Albalı gavalı: bədənin sağlamlığına faydaları və zərərləri
Albalı gavalılarının görünüşü və dadı ilə hər kəs tanışdır, lakin hamı bunun nə qədər faydalı və əvəzolunmaz olduğunu bilmir. İnsan həyatında tətbiqi sahələri çox yönlüdür - yemək, tibb, kosmetologiya.
Albalı gavalı ilə gavalı arasındakı fərq nədir?
Gavalı ilə albalı gavalı arasındakı əlaqə barədə kiməsə soruşsanız, ən çox albalı gavalı gavalı olduğu cavabını alacaqsınız. Və bu ifadə yalnız "gavalı" ifadəsi ilə meyvə ağacını deyil, bir cinsi nəzərdə tutsaq düzgündür. Bunu daha ətraflı təhlil edək.
Albalı gavalısının faydaları və zərərləri
Botanikada Erik adlanan Pink adlı bitki növü var. Bu cinsə ərik, albalı, badam, albalı gavalı, gavalı və s. Kimi meyvə ağacları daxildir. Bu səbəbdən albalı gavalı yalnız cins nəzərdə tutulduğu təqdirdə Erikdir. Meyvə ağacının növünü nəzərdə tuturuqsa, albalı gavalı ilə gavalı tamamilə fərqli bitkilərdir. Buna əsasən, albalı gavalı və "ev gavalı" nın Erik ailəsinə aid bir növ bacı olduğu qənaətinə gəlmək lazımdır.
Erik ilə albalı gavalı arasında aşağıdakı əhəmiyyətli fərqlər də vardır:
Origin. Gavalı postsovet ölkələrinin ərazisinə Qərbi Avropadan, albalı gavalı isə Kiçik Asiyadan gətirilmişdir.
Rəng. Eriklər mavi, bənövşəyi və ya tünd qırmızı, albalı gavalı sarı və ya sarımtıl qırmızıdır.
Sümük. Ərikdə asanlıqla meyvədən çıxarılır, albalı gavasında onu meyvə pulpasından ayırmaq çətindir.
Məhsulun yetişməsi və raf ömrü. Albalı gavalı kolleksiyası avqustun sonu və payızın əvvəlinə düşür. Gavalı yay ortalarında yetişir. Qırpılmış albalı gavalı meyvələri daha yaxşı və daha uzun saxlanılır, gavalıdan fərqli olaraq zərərvericilərə və xəstəliklərə daha davamlıdır. Bu, tərkibindəki şəkərin aşağı olması ilə əlaqədardır.
Dadın. Albalı gavalı nəzərəçarpacaq dərəcədə turşdur. Erik bir desert meyvəsi rolu üçün daha uyğundur. Albalı gavağının özünəməxsus dadı və dadında şəkərli şirinliyin olmaması səbəbindən ənənəvi gürcü tkemali sousunun hazırlanmasında əsas tərkib hissəsidir. Ancaq, məsələn, gavalıda şəkərin yüksək olması ondan quru ərik hazırlamağa imkan verir.
Tərkibi və kalori məzmunu
100 g başına yetişmiş albalı gavalı meyvələrinin qida dəyəri aşağıdakı kimidir:
zülallar - 0,2 g;
Fats - 0,1 g;
karbohidratlar (şəkər daxil olmaqla) - 8 g;
pəhriz lifi - 1,9 g;
su - 89 g;
nişasta - 0,1 q
Albalı gavalı tərkibində karbohidratların üstünlük təşkil etməsinə baxmayaraq, pəhriz izləyən insanlar tərəfindən istehlak edilməsinə icazə verilir, çünki kalori miqdarı 34 qr üçün yalnız 100 kkaldır.
Albalı gavalısının kimyəvi tərkibi B, C, E, PP vitaminləri, beta-karoten, kalium, kalsium, maqnezium və dəmir kimi vitaminlər, makro və mikroelementlərlə zəngindir.
