Ağızda pis qoxu gəlməməsi üçün nə edək ?
Çox vaxt ağızdan gələn pis qoxudan insan özü gec xəbər tutur. Belə ki, adam özü bunu çətinliklə hiss edir. Ətrafdakılar isə ağızdan pis qoxunun gəldiyini deməkdən çəkinirlər. Təravətsiz nəfəs xüsusilə ünsiyyət vaxtı problem yaradır. Belə adamlardan adətən qaçırlar. Çünki qoxu insan, canlı, hadisə və ya əşya haqqında çox tez ötürülən və qəbul olunan informasiyadır. İylərin təsirindən beynə gedən siqnallar hətta ağrının ötürdüyü siqnallardan tez çatır. İnsan onlara qarşı dərhal reaksiya verir.
Bəzi qidalar var ki, ondan istifadə etmək bu qoxunu daha da kəskinləşdirir, bu üzdən qoxu yaradan qidalardan az istifadə etməlisniz. Bəzi də qidalar da var ki, onlar bu qoxunu yox edir. Biz sizə bu qidalar barəsində məlumat vermək istəyirik.
1. Cəfəri ağız qoxusu ücün yaxşı vasitədir, xüsusən, siqaret qoxusuna qarşı istifadə olunur. Həmçinin keşniş, nanə, tərxun evkalit, rozmarin, hil, bunların hər biri ayrılıqda çay kimi dəmlənir yaxuda ağızda çeynənir.
2. Yoqurt hamımızın tanıdığı ərzaqdır. Gündəlik həyatda işlətiyimiz qatıq ağız qoxusunun yaradan hidrogen sulfidin orqanizmdə miqdarın azaldır. Siz qidadan sonra qatıq istifadə etsəniz ağız qoxusnun qarşısın almış olacaqsınız. Bunun ücün aktiviada işlətsəniz əla nəticə əldə edərsiniz.
3.Tərəvəz və meyvələr zülala zəngindir daha konkret desək alma, yerkökü, kərəviz kimi məhsular insanda daha çox tüpürçək yaratdığı ücün ağızda qoxu yaranmır, cünki tez tez tüpürmək ağızda olan məsamələri dəyişir,qoxu yaranmasına mane olur.
4. Giləmeyvə ,sitrus meyvələr, bostan, C vitamini ilə zəngin olan meyvələr ağız qoxusu əleyhinə əvəzolunmaz vasitədir. onlar ağızda bakteriyanın inkişaf etməməsi ücün əlverişsiz mühit yaradır. Ancaq ağız qoxusu dişdə yaranan problemlərdən yaranırsa bunun ücün diş həkiminizə müraciət edin.
f Paylaş