Ağız suyu vəzilərinin xəstəlikləri

Ağız suyu vəzilərinin xəstəlikləriXəstəlik tədricən başlayır,uzun sürür.Xəstəliyin ilkin dövrlərində qızdırma və ümumi intoksikasiya əlamətləri olmur.Bir tərəfdə qulaqətrafı və ya çənəətrafı vəz böyüyür,bərkiyir,az ağrıyır.Tədricən iltihab-nekroz prosesi dəriyə yaxınlaşır.Bu zaman dəri hiperemiyalaşır,toxunduqda ağrıyır.Sonra həmin nahiyədə flüktuasiya simptomu meydana gəlir,bir müddət sonra sarı qatı irin axır,arxasıyca fistula əmələ gəlir.Bu zaman temperatur yüksələ bilir.Müalicə aparılmadıqda xəstəliyin sağalması uzana bilir.
Ağız suyu vəzinin daşı:
Daş adətən ağız suyu vəzinin çıxacağında yerləşir.Ağız suyu yolu bağlandıqda vəz şişir,ağrı əmələ gəlir.Xəstəlik zamanı qızdırma,in toksikasiya əlamətləri olmur.Vəzin axacağı açıldığı zaman əlamətlər aradan qalxır.Axarlar uzunmüddətli tıxandıqda prosesə ikincili infeksiya əlamətləri qoşulur.Bu zaman vəzin absesi və çoxlu fistullar əmələ gəlir.Bu zaman qanda leykositlərin və EÇS-in miqdarı artır.Vəzdə daşın olması diaqnozu rentgen,USM,və KT-in nəticələrinə əsaslanaraq qoyulur.Daşın çıxarılması cərrahi yolladır.
Ağız suyu vəzinin vərəmi:
Bu xəstəlik adətən ağ ciyərdəki proseslə yanaşı gedir.Xəstəlik zamanı vəzlər tədricən böyüyür,az ağrıyır.Proses adətən birtərəfli olur və başladıqdan sonra kiçilmək əvəzinə böyüyür.Bu zaman böyümənin mərkəzində nekroz ocaqlar əmələ gəlir.Kalsium duzlarının çökməsi nəticəsində bəzən iltihab yeri daşlaşır. Diaqnoz ağız suyunda vərəm şöplərinin tapılmasına əsaslanır.
Ağız suyu vəzilərnin şiş törəməsi:
Bu zaman axacaqların sıxılması nəticəsində vəzilər şişir və bir qədər ağrıyır,qızdırma,intoksikasiya olmur.Vəzilər bərkiyir,bəzən düyünləşir,ölçüləri kiçilmir.Diaqnoz vəzin skanlaşdırılması və kompyuter tomoqrafiyası zamanı qoyulur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1408   Tarix: 03 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

.

Yorğun olanda gözlərimizi ovuşdurmağın SƏBƏBLƏRİ

Alimlər çoxlu araşdırmalar aparıb və gözlərin ovuşdurulmasının bir neçə səbəbini tapıblar. .   -a istinadən bildirir ki, yeni doğulan körpələr gözlərini ovuşdurursa, bu yorğunluğun açıq əlaməti və yuxu vaxtının gəldiyin

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Sarımsağın ziyanları

Sarımsaq həm qida, həm də dərmandır. Amma onun da çox yeyilməsinin bir çox orqanlara mənfi təsiri var. Xüsusən ac mədəyə və gün ərzində çox miqdarda çiy sarımsaq yemək fəsadlar törədə bilər. axşam.az-a istinadən sarımsağı

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Qara zirənin inanılmaz faydaları - Hər gün səhər acqarına

Təbii dərman kimi istifadə olunan qara zirə(çörəkotu) əsrlər boyu alternativ təbabətdə istifadə olunur. Hazırda da qara zirə həm müalicə məqsədi, həm də ləzzətli dadına görə tez-tez yediyimiz yeməklərdə istifadə olunur. Anca

.

Üzünüzü qazlı su ilə yuyun, görün nə baş verəcək

Nəmləndirmə dərinin cavan qalmasında böyük rol oynayır. Məhz nəmlilik dəriyə elastiklik, hamarlıq və təravət bəxş edir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, quru dəri həmişə qoca görünür. Dəriyə makiyaj edən də səliqəsizdi

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri toy gecesi yaz geyimleri 2024 xolesistit xallarin menasi haxışta eroziya xesteliyi kosmetika sevgi qiz evi haxista itburnu qadin saglamlig ariqla