Zirincin turş dadı və faydalı çayı

Zirincin turş dadı və faydalı çayıZirinc orqanizmə güclü təsir edən müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Onun tərkibi karbohidratlar, makro və mikro elementlər, K, E vitaminləri, 11 növ alkoloid, limon və alma turşusu, tanin və qətran maddəsi ilə zəngindir. Qədim Misirdə ondan qanı təmizləmək, Çin həkimləri bir çox xəstəliklərin müalicəsi, slavyan təbibləri isə bitkinin kök və qabığından hazırlanan cövhərdən soyuqdəymə və qanaxmalar zamanı istifadə ediblər. Onun meyvə, kök və gövdəsi vasitəsilə yun və dəri məmulatları sarı rəngə boyanırdı.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, zirinc meyvələrinin şirəsi qızdırmasalıcı, mikrob əleyhinə və qankəsici təsir göstərir.
Tikanlı və yarpağını tökən kol bitkisi olan zirincin qırmızı rəngli xırda meyvələrinin turş dadına və faydalı xüsusiyyətlərinə görə bəzən "şimal limonu" da adlandırırlar.
Zirinc göbələk əleyhinə təsirə malikdir və qocalmanı ləngidir. Zirinc kökünün dəmləməsi göz xəstəlikləri zamanı islatma kimi tətbiq edilir. Bundan başqa, zirincin meyvəsi və ondan alınan cövhər mədə-bağırsaq sistemi və ağciyər xəstəlikləri zamanı qəbul edilir.
İkinci dərəcəli şəkərli diabet xəstələrinə hər gün zirinc qəbul etmək məsləhət görülür, çünki onun qanda insulin və şəkərin normalaşdırmaq xüsusiyyəti var. Zirinc qanda xolestrolun miqdarını da azaldır. Həkimlər aktiv həyat tərzi yaşayaraq özünü gün ərzində yorğun və halsız hiss edənlərə zirinc çayı içməyi məsləhət görürlər. Lakin onun qəbulu zamanı diqqətli olmaq lazımdır. Zirinc əzələlərin aktivliyini artırır və ona görə də hamiləlik zamanı zirinc və onun yarpaqlarından hazırlanan dəmləmələri qəbul etmək məsləhət görülmür. Sakitləşdirici preparatlar qəbul edən zaman həmin dəmləmələrdən istifadə etmək olmaz. Bu dərmanın sedativliyinin artmasına səbəb ola bilər və xəstələrdə baş gicəllənmə, ürək bulanma, qıcolma, burun qanamaları müşahidə oluna bilər.
Tibdə zirincin spirtli çıxarışı hepatitlərin, öd daşı xəstəliyinin müalicəsində və uşaqlıq qanaxmasının qarşısını almaq məqsədilə tətbiq olunur. Ev şəraitində həmin cövhəri hazırlamaq çox asandır. Bunun üçün 20 qram zirinc yarpağı 100 qram 70 faizli spirtdə 15 gün müddətində isti və quru yerdə saxlanılır. Alınan tünd-sarı rəngli cövhərin turşməzə dadı olur. Onun qəbulu ən çox fibroma zamanı və abortdan sonra baş verən qanaxmalarda səmərəli vasitə sayılır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1502   Tarix: 14 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ani əzələ ağrılarından 15 saniyədə xilas olun – Sadə üsul

Gözlənilmədən yaranan əzələ tutulmaları və kramplar gündəlik həyatda narahatlıq yarada bilər. Mütəxəssislər bu problemdən cəmi 15 saniyəyə xilas olmaq üçün sadə, amma təsirli bir üsul təqdim edirlər. xəbər verir i, araşdırmalar

.

Qovun ödemi azaldır və bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır

Diyetoloq Tatyana Jarovskaya bildirib ki, qovun tərkibindəki lif və minerallar orqanizm üçün faydalı olmaqla yanaşı, ödemin (şişkinliyin) azalmasına da kömək edir. Onun sözlərinə görə, hüceyrələrarası boşluqlarda toplana

.

Yumurtaların rəf ömrü açıqlandı - Bu müddətdən artıq saxlamaq olmaz

Dietoloq Vanessa Giglio təzə yumurtaların maksimum saxlanma müddətinin bir ay olduğunu bildirib. xəbər verir ki, dietoloqun sözlərinə görə yumurtalar düzgün saxlanıldıqda soyuducuda 21-30 gün ərzində istifadəyə yararlı qalır

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Bundan sonra qoz qabığını atmayın - faydaları saymaqla bitmir

Saç sağlamlığını qorumaq üçün təbii üsullar da effektlidir. xəbər verir ki, qoz qabığı suyu saçların daha canlı və sağlam görünməsinə kömək edən vasitələrdən biridir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu təbii məhlul saç rəngin

.

Kartof qızartmalarındaki böyük təhlükə - Yeni araşdırma üzə çıxardı

British Medical Journal-da dərc olunan genişmiqyaslı araşdırma kartof qızartmasının müntəzəm istifadəsinin 2-ci tip diabet riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, həftədə üç dəfə qızardılmı

.

Bağırsaq bakteriyası yuxusuzluğa səbəb ola bilər

Nankin Tibb Universitetinin alimləri bağırsaqda Odoribacter bakteriyalarının sayının artmasının yuxusuzluq riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, bu araşdırmanın nəticələri nüfuzlu "General Psychiatry"

.

Qadağan olunmuş arzularınızı paylaşmaq: Partnyorla bu barədə necə danışmalı?

Cütlüklərin intim arzular və fantaziyalar haqqında danışması üçün doğru zaman, sakit mühit və partnyorun istənilən reaksiyasına hazır olmaq vacibdir. xəbər verir ki, bu barədə ukraynalı seksoloq və psixoloq Svyatoslava Fedoret

.

Azkalorili pəhriz düşündüyünüz kimi faydalı deyil – Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Arıqlamaq məqsədilə kalori miqdarını kəskin şəkildə azaltmaq və salat əsaslı pəhrizlərə keçmək düşündüyünüz qədər effektiv olmaya bilər. Əksinə, bu cür yanaşma orqanizmdə əks reaksiyalara səbəb olaraq, yağ toplanmasına v

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy gecesi qis geyimləri 2025 toy makiyaji sekilleri qadın geyimi qış tədarükü salatlar haxışta sözləri endokrin sistem hakiwda xlor lekesi atalar sözləri cinsi əlaqə xərçəng bürcü