fitnes məşqçisi və sosial şəbəkə fenomeni Dmitri Nuyanzin (Dmitrifit) sosial mediada həyata keçirdiyi sürətli çəkiartımı çelencindən sonra vəfat edib. -ın məlumatına görə o gündə 10 mi

turlar.az

donlar 2025 adlarin menasi geyim necə seçməli kişi psixologiyası ehtiras plastik əməliyyat intim seks kosmetika haxisdalar cekc pornuxa toy gecesı bayatı oğlaq