Yumurtanın xeyri və ziyanı

Yumurtanın xeyri və ziyanıToyuq yumurtası daim çox xeyirli məhsul sayılıb, lakin müasir dövrün insanları xolesterinin ziyanı haqda düşündükdən, yumurtanın ziyanlı tərəflərinin daha çox olduğunu düşünməyə başlamışlar.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla da, yumurtanın gündəlik istifadəsinin ziyanlı olduğu irəli sürülür. Bu düşüncələri nəzərə alıb, yumurtanın xeyri və ziyanını tərəziyə qoyub, hansı variantın daha həqiqi olduğunu anlamağa çalışaq...
Mənfi arqumentlərdən birincisi yumurta sarısının tərkibində olan xolesterindir. Məhz buna görə sağlam həyat sürən insanların çoxu yumurtadan imtina etmişdir. Yalnız, bir çox alimlərin iddiasına görə, gündə 1 yumurta yemək normal sayılır və bu miqdarda olan xolesterin orqanizmə ziyanlı sayılmır.
İnkinci mənfi arqument uşaqlarda olan allergiya və yumurtada olan salmonella bakteriyası. Bildiyimizə görə allergiya ya 5-7 yaşdan sonra keçir və ya ömürlük qalır. Təbii ki bu müddətə qədər istifadəni saxlamaq məsləhətlidir.  Salmonella bakteriyasına gəldikdə isə, ona qarşı toyuqlara peyvəndlər vurulmalıdır. Həmçinin məhz yumurtadan salmonella bakteriyası qazanmamaq üçün bir sıra profilaktik tədbirlər vardır. Birincisi, yumurtanı çiy halda və ya az bişmiş halda yeməmək, hazırlanmadan öncə yaxşı yumaq, qabığı çartlamış yumurtanı bişirməmək və yumurtaya toxunduqdan sonra mütləq əlləri yumaq.
Mənfi arqumentləri sadaladıqdan sonra, müsbət tərəflərinə nəzər yetirək.
Məlumdur ki, yumurta  müxtəlif xeyirli komponentlərlə zəngindir :  zülal, vitamin, minerallar və antioksidantlar.  1 yumurta gündəlik zülal normasının 12%-14% təşkil edir və tərkibinə həmçinin amin turşuları da aid edilir. Vitaminlərə gəldikdə isə, A, D, E, B3, B12, fol tuşusu və xolin aiddir. Həmçinin yod, sink, kalsiy, maqniy, dəmir və fosfor kimi mineral və mikroelementlər də vardır. Toyuq yumurtasının tərkibində həmçinin selen antioksidantı da vardır.
Bundan belə bəlli olur ki, yumurta yeməklə biz, ürək -damar sistemi xəstəlikləri və qadınlarda döş xərçənginin yaranma təhlükəsini azaltmış oluruq. Toyuq yumurtasında olan madəllər həmçinin saçların qorunması, dərinin qidalandırılması, kəpək və qırışlarla mübarizə aparılması, diş və sümük toxumasının bərkidilməsi, piy və xolesterinin istifadə olunmasına səbəbdir.Bundan əlavə isə görmə qabiliyyətinə yaxşı təsir göstərən bu məhsul, qidalı və azkalorilidir.
Bu məlumatlardan bəlli olur  ki, yumurtanı normal sayda yedikdə əsas mənfi arqument olan xolesterin problemi də problem sayılmır...
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 654   Tarix: 07 sentyabr 2023
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ağzı açıq yatmağın təhlükəsi

Bəzi insanlar ağzı açıq yatmağa vərdiş ediblər.   -a istinadən bildirir ki, bu təkcə xoruldamağa səbəb olmur. . Ağzı açıq yatmaq boğaz quruluğu yaradır ki, bu da orqanizmə təhlükədir. Bu cür yatış ağız boşluğu və tənəffü

.

Kriminal xəbərləri sevənlər təcili həkimə getsin

Məşhur ABŞ-li psixoloq Tema Brayanın açıqlaması birmənalı qarşılanmayıb. .   -a istinadən bildirir ki, psixoloq bildirib ki, uşaqlıqda hansısa ciddi psixoloji travma almış şəxslər kriminal xəbərlərə və filmlərə aludə olurlar

.

Dişlərinizi fırçalamazdan əvvəl bunlara DİQQƏT EDİN

Diş sağlamlığı çox vacibdir. Dişlərinizin sağlamlığı, hamam lavabosunun qarşısında dayandığınız zaman fırçanıza lazımi miqdarda diş məcunu sürtməkdən tutmuş, düzgün fırçalama texnikasına sahib olmanıza qədər ən kiçik detallarda

.

Qalxanabənzər vəzi xəstəliyinin ilk əlamətləri hansılardır?

Bu orqanın disfunksiyası hormonların həddindən artıq ifrazında (tireotoksikoz) və onların çatışmazlığında (hipotireoz) özünü göstərə bilər. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyalı endokrinoloq, onkoloq, cərrah Vikto

.

Bu dişlər bizi xərçəng xəstəliyindən xilas edirmiş - BİLİRDİNİZMİ?

Dişlərə qulluq etmək xərçəngdən qoruya bilər. Ağızda təbii dişlər nə qədər çox olarsa, xərçəngin bəzi formalarından qaçmaq şansı o qədər yüksək olar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Şimali Karolina Universitetini

.

Yağlardan təkrar istifadə bu xəstəlikləri yaradır

Yeməklərin bişirilməsində yağların rolu böyükdür. Yağlar qızardılacaq qidaları daha dadlı və ləzzətli edir. Bəzən isə qızardılmış qidalara istifadə edilən yağların miqdarı çox olduğundan bəzi qadınlar bu yağları yenidən istifad

.

İnfeksiyaya tutulmaq istəmirsinizsə... SADƏ QAYDALAR

Hər il payızın gəlişi ilə soyuqdəymə, angina, qrip, bronxit və pnevmoniya kimi müxtəlif xəstəliklərin əhali arasında geniş yayılması ilə qarşılaşırıq. -a istinadən xəbər verir ki, özümüzü onlardan necə qorumağımız barəd

.

45-60 yaşlı qadınlar qaraciyər piylənməsindən belə qurtulacaq

Sonqyunqvan Universitetinin (Cənubi Koreya) alimləri müəyyən ediblər ki, postmenopauza dövrünü yaşayan qadınlara dəri vasitəsilə estrogenin yeridilməsi onların qeyri-alkoqol qaraciyər piylənməsi xəstəliyi riskini azalda bilər

.

Hansı pendirlər sağlamlıq üçün REAL TƏHLÜKƏDİR?

Qida rasionumuzda xüsusi yer tutan pendir bəzən gözləmədiyimiz təhlükələrə yol aça bilər. Bu məhsul süddən hazırlandığı üçün vitamin və minerallarla çox zəngindir. Ancaq süd dərhal istehlak edilmədikdə, tərkibində bakteriyala

turlar.az

sonxeber.az geyim və ayaqqabılar makiyaj etmek qaydalari gozel gorunmek piroq reseptləri qonaq otagi dizayni 2023 psixoloji məsləhətlər tanınmış qadın simalar kosmetika tut ağacı tutdudu kondom nedir vusale elizade vətən həsrətinə aid bayatılar birlik haqqinda