Albalı gavalıının faydalı xüsusiyyətləri
İnsan bədəninə təsiri baxımından albalı gavalı gavalıya bənzəyir. Bu təəccüblü olmamalı, çünki yuxarıda qeyd edildiyi kimi bu ağaclar bir-birilə yaxından əlaqəlidir. Ancaq yenə də faydalı xüsusiyyətləri daha dəyərlidir və insan sağlamlığına daha geniş təsir göstərir.
Albalı gavalıının faydalı xüsusiyyətləri
qadınlar üçün
Bəzi mənbələr albalı gavalısının qadın sağlamlığına müsbət təsir göstərdiyini göstərir. Bununla tamamilə razılaşmaq olmaz, çünki meyvələrinin köməyi ilə qadın xəstəliklərini müalicə etmək və ya qarşısını almaq mümkün deyil. Ancaq bu meyvənin kimyəvi tərkibində yüksək miqdarda maqnezium olduğu qeyd edilməlidir. Bu mineralın çatışmazlığının əlamətləri güc itkisi, depresif əhval-ruhiyyə, əsəbilikdir. Albalı gavalı içərisində olan maqnezium ilə qadın sağlamlığı arasındakı əlaqə, müntəzəm adet dövrü və ovulyasiyanın vaxtında başlamasına birbaşa təsiri ilə yanaşı menopozun başlanmasını asanlaşdırması ilə izah olunur.
kişilər üçün
Albalı gavalı meyvəsi ilə kişi sağlamlığı arasındakı əlaqəyə gəldikdə, meyvənin cəfəriyə bənzər bir təsiri var. Albalı gavalı adlanan albalı gavalı meyvələri, kişilərdə sağlam gücə faydalı təsir göstərən və testosteron hormonunun istehsalını artıran beta-karotenlə doymuşdur. Təzə albalı gavalı meyvəsi və ya çiçəklərinə tincture müntəzəm istehlak gücünü qorumağa və ya hətta bərpa etməyə kömək edir.
Hamiləlikdə
Albalı gavalı hamiləlik dövründə bir qadın və körpə üçün çox lazımlı faydalı vitamin anbarıdır.
Meyvədə olan E vitamini, plasentanın meydana gəlməsinə kömək edir və kəsilmə riskini azaldır.
B qrupu vitaminləri toksikozu azaldır, uşaqlığın tonusunu yaxşılaşdırır və uşağın orqan və toxumalarının böyüməsinə, xüsusilə ürək-damar və sinir sistemlərinə faydalı təsir göstərir.
Hamilə qadınlar üçün albalı gavalı yeməyə dəyər, çünki tərkibində maqnezium çoxdur, bu da döldə dayaq-hərəkət aparatının inkişafına təsir göstərir və gözləyən ananın əsəb gərginliyini azaldır.
Erik gilasının qida dəyəri həm də dəmirdir ki, bu da uşaqda anemiya inkişafının qarşısını alır və fetal hipoksiya ehtimalını minimuma endirir.
Hamiləlik dövründə hər hansı bir məhsula həddindən artıq asılılığın allergik reaksiya, ürək yanması və ya ishala səbəb ola biləcəyini unutmamalıyıq. Hamilə qadınlar üçün tövsiyə olunan gündəlik müavinət 5 təzə meyvədən çox olmamalıdır.
Emzirmə
Tibb bacısı qadınlara hamilə qadınlarla eyni meyarlara uyğun olaraq pəhrizlərinə albalı gavalı əlavə etmələri tövsiyə olunur. Doğuşdan sonra gənc bir ananın bədəni zəifləyir və daha həssas olur və bu meyvənin vitaminləri və mineralları sağlamlığın normallaşmasına kömək edəcəkdir.
Onu da qeyd etmək lazımdır ki, ananın istifadə etdiyi bütün faydalı mikroelementlər süd vasitəsilə yeni doğulmuş körpəyə ötürülür.
