Yuxarı tənəffüs yolları və ağciyər xəstəlikləri olan şəxslər düzgün qidalanmalıdırlar

Yuxarı tənəffüs yolları və ağciyər xəstəlikləri olan şəxslər düzgün qidalanmalıdırlarYuxarı tənəffüs yolları xəstələri, xüsusilə ağciyər xəstələri COVID-19 virusunun yüksək risk qrupuna daxildirlər. Belə şəxslərin immun sisteminin güclü olması və xəstəliklərin profilaktikasında düzgün və balanslı qidalanması olduqca vacibdir.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Milli.Az-a verilən məlumatına görə, yuxarı tənəffüs yollarının kəskin respirator infeksiyaları bu gün dünyada ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən biridir. Bu infeksiyalar əksər hallarda virus mənşəli olur. Məsələn, zökəm, sinusit, faringit, tonzillit, laringit, traxeit, qrip və s. Kəskin respirator infeksiyaların əlamətləri əsasən yorğunluq, əzələ və baş ağrıları, zökəm, öskürək, boğaz ağrısı, asqırma və s. hesab olunur.
Hər il qeydə alınan müxtəlif qrip epidemiyalarının əsasən A və B virusları səbəb olur. C tipli qrip virusu geniş epidemiyalar törətmir. Epidemiyalar adətən payız-qış mövsümündə müşahidə olunur. Genetik strukturları daim dəyişən qripin yeni növləri əmələ gəlir. Ona görə də əhalinin onlara qarşı immuniteti olmur. Xəstəliyin risk qruplarına:
- yaşı 1-dən aşağı, 65-dən yuxarı olan insanlar;
- ağciyərlərin immundefisitli halları olan insanlar;
- xronik ürək-damar sistemini xəstəlikləri olan insanlar;
- şəkərli diabet olan insanlar;
- hamilə qadınlar və s. daxildir.
Balanslaşdırılmış qidalanma yuxarı tənəffüs yolları və ağciyər xəstəlikləri olan insanlarda həm xəstəliyin profilaktikasında, həm də müalicəsində mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Bu cür xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlara tərkibində C, D və E vitaminləri, antioksidantlar, minerallar, yağ turşuları ilə zəngin olan qidalardan istifadə etmək məsləhət görülür.
C vitamini ilə zəngin olan qidalar itburnu, qara qarağat, çaytikanı, sitrus meyvələridir. C vitamini immun sisteminin möhkəmləndirilməsi, soyuqdəymə və virus xəstəlikləri zamanı sağalmanın tezləşdirilməsi kimi bir çox faydalı xüsusiyyətləri var.
D vitamini ilə zəngin olan qida məhsullarına süd və süd məhsulları, balıq və balıq yağı, yumurta, qaraciyər, yulaf və s. daxildir. D vitamini immun sistemi və sümük-əzələ sistemini gücləndirərək orqanizmin xəstəliyə qarşı olan müqavimətini artırır.
E vitamini ilə zəngin olan qidalar badam, qoz, yer fıstığı, fındıq və quru paxlalı bitkilər hesab olunur. Bu qidalar ən aktiv immunomodulyatordur (immuniteti stimullaşdıran və möhkəmləndirən maddə).
Yuxarı tənəffüs yolları və ağciyər xəstəlikləri olan insanlar gün ərzində bədən çəkilərinə uyğun olaraq maye qəbul etməlidirlər. Bu, zəhərləyici maddələrin orqanizmə təsirinin azaldılması üçün məsləhət görülür.
Tərkibi kalsium, dəmir, sink ilə zəngin olan qidaların, qatığın gündəlik qəbulu tövsiyə olunur.
Un və un məmulatları, az şəkər qəbul etmək məsləhət görülür. Belə ki, bu qidalar bağırsaq mikroflorasına mənfi təsir göstərərək mikrob artımına və son metabolizma qalığı olan karbon qazına parçalanaraq tənəffüs çatışmazlığına səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1287   Tarix: 22 aprel 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Arı zəhəri müalicəvi imiş

Son elmi araşdırmalar arı zəhərinin bir çox xəstəliklərin müalicəsində faydalı ola biləcəyini göstərib. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, arı zəhəri iltihabəleyhinə, ağrıkəsici və immuniteti gücləndirici təsirə malikdir. xəbə

.

Səhər yeməyini ötürmək diabet yarada bilər - Açıqlama

Yuxudan oyandıqdan sonra insanda stress hormonu olan kortizolun səviyyəsi yüksəlir və bu göstərici təxminən səhər saat doqquzda zirvəyə çatır, sonra isə tədricən azalır. bildirir ki, bunu endokrinoloq Fransisko Rosero deyib

.

Qəhvəni bu yaşa qədər içmək olmaz - Açıqlama

Uşaqlara qəhvə içmək olmaz. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq və epileptoloq Vasili Plotnikov uşaqların və yeniyetmələrin nə vaxtdan qəhvə içə biləcəyini izah edib. Onun sözlərinə görə, beynəlxalq tibbi tövsiyələrə əsasə

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Sadə addımlarla qripdən yayınmaq olar

Qrip mövsümünün yaxınlaşması ilə mütəxəssislər əhalini ehtiyatlı olmağa çağırır. Payız və qış aylarında bu virusun sürətlə yayılması səbəbindən immun sistemini gücləndirmək və şəxsi gigiyenaya diqqət yetirmək xüsusilə vaci

.

Ən faydalı payız tərəvəzləri bunlardır

İsti yay günlərini geridə qoyduq. Qarşıdan gələn payız fəslinin özünə xas meyvə və tərəvəzləri var. bu tərəvəzlər arasında ən faydalı olanları təqdim edir. Kərəviz özünə xas ətri və dadı ilə az kalorili qidalar arasında birincidir

.

3 milyarddan çox insan bu xəstəliklərdən əziyyət çəkir

Dünyada 3 milyarddan çox insan nevroloji xəstəliklərdən əziyyət çəkir. xəbər verir ki, bu barədə ÜST-ün hesabatını şərh edən təşkilatın baş direktorunun köməkçisi Ceremi Farrar məlumat verib. O bildirib ki, hər il təxminə

.

İnsanı 10 yaş cavanlaşdıran tərəvəz - Çox adam bilmir

Badımcan bir çoxlarının süfrəsində tez-tez yer alan tərəvəz olsa da, çoxumuz onun sağlamlığa müsbət təsirini lazımınca bilmirik. Halbuki bu sadə tərəvəz təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də orqanizm üçün olduqca faydalıdır

.

Bu meyvələri birlikdə yemək olmaz - Diyetoloqlardan XƏBƏRDARLIQ

Meyvələr orqanizm üçün son dərəcə faydalı olsa da, onların düzgün şəkildə istehlak olunmaması bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, xüsusilə də bəzi meyvələrin birlikdə yeyilməsi həzm sisteminə mənf

.

Tez çəki atmaq üçün aclıq sağlamdırmı?

Tez bir zamanda arıqlamaq arzusu çoxlarının gündəlik həyatında rast gəlinir. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, ac qalmaq sağlam və effektiv üsul deyil. xəbər verir ki, dietoloqların fikrincə, uzun müddət ərzində qidalanmama

turlar.az

toy gecesi geyim və ayaqqabılar gözəllik məhsulları körpələrdə süni qidalar milli yeməklər aciq cinsi elaqe xəmir xörəkləri kosmetika xocali vətən haqqında bayatılar novruza aid hakışta kahfe kali qadin.az