Zirincin turş dadı və faydalı çayı

Zirincin turş dadı və faydalı çayıZirinc orqanizmə güclü təsir edən müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Onun tərkibi karbohidratlar, makro və mikro elementlər, K, E vitaminləri, 11 növ alkoloid, limon və alma turşusu, tanin və qətran maddəsi ilə zəngindir. Qədim Misirdə ondan qanı təmizləmək, Çin həkimləri bir çox xəstəliklərin müalicəsi, slavyan təbibləri isə bitkinin kök və qabığından hazırlanan cövhərdən soyuqdəymə və qanaxmalar zamanı istifadə ediblər. Onun meyvə, kök və gövdəsi vasitəsilə yun və dəri məmulatları sarı rəngə boyanırdı.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, zirinc meyvələrinin şirəsi qızdırmasalıcı, mikrob əleyhinə və qankəsici təsir göstərir.
Tikanlı və yarpağını tökən kol bitkisi olan zirincin qırmızı rəngli xırda meyvələrinin turş dadına və faydalı xüsusiyyətlərinə görə bəzən "şimal limonu" da adlandırırlar.
Zirinc göbələk əleyhinə təsirə malikdir və qocalmanı ləngidir. Zirinc kökünün dəmləməsi göz xəstəlikləri zamanı islatma kimi tətbiq edilir. Bundan başqa, zirincin meyvəsi və ondan alınan cövhər mədə-bağırsaq sistemi və ağciyər xəstəlikləri zamanı qəbul edilir.
İkinci dərəcəli şəkərli diabet xəstələrinə hər gün zirinc qəbul etmək məsləhət görülür, çünki onun qanda insulin və şəkərin normalaşdırmaq xüsusiyyəti var. Zirinc qanda xolestrolun miqdarını da azaldır. Həkimlər aktiv həyat tərzi yaşayaraq özünü gün ərzində yorğun və halsız hiss edənlərə zirinc çayı içməyi məsləhət görürlər. Lakin onun qəbulu zamanı diqqətli olmaq lazımdır. Zirinc əzələlərin aktivliyini artırır və ona görə də hamiləlik zamanı zirinc və onun yarpaqlarından hazırlanan dəmləmələri qəbul etmək məsləhət görülmür. Sakitləşdirici preparatlar qəbul edən zaman həmin dəmləmələrdən istifadə etmək olmaz. Bu dərmanın sedativliyinin artmasına səbəb ola bilər və xəstələrdə baş gicəllənmə, ürək bulanma, qıcolma, burun qanamaları müşahidə oluna bilər.
Tibdə zirincin spirtli çıxarışı hepatitlərin, öd daşı xəstəliyinin müalicəsində və uşaqlıq qanaxmasının qarşısını almaq məqsədilə tətbiq olunur. Ev şəraitində həmin cövhəri hazırlamaq çox asandır. Bunun üçün 20 qram zirinc yarpağı 100 qram 70 faizli spirtdə 15 gün müddətində isti və quru yerdə saxlanılır. Alınan tünd-sarı rəngli cövhərin turşməzə dadı olur. Onun qəbulu ən çox fibroma zamanı və abortdan sonra baş verən qanaxmalarda səmərəli vasitə sayılır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1356   Tarix: 14 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsanın qocalmasının iki əsas mərhələsi müəyyənləşdi - TƏDQİQAT

Stanford Universitetinin alimləri insanın qocalma prosesinin iki əsas zirvə nöqtəsini müəyyən ediblər: 44 və 60 yaş. Bu tapıntılar "Nature Aging" elmi jurnalında dərc olunub və bədənimizin əvvəlki tədqiqatlarda

.

Nə qədər spirtli içki içsək insult olarıq?

Spirtli içki qəbul edən insanlarda insult inkişaf riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Qalueya Universitetinin tədqiqatçıları alkoqolun miqdarının beyin iflici ehtimalına necə təsir etdiyini təhlil ediblər. İnsult beyind

.

Bu şəxslərə şaurma yemək olmaz

Şaurma fəst-fud qidalar siyahısına daxildir, amma bəzi insanlar özləri də bilmədən onu yeməklə xəstəliklərini artırır. xəbər verir ki, həkim Nataliya Lazurenko kimlərə şaurmanın zərərli ola biləcəyini açıqlayıb. "Şaurmanı

.

Pivə içənlər DİQQƏT: Bunları qarışdırmayın

Navarra Universitetinin mütəxəssisləri bildirirlər ki, pivə, ölçülü şəkildə istehlak edildikdə, ürək-damar və sümük sağlamlığı üçün faydalı ola bilər. Lakin spirtli içkilərlə bəzi qidaların birlikdə istehlakı həzm sistemin

.

Çörəyi ortadan kəsmək lazımdır - Faydaları

İnsanların çoxu çörəyi kənarından kəsməyə başlayır və tədricən ortasına doğru hərəkət edir. Ancaq fərqli bir strategiya sınayın. Çörəyi ortadan dilimləmək üsulu daha səmərəli və praktikdir. Çörəyi ortadan kəsmək yalnız esteti

.

Qəhvəyi gözlülərə bəd xəbər

Liverpul Con Moores Universitetindən Kyoko Yamaquçi və onun tələbəsi Faith Erin Cain göz rəngi ilə vizual qavrayış arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün maraqlı təcrübə aparıblar. xəbər verir ki, bu tədqiqatda 39 yetkin könüll

.

Balığı necə təzə saxlayaq? – Qadınların 90 faizinin etdiyi SƏHV

Balığı təzə saxlamağın ən yaxşı yolu soyuducuda saxlamaqdır. Amma balığı sadəcə soyuducuya qoymaq kifayət etmir. bildirir ki, balıqları soyuducuya qoymazdan əvvəl soyuq suda yaxşıca yuyun və kağız dəsmallarla qurudun. Bunda

.

Səhər yeməyində verilən bu iki qida ölümə aparır - DİQQƏT

Səhər yeməyində kolbasa və sosis kimi emal edilmiş ətlərdən istifadə bağırsaq xərçəngi yarada bilər. xəbər verir ki, bu məhsulların sağlamlığa təhlükələri elm adamları tərəfindən dəfələrlə vurğulanıb. Emal olunmuş ətlər

.

Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti

Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələr

turlar.az

sonxeber.az kosmetik vasiteler donlar 2025 geyim necə seçməli goy qursagi nece yaranir duzlu xəmir işləri qadın kosmetika ehtiraslandiran sozler google sağlıq opusme anabaci layla