Yumurtanın xeyri və ziyanı

Yumurtanın xeyri və ziyanıToyuq yumurtası daim çox xeyirli məhsul sayılıb, lakin müasir dövrün insanları xolesterinin ziyanı haqda düşündükdən, yumurtanın ziyanlı tərəflərinin daha çox olduğunu düşünməyə başlamışlar.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən xəbər verir ki, bununla da, yumurtanın gündəlik istifadəsinin ziyanlı olduğu irəli sürülür. Bu düşüncələri nəzərə alıb, yumurtanın xeyri və ziyanını tərəziyə qoyub, hansı variantın daha həqiqi olduğunu anlamağa çalışaq...
Mənfi arqumentlərdən birincisi yumurta sarısının tərkibində olan xolesterindir. Məhz buna görə sağlam həyat sürən insanların çoxu yumurtadan imtina etmişdir. Yalnız, bir çox alimlərin iddiasına görə, gündə 1 yumurta yemək normal sayılır və bu miqdarda olan xolesterin orqanizmə ziyanlı sayılmır.
İnkinci mənfi arqument uşaqlarda olan allergiya və yumurtada olan salmonella bakteriyası. Bildiyimizə görə allergiya ya 5-7 yaşdan sonra keçir və ya ömürlük qalır. Təbii ki bu müddətə qədər istifadəni saxlamaq məsləhətlidir.  Salmonella bakteriyasına gəldikdə isə, ona qarşı toyuqlara peyvəndlər vurulmalıdır. Həmçinin məhz yumurtadan salmonella bakteriyası qazanmamaq üçün bir sıra profilaktik tədbirlər vardır. Birincisi, yumurtanı çiy halda və ya az bişmiş halda yeməmək, hazırlanmadan öncə yaxşı yumaq, qabığı çartlamış yumurtanı bişirməmək və yumurtaya toxunduqdan sonra mütləq əlləri yumaq.
Mənfi arqumentləri sadaladıqdan sonra, müsbət tərəflərinə nəzər yetirək.
Məlumdur ki, yumurta  müxtəlif xeyirli komponentlərlə zəngindir :  zülal, vitamin, minerallar və antioksidantlar.  1 yumurta gündəlik zülal normasının 12%-14% təşkil edir və tərkibinə həmçinin amin turşuları da aid edilir. Vitaminlərə gəldikdə isə, A, D, E, B3, B12, fol tuşusu və xolin aiddir. Həmçinin yod, sink, kalsiy, maqniy, dəmir və fosfor kimi mineral və mikroelementlər də vardır. Toyuq yumurtasının tərkibində həmçinin selen antioksidantı da vardır.
Bundan belə bəlli olur ki, yumurta yeməklə biz, ürək -damar sistemi xəstəlikləri və qadınlarda döş xərçənginin yaranma təhlükəsini azaltmış oluruq. Toyuq yumurtasında olan madəllər həmçinin saçların qorunması, dərinin qidalandırılması, kəpək və qırışlarla mübarizə aparılması, diş və sümük toxumasının bərkidilməsi, piy və xolesterinin istifadə olunmasına səbəbdir.Bundan əlavə isə görmə qabiliyyətinə yaxşı təsir göstərən bu məhsul, qidalı və azkalorilidir.
Bu məlumatlardan bəlli olur  ki, yumurtanı normal sayda yedikdə əsas mənfi arqument olan xolesterin problemi də problem sayılmır...
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 967   Tarix: 07 sentyabr 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Kokosun faydaları

Təbii qidalar arasında sağlamlıq üçün faydalı olan qidalardan biri də kokosdur.  . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, kokos özünəməxsus ecazkar qoxusu və dadı ilə seçilir. Kokos həzm sisteminin sağlam işləməsini dəstəkləyir

.

Ölümlər niyə gəncləşib? - Hamının evindəki gizli təhlükə

Son 30 ildə dünyada xərçəng xəstəliyindən ölüm hallarında ciddi artım müşahidə olunur. 1990-2019-cu illər arasında xərçəngdən ölənlərin sayı təxminən 28 faiz artıb. Hazırda hər il təxminən 19,5 milyon insana xərçəng diaqnoz

.

Dəfnə yarpağını yeməyə nə zaman əlavə etmək lazımdır?

Dəfnə yarpağı tez-tez müxtəlif yeməklərə, xüsusən şorbalara əlavə olunan məşhur ədviyyatdır. Yeməyin sonradan xarab olmasının qarşısını almaq üçün şorbanıza nə vaxt dəfnə yarpağı əlavə edəcəyinizi və onları nə qədər saxlamağınız

.

Hər kəsin evində olan bu üç əşya təhlükə saçır - Ciddi XƏBƏRDARLIQ

Evimizi ən təhlükəsiz yer hesab edirik, lakin gündəlik istifadə etdiyimiz bəzi əşyalar sağlamlığımız üçün ciddi risklər yarada bilər. xəbər verir ki, Harvard Universitetinin qastroenteroloqu Dr. Saurabh Sethi son açıqlamasınd

.

Gündə 1 limon yeməyin bədəndəki 5 müsbət təsiri

Limon turş dadı və sağlamlıq faydaları ilə məşhur olan bir meyvədir. Həm salatlara, həm də içkilərə əlavə edilə bilən limon orqanizmə bir çox müsbət təsir göstərir. . gündəlik pəhrizinizə limon əlavə etməyin bədəninizdə yaratdığ

.

14 gün şəkəri həyatınızdan çıxarın - Möcüzəvi dəyişikliklər olacaq

Axşam yeməyindən sonra şirniyyat yemək iştahlı olsa da, bunun orqanizminizə təsirini heç düşünmüsünüz? Cəmi iki həftə şəkəri rasionunuzdan çıxarmaq sağlamlığınıza əhəmiyyətli dərəcədə müsbət dəyişikliklər verə bilər. Şəkərdə

.

Çayı səhv dəmləməyin qorxulu fəsadları

Mədəniyyətimizin əsas içkisi olan çayı səhər, günorta və axşam istehlak edirik. Çayı səhv dəmləsəniz, bəzi sağlamlıq problemlərinə və hətta xərçəngə səbəb ola bilər. istinadən xəbər verir ki, çayın antioksidan xüsusiyyətlər

.

Hamilə qadınların nəzərinə - Bu meyvələrdən yeyin, çünki

Fol turşusu B9 vitamini formalarından biri olub, hüceyrələrin böyüməsi və DNT sintezi üçün vacibdir. Bu vitamin xüsusilə sürətli hüceyrə bölünməsi baş verən dövrlərdə, məsələn, hamiləlik zamanı böyük əhəmiyyət daşıyır. xəbə

.

Ölkəyə gətirilən bu çaylarda ölümcül maddə aşkarlandı

Son dövrlər elektron ticarət yolu ilə kütləvi formada Azərbaycana gətirilən "arıqlama çayı və qəhvələri" ilə əlaqədar gömrük orqanlarında aparılan araşdırmalar nəticəsində qeyd olunan məhsulların tərkibində bi

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq qaşların formalari donlar 2025 qaslar 3 kq aysel elizade sevgilisi hamiləlik təqvimi sac modelleri buga burcu zəhmət arxadan olmag qadin.az