sebet.az onlayn maqazin

Yumurtanın faydaları və zərəri

Yumurtanın faydaları və zərəriYumurta ana südündən sonra insanın ehtiyacı olan bütün qida elementlərini saxlayan tək qida qaynağıdır. Son dərəcə bəsləyici və sağlam bir qidadır.
Yumurtanın zülal dəyəri
Digər qidalarla müqayisədə ən keyfiyyətli zülal yumurtada var. Mütəxəssislər xüsusilə böyüməyə olan müsbət qatqısı səbəbi ilə heyvani zülalın xüsusilə uşaqlar tərəfindən qəbul edilməsini təklif edir. Bu səbəbdən də uşaqlar üçün yumurta çox əhəmiyyətlidir.
Yumurtanın vitamin dəyərləri
Yumurta A, D, E və B qrupu vitaminlər başda olmaqla digər vitaminlərlə də zəngin tərkibə malikdir. Yumurtanın sarısında olan A vitamini hüceyrələrin inkişafına kömək edir, sümük inkişafında iştirak edir, gözə faydası çoxdur daha yaxşı görməyi təmin edir və sağlam dişlər də üçün də çox faydalıdır. Ayrıca tənəffüs və həzm sisteminin sağlam olmasını və infeksiyalardan qorunmasını təmin edir.
D vitamini isə insan bədənində kalsiumun istifadə edilməsini təmin edir.
E vitamini bədəni xarici və zərərli maddələrə qarşı sanki bir qalxan kimi qoruyur.
B qrupu vitaminləri bəzi qida maddələrinin bədəndə enerjiyə çevrilməsinə köməkçi olur. Ayrıca yumurtada olan kolin beyin funksiyalarının yerinə yetirilməsində əhəmiyyətli rol oynayır.
Yumurtanın Mineral Dəyərləri
Yumurta dəmir və sink kimi bədən üçün çox lazımlı olan minerallarla da zəngindir
Yumurtanın yağ tərkibi
Yumurtanın yağlılıq tərkibi olduqca zəifdir. Böyük bir yumurtada 4.5 qram yağ mövcuddur.
Yumurta xolesterolu artırırmı?
Yumurtanın ağından yağ və xolesterol yoxdur. Sarısında isə 213 mg xolesterol var. Yumurtanı daha çox qaynadılmış halda yemək məsləhət görülür.Yağda hazırlanan yumurtanın B vitamini dəyəri ölə bileceyi üçün qaynadılması faydalıdır.
Yumurtanın Zərərləri
Bu cür faydası olan yumurtanı əgər səhv şəkildə istifadə etsəniz zərərləri ilə qarşı-qarşıya qala bilərsiniz. Ancaq bəzi kiçik tədbirlərlə bunun önünə keçə mümkündür. Yumurta əsla otaq istiliyində saxlanmamalıdır. Soyuq yerlərdə hətta soyuducuda saxlanılması vacibdir. Çiy halda istifadə etməmək məsləhətlidir. Yumurtanın bişirilmə müddəti yaxşı müəyyən edilməlidir. Yumurta əgər çox qaynadılarsa ya da boyatsa içindəki dəmir yumurtanın xaricinə axar və yumurtanın bir çox vitamin dəyəri də ölər. Bunu gözlə görmək də mümkündür. Çox qaynadılan bir yumurtanın ağında dəyişik rənglər görürsünüz, həmin o yumurtanın çox qaynadıldıqda axıb gedən dəmir və minerallarıdır. Çox bişirilən bir yumurtanın həzmi son dərəcə çətindir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 651   Tarix: 12 yanvar 2021
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Keşnişin faydaları

Keşniş Aralıq dənizi mənşəli qədim bitki hesab olunur. Keşnişin meyvələrində 1 %-ə qədər efir yağı, 10 %-ə qədər piyli yağ və 10 - 16 % zülal maddələri vardır. Keşnişin meyvələrindən alınan efir yağı xoşa gələn ətirli iy

Çinin "Sinovac" peyvəndi nə qədər effektivdir?

"Hələ aprel ayında Çin peyvəndinin daha tez istehsal və tətbiq olunacağı məlum idi. Həmin peyvəndin həqiqətən də effektiv olacağı və pandemiyanın mərhələlərinin birində insanları xilas edə biləcəyi ilə bağlı müsahibələrimd

Xərçəng xəstəliyinin yaranmasının qarşısını alan içki açıqlandı

Zəncəfilli çay xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa, xərçəng xəstəliyinin yaranma riskini azaltmağa və oynaqlarda ağrını yüngülləşdirməyə kömək edən güclü müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. deyerler.org-a istinadən bildiri

Quru paxlanın faydaları

Quru paxla, hər şeydən əvvəl Türk mətbəxinin "olmazsa olmaz" yeməklərindən biridir. Xüsusilə də sağlıq və gümrah bir həyat üçün lifli qidaların faydalı olduğunu iddia edən mütəxəssislər, illərdir quru paxlalılarınd

Üzüm haqqında

Çox faydalı və qiymətli bitkidir. Ona görə də o, dünyanın bir sıra ölkələrində çox qədimdən becərilir. Üzümdən hazırlanan kişmiş, şərbət, xoş ətirli doşab çox faydalıdır. Müəyyən edilmişdir ki, üzümün şirəsində bir sıra müalic

Görmə qabiliyyətini qorumağın qızıl qaydaları

Görmə qabiliyyətinin zəifləməsinə təkcə yaş təsir etmir. Güclü stress görmə qabiliyyətinin kəskin azalmasına təsir göstərə bilər. deyerler.org-a istinadən bildirir ki, göz sağlamlığını qorumaq üçün öncə yaxşı yatmaq lazımdır

Sağlam qida- Qarğıdalı

Qarğıdalı Azərbaycanın dağ və dağətəyi rayonlarında geniş yayılmışdır. Dərman məqsədilə yağından və saçaqlarından istifadə olunur. Saçaqları meyvə yetişən zaman toplanır, kölgəli yerdə və yaxud quruducularda  400C-də qurudulur

Göbələk, kərə yağı... - Koronavirusa qarşı yeni silah

Limon və zəncəfil koronavirus pandemiyasına qarşı güclü vasitə hesab edilsə də, alimlər indi başqa qidaları daha effektiv hesab edir. xəbər verir ki, İngiltərənin Yelizaveta fondu xəstəxanasının həkimləri araşdırıb ki, əhalisind

Koronavirusun bu simptomlarına daha çox diqqət yetirin

London Kral Kollecinin alimləri xüsusi diqqət yetirilməli olan 6 koronavirus simptomunu aşkar edib. xəbər verir ki, bu barədə "Daily Express" məlumat yayıb. Mütəxəssislər bildirib ki, virusun hərarət, öskürək, da


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari geyim dəbləri kosmetik vasiteler praktiki məsləhətlər kartof maskasi uz ucun qatiqli sirniyyat spermanin qadina faydasi kosmetika beyinciyi novruz haxistalari