Uşaqlar üçün
Uşaqların toxunulmazlığı bir yetkindən daha zəifdir və bu səbəbdən viruslara daha həssasdır. Bu şirin və turş meyvənin tərkibində olan C vitamini, soyuqdəymənin ilk əlamətləri ilə mübarizə aparmağa kömək edən və əksər virus xəstəliklərinə qarşı qoruyucu funksiya kimi xidmət edən iz mineraldır. Albalı gavalı püresi, körpələri yeməyə başlaya biləcəyiniz əla bir yeməkdir. Kiçik bir uşağın pəhrizinə püresi əlavə etmək qərarına gəlsəniz, yalnız sarı meyvələrdən hazırlanmalıdır. Mümkün allergik reaksiyaların qarşısını almaq üçün uşağın bədəninin meyvəyə reaksiyasını müşahidə etdiyinizə əmin olun.
Xatırladaq ki, uşaqlar üçün bu meyvə bir növ böyümə stimulantı rolunu oynayır.
Çəki itirərkən
Yuxarıda qeyd edildiyi kimi, albalı gavalı minimum miqdarda yağ və karbohidrat ehtiva edən az kalorili bir meyvədir, buna görə arıqlamaq istəyən insanlara diyetalarına daxil edilməsinə icazə verilir.
Albalı gavalı yumşaq bir işlətmə təsiri göstərir, nəticədə bədənin lazımsız narahatlıq olmadan özünü toksinlərdən və toksinlərdən təmizləyir. Albalı gavalı çox miqdarda lif ehtiva edir ki, bu da maddələr mübadiləsini sürətləndirir və eyni zamanda mədədə digər meyvələrə nisbətən daha uzun toxluq hissi yaradır. Albalı gavalı bədəndəki artıq mayeni xaric edən və şişkinliyi aradan qaldıran təbii bir sidikqovucu vasitədir.
Pəhriz saxlayarkən, albalı gavalı meyvələri səhər yeməyində yulaf unu üçün əlavə və tatlandırıcı olaraq tövsiyə olunur və onu da əsas yeməklər arasında qəlyanaltı kimi qəbul etməyə dəyər.
Yaşıl albalı gavalı nə üçün faydalıdır?
Albalı gavalı digər meyvələrin çoxundan fərqlənir ki, yetişməmiş meyvələri çox faydalıdır və onsuz da yetişmiş meyvələrdən populyarlığından geri qalmır.
Yaşıl albalı gavalı nə üçün faydalıdır?
Yaşıl albalı gavalı artmış C vitamini səviyyəsi ilə xarakterizə olunur, buna görə limon turşusu istehsalı üçün sənaye məqsədləri üçün fəal şəkildə istifadə olunur.
Yetişməmiş gilas gavalı əlavə edilən yeməklər həzmə yaxşı təsir göstərir. Xüsusiyyətlərinə və artan turşuluğuna görə doyurucu bir yeməkdən sonra ağırlıq hissi yoxdur.
Yeri gəlmişkən, yaşıl albalı gavalı inanılmaz bir xüsusiyyətə malikdir - qan təzyiqini kəskin şəkildə aşağı salır. Bir şəxs, bədənin xüsusiyyətlərinə uyğun olaraq, təzyiq çox vaxt aşağı həddədirsə, bu meyvəyə söykənməmək daha yaxşıdır. Həm də yetişməmiş meyvələrlə mədədə turşuluğu artan və ya xorası olanlara qarşı diqqətli olmalısınız.
Oxumaq məsləhət görürük: əncir
Qırmızı albalı gavalı faydalıdır
Qırmızı və sarı albalı gavalı meyvələrinin faydalı xüsusiyyətlərini müqayisə etsək, heç bir şəkildə fərqlənmirlər. Qırmızı albalı gavalı da faydalıdır və spesifik xüsusiyyətləri yoxdur. Yalnız şəkərin yüksək olması səbəbindən daha şirindir. Kimyəvi tərkibi bədəndən radionuklid maddələrini xaric edən daha yüksək pektinlər ehtiva edir.
Qırmızı albalı gavalısının vacib bir üstünlüyü ən çox polifenol ehtiva etməsidir. Bu maddələr qan damarlarının təmizlənməsinə və qanda xolesterol səviyyəsinin artmasının qarşısını almağa kömək edir.
Albalı gavalı toxumlarının faydaları
Bir insanın istehsalında və həyatında yalnız meyvənin sellülozundan istifadə edilmir. Albalı gavalı sıfır tullantı məhsulu kimi təsnif edilə bilər. Məsələn, aktivləşdirilmiş karbon albalı gavalı toxumundan hazırlanır, dəyərinə görə badamdan geri qalmayan bitki yağı çıxarılır. Kosmetologiyada meyvələrdən alınan toxumlar cavanlaşdırıcı və təmizləyici skrabların tərkib hissəsi kimi istifadəsini tapmışdır.
Albalı gavalı yarpaqlarının faydalı xüsusiyyətləri
Albalı gavalı yarpaqlarının biokimyəvi tərkibinə A, PP vitaminləri, fosfor, kalium və sodyum daxildir. Qurudulur və bir ədviyyat və ya bitki çayı halında işlənir. Quru albalı gavalı yarpaqlarını yeməyə əlavə etmək sağlam yağların digər qidalardan udulmasına faydalı təsir göstərir.
Albalı gavalı yarpaqlarına əsaslanan çay bədəni yaxşı tonlayır və sinir sistemini sakitləşdirir, soyuqdəymə, vitamin çatışmazlığı, böyrək və qaraciyər xəstəliklərində də dəmlənir.
Albalı gavalı yarpaqlarından və çiçəklərindən kişi gücü üçün tentürlər və ya həlimlər hazırlanır. Vurğulanmalıdır ki, belə bir tincture xaricində dəri varikoz damarları və üzdəki iltihablı səpkilərlə silinmək üçün də istifadə olunur.
Albalı gavalı tibbdə
Ənənəvi tibbdə albalı gavalı ağacının meyvələrindən yalnız xalq müalicəsi haqqında danışmaq mümkün olmayan aktivləşdirilmiş karbon istehsalında istifadə olunur. Albalı gavalısının bir şəxs tərəfindən müəyyən xəstəliklər üçün istifadəsi üçün aşağıdakı variantları təhlil edək, hansı hallarda pəhrizinizə daxil olmağa dəyər və hansı hallarda qarşısını almaq daha yaxşıdır.
Albalı gavalı tibbdə
Diabetes mellitus ilə
Diabet xəstələri yemək seçərkən glisemik indeks səviyyəsinə diqqət yetirirlər ki, bu da 70 vahiddən çox olmamalıdır. Albalı gavalı meyvələrinə gəldikdə, bu rəqəm 25 ədədə çatır və bu, bu meyvənin diabetes mellitus ilə istehlak edilə biləcəyini qətiliklə təsdiqləməyə imkan verir.
Həkimlər xəstələrə albalı gavalılarını gündəlik pəhrizlərinə daxil etməyə icazə vermir, həm də qətiyyətlə tövsiyə edirlər. Bu, albalı gavalı meyvələrinin metabolik maddələrin işini normallaşdıran və şəkərli diabet xəstələrinin orqanizmini qan şəkərində gözlənilməz artım riski olmadan bütün lazımi mikroelementlərlə doyuran vitaminlər və amin turşuları ilə zəngin olmasıdır.
Tip XNUMX diabet ilə insanlar tez-tez kilolu olur və mütəmadi olaraq albalı gavalı istehlakı sağlamlığa zərər vermədən ayda bir neçə əlavə funtdan qurtulmağa kömək edir.
Pankreatitlə
Pankreatit ilə istehlak üçün icazə verilən meyvə və tərəvəzlərin siyahısı olduqca azdır. Bütün problem liflərin xəstə və qıcıqlanan pankreas üzərində son dərəcə mənfi təsir göstərməsidir.
Albalı gavalı yalnız xəstəyə rəhbərlik edən və xəstəliyin şiddətini və gedişatını dərindən bilən bir həkimlə məsləhətləşdikdən sonra istehlak edilə bilər.
Xəstə bu meyvənin istifadəsinə qoyulan qadağanı atlamışdırsa, bir neçə qaydaya riayət etmək lazımdır:
İcazə verilən miqdar gündə bir meyvədir.
Yaşıl, yetişməmiş albalı gavalısının istifadəsi qəti qadağandır.
Meyvə ikiqat qazan və ya sobada istiliklə işlənməlidir.
albalı gavalı çox sağlam bir meyvədir, buna görə işləndikdən sonra da kifayət qədər miqdarda vitamin və faydalı element qorunur.
Qastrit olduğunda
Tibbi mütəxəssislər, qastritdən əziyyət çəkən insanlar üçün albalı gavalısının da gavalı kimi faydalı olacağını söyləyirlər. Əvvəllər qabıqlarını soyaraq yalnız yetişmiş meyvələrin istehlak edilməsinə diqqət yetirməlisiniz. Yetişməmiş və ya çox yetişmiş meyvələr, qıcıqlanan mədə mukozasına mənfi təsir göstərən artan turşuluq səviyyəsinə görə qəti qadağandır. Albalı gavalıdan sui-istifadə etməyin, gündəlik nisbət gündə üç ədədi keçməməlidir.
Qastrit zamanı yeməklər albalı gavalıının hazırlanmasında çox faydalıdır. Bu, xəstə bir mədə-bağırsaq traktında digər meyvə və tərəvəzlərlə müqayisədə mübahisəsiz üstünlüyü olan "ağır" qidanın mənimsənilməsinə və həzm olunmasına çox yaxşı kömək etdiyi ilə iddia olunur.
Kabızlık üçün
Albalı gavalı, Erik cinsinin bütün digər meyvələri kimi, insan bağırsağına da mülayim işlətmə təsiri göstərir. Xroniki qəbizlik üçün gündəlik pəhrizdə yalnız təzə meyvələr istehlak edilməməli, həm də albalı gavalı meyvələri və yarpaqlarından hazırlanmış həlim içmək tövsiyə olunur. Belə bir içki hazırlamaq çox asandır. Bunun üçün sizə lazım olacaq:
50 q albalı gavalı;
10-20 g albalı gavalı yarpaqları;
250 ml qaynar su.
Yarpaqlar əvvəlcə ovucunuzda pambıqla yumşaldılmalıdır. Bu suyun mümkün qədər çox qida qəbul etməsi üçün lazımdır. Toxumu meyvədən ayırın və kiçik parçalara ayırın. Yarpaqların və meyvələrin üzərinə qaynar su tökün və təxminən 4-5 saat dəmlənsin. Gərginləşdirin və yeməkdən əvvəl gündə 80 dəfə 3 ml bir qaynadək qəbul edin.
Gout
Gut və revmatizm ilə albalı gavalı istifadə, təəssüf ki, fayda əvəzinə bədənə zərər verə bilər. Həkimlər xəstələrin pəhrizindən xaric etməyi məsləhət görürlər.
Kosmetoloji tətbiqi
Albalı gavalı meyvəsi kosmetologiyada və yalnız xalq kosmetikasının hazırlanmasında deyil, həm də peşəkar kütləvi istehsalda son dərəcə populyardır.
Albalı gavalı toxumlarından ya dəriyə qulluq üçün gündəlik mərasimdə müstəqil bir vasitə olaraq, ya da maskalarda və kremlərdə köməkçi bir maddə olaraq istifadə olunan yağ alınır. Bu yağdan saçları qidalandırmaq və yaranan uçların qarşısını almaq üçün maska kimi istifadə etməyiniz də tövsiyə olunur. Kök bölgəsi xaricində yalnız saçınızı saçınızın bütün uzunluğu boyunca yaydırın və yatın və səhər adi vasitələrdən istifadə edərək saçlarınızı yuyun. İlk prosedurdan sonra saçlarınızın yumşaqlığı, idarəolunması və ipəkliyi sizi sevindirəcəkdir.
Toxumların kosmetik markalarda işlənməsinin bir başqa mümkün yolu da üyüdülməsi və üyüdülməsidir, bundan sonra skraba əlavə olunur. Bu cür qabıqlar istehlakçılar tərəfindən çox bəyənilir, çünki keratinləşdirilmiş hissəcikləri yumşaq bir şəkildə aşındırır və eyni zamanda epidermisin sağlam təbəqəsinə zərər vermirlər.
Albalı gavalı üzərində qurulmuş xalq müalicəsi mövzusuna toxunaraq qeyd etmək lazımdır ki, hər bir qadın özü üçün təcrübələr və sınaqlar üsulu ilə gəncliyi qorumağın ən yaxşı yolunu seçir. Bu möhtəşəm ağac bağçanızda böyüyürsə, özünüz üçün bəzi məşhur ev reseptlərini nəzərdən keçirməyi məsləhət görürük:
Yuyulmaq üçün meyvə buz. Albalı gavalı və yarpaqlarına əsaslanan bir qaynaq hazırlayın, sərinləyin, süzün və dondurucu qəliblərə tökün. Hər küpə bir-iki damla bitki yağı əlavə edib dondurucuya göndərin. Hər səhər bu buzla üzünüzü yuyun, məsamələri yaxşıca daraldır və dərini tonlayır və askorbin turşusu ağartmağa kömək edir.
Albalı gavalı maskası. Bunun üçün bir neçə yetişmiş giləmeyvə və yarım stəkan təmizlənmiş su lazımdır. Albalı gavalı bir qarğıdalıda üyüdün, suyun üstünə örtün, bir xörək qaşığı zeytun yağı əlavə edin və bir gün soyudun. Tincturadan sonra maska istifadəyə hazırdır. Üzünüzə bərabər şəkildə yaydırın və 20 dəqiqədən sonra isti su ilə yuyun. Dəri hamar, təravətli və təbii parıltı əldə edəcəkdir. Ayrıca, maska dəri döküntüləri ilə istifadə üçün tövsiyə olunur.
Saçlar üçün həlim. Kökləri gücləndirmək və saç tökülməsinin qarşısını almaq üçün albalı ərikini suda bir neçə dəqiqə bişirin. Tövsiyə olunan nisbətlər: 400 litr suya 1 qr meyvə. Hər bir saç yuyulmasını bu bulyonla yaxalayın. Bir neçə həftə müntəzəm istifadədən sonra saçlarınız nəzərəçarpacaq dərəcədə güclü, daha idarəolunan və yumşaq olacaqdır.
Oxumaq məsləhət görürük: Avokado: insan bədəninə faydaları və zərərləri
Zərər və əks göstərişlər
Albalı gavalı nə qədər vitamin və faydalı xüsusiyyətlərə sahib olsa da, digər məhsullar kimi bir sıra əks göstərişlərə malikdir:
Həm fetusa, həm də fərdi iz elementlərinə allergik reaksiyalar olduqda. C vitamini dözümsüzlüyü olan insanlar albalı gavalısını diqqətlə istifadə etməli və bədənin ümumi reaksiyasını izləməlidirlər.
Gut və revmatizm xəstəlikləri.
Kəskin qastrit və mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri - albalı gavalısını yalnız həkimlə məsləhətləşdikdən sonra istifadə etmək tövsiyə olunur.
Diareya meylləri.
12 yaşdan kiçik uşaqlar qurudulmuş albalı gavalılarını çox miqdarda yeməməlidirlər.
Bu meyvənin istifadəsinə söykənməməlisiniz. Bu ürək yanması və ishal kimi mənfi nəticələrlə doludur.
Albalı gavalı necə seçilir və saxlanılır
Albalı gavalı digər meyvələrlə müqayisədə seçici deyil, buna görə onu təzə saxlamaq kifayət qədər uzunmüddətli ola bilər. Məhsul yığdıqdan sonra təzə meyvələri mümkün qədər uzun müddət saxlamaq üçün sərin bir zirzəmiyə və taxta qutulara ehtiyacınız var. Bütün meyvələri çeşidləmək və yetişmə səviyyəsinə və qabığındakı zərərin mövcudluğuna görə sıralamaq vacibdir. Yaşıl rəngli meyvələr daha uzun müddət davam edəcək, çünki hələ tam yetişmək üçün vaxt tələb olunur. Təzə meyvələri zirzəmidə təxminən bir ay saxlamaq olar.
Albalı gavalı necə seçilir və saxlanılır
Giləmeyvələrin uzun müddət saxlanılması üçün soyuducudan da istifadə edə bilərsiniz. Bütün meyvələri (toxunulmaz) plastik torbaya qoyun, 2/3 dolu və soyuducuda saxlayın.
Otaq temperaturunda albalı gavalı orta hesabla bir həftədən çox saxlanılır.
Meyvə seçərkən bəzi xüsusiyyətlərə diqqət yetirməyi məsləhət görürük:
Yetişmiş meyvələr orta dərəcədə çətindir. Bu o deməkdir ki, giləmeyvə basıldıqdan sonra bir az nəzərə çarpan bir oyuq qalır.
Meyvədə ağ çiçəklənmə normaldır və qorxulmamalıdır.
Albalı gavalı meyvələri yapışqan və çatlar varsa, çox güman ki, çox yetişib və ya düzgün daşınmamaq və saxlamağa məruz qalmışlar. Bu meyvələr çox tez xarab olur və bir neçə gün də saxlanmaq üçün uyğun deyil.
Dondurmaq mümkündürmü?
Hər hansı digər meyvə və ya tərəvəz kimi, albalı gavalı da dondurula bilər. Eyni zamanda, bütün faydalı vitaminlər və elementlər öz xüsusiyyətlərini qoruyur. Bu boşluq üçün bir neçə seçim var.
Birincisi və ən sadəsi giləmeyvələri toxumla dondurmaqdır. Bunu etmək üçün meyvəni yaxalayın, yaxşıca qurudun və dondurma üçün yalnız bütöv və zədələnməmiş meyvələri seçin. Hazırlığın sonrakı istifadəsi üçün əlverişli olması üçün dondurma və saxlama üçün giləmeyvələri ümumi bir çantaya qoymadan əvvəl hər bir meyvəni ayrı-ayrı dondurmaq tövsiyə olunur. Albalı gavalı ardıcıl olaraq bir çörək qabına və ya bir qaba düzün və bir neçə saat dondurucuya göndərin. Çöldə donda yaranan meyvələr, təhlükəsiz bir şəkildə ümumi bir çantaya yığa bilərsiniz.
İkinci üsul daha çox vaxt aparır, çünki yalnız giləmeyvə pulpasının dondurulmasını ehtiva edir. Albalı gavalısındakı daşı meyvədən ayırmaq çətin olduğu bilinir, lakin gələcək istifadədə sahibə üçün həyatı asanlaşdıracaq bu növ meyvə hazırlığıdır. Çörək bişirmək həvəskarısınızsa, əlavə bir saat ayırmağınızı və albalı gavalıdan toxumlarınızı çıxarmanızı məsləhət görürük. Dondurma texnologiyası bütün giləmeyvə yığımında olduğu kimidir.
Albalı gavalı məhsulunu qış üçün hazırlamağın bir başqa maraqlı yolu da giləmeyvələri şəkərlə birlikdə dondurmaqdır. Vaxt və ya cem bişirmək istəyi olmayan və evdə bir qarışdırıcı bir rəfdə boş yerə istirahət edənlər üçün bu seçimdən istifadə etməyi məsləhət görürük. Giləmeyvələri toxumdan ayırın, qarışdırıcı ilə döyün və dadına görə şəkər əlavə edin. Yaranan cem, istənilən halda bu məhsulu axtara, qablara və ya hava keçirməyən torbalara töküb dondura bilərsiniz. Bir soyuq qış səhərində bir qaşıq albalı gavalı çaya necə əlavə edəcəyinizi və ya bu mürəbbəni hələ də isti pancake üzərinə tökəcəyinizi düşünün.
Unutmayın ki, möhürlənmiş qablaşdırma vitaminləri istifadə edildikdə və albalı gavalısındakı bütün dad xüsusiyyətləri 10-12 ay ərzində donma zamanı qorunur.
Quruya bilərəm
Albalı gavalı qurutmaq qış üçün meyvə yığmağın başqa bir yoludur. Bu giləmeyvədən qurudulmuş meyvələr aşağıdakı üsullardan istifadə etməklə hazırlana bilər:
elektrik qurutma maşınında;
təbii olaraq günəşin altında;
sobada.
Elektrikli quruducuda qurutma üsulu ən sadədir və xüsusi səylər və daimi nəzarət tələb etmir. Bu cihaz ev köməkçilərinizin arsenalında deyilsə, daha orijinal metodlardan istifadə edə bilərsiniz.
Albalı gavalı meyvələrini günəşdə qurutma seçimi heç bir maliyyə yatırımı tələb etmir, günəş enerjisi bu işdə sizə kömək edəcəkdir. Bununla birlikdə, daim sinekləri qovmağa hazır olun, zaman zaman giləmeyvələri çevirin, günün vaxtına və günəş şüalarının istiqamətinə uyğun olaraq yerdən yerə düzəldin.
Bir mənzildə yaşayırsınızsa, meyvəni sobada qurutmağa çalışın. Qurudulmuş meyvələrin bişirilməsinin bu üsulu orta hesabla 6-8 dərəcə istilikdə təxminən 40-45 saat çəkir. Qeyd etmək lazımdır ki, hər ev sobası həmişə dəqiq və tələb olunan temperaturu saxlamır, buna görə də albalı gavalı sobada ilk dəfə qurudursanız, meyvələri yandırmamaq üçün uzun müddət nəzarətsiz qoymayın.
Albalı gavalıdan nə bişirmək olar: reseptlər
Hər hansı bir təzə meyvə və ya tərəvəz yeməyin tez cansıxıcı olacağını qəbul edin. Albalı gavalı yalnız şirniyyatda və cemdə deyil, həm də duzlu yeməklərdə çox maraqlıdır. Qafqaz və Asiya ölkələrində çox populyardır və aşpazlar tərəfindən kulinariya şah əsərləri yaratmaq üçün geniş istifadə olunur. Şərab, marmelad, ət üçün şirin və turş souslar, adjika - bu albalı gavalıdan hazırlana bilənlərin natamam siyahısı.
Qastronomik bilik və bacarıqlarımızı şaxələndirmək, yeni ləzzətlər tapmaq üçün ən maraqlı reseptləri təhlil edəcəyik.
Jam
Albalı gavalı mürəbbəsi şərbət əsasında hazırlanır və meyvələrə nisbətən az şəkər tərkiblidir. Bunun səbəbi, meyvədə məhsulu müstəqil olaraq qalınlaşdıran kifayət qədər miqdarda pektin olmasıdır.
Albalı zürafə mürəbbəsi
Yemək bişirmək meyvəni hazırlamaq, çuxur qoymaq və şərbəti qaynatmaqla başlayır. 1 kq təzə meyvə üçün şəkər şərbəti üçün 200 ml su və 120 q şəkər istifadə olunur.
Qalın dibi olan bir tencereye şəkər və su göndərin. Pişirmə zamanı şəkərin kristallaşma prosesinin qarşısını almaq üçün şərbət qarışdırılmamalıdır. Şərbət qaraldıqda və yüngül bir kəhrəba rəngini aldıqda, albalı gavalı əlavə edin. Taxta spatula ilə yaxşıca qarışdırın və 5 dəqiqə qaynatın. Bu qısa qaynamanı iki gün daha təkrarlayın.
jele
Albalı gavalı jeli etmək üçün mürəbbə kimi üsul və texnologiyadan istifadə edin. Yalnız şəkər miqdarını artırmaq lazımdır (1 kq meyvəyə 750 q şəkər) və pişirmə müddətini 40 dəqiqəyə qədər uzatmaq lazımdır. Kütlə nə qədər bişirilirsə, jel daha qalın çıxacaq. Sonda yalnız bir paket jelatin əlavə edib dəmlədikdən sonra soyuducuya qoyun.
Oxumaq məsləhət görürük: Tamarillo - sağlamlığa faydaları və zərərləri
Tkemali
Gürcü mətbəxinin hər bir bilicisi bu sousu tanıyır. Hər hansı bir əsas yeməyin, xüsusən də quş əti, quzu və balıq dadını mükəmməl şəkildə tamamlayacaqlar. Hazırlamaq çox sadədir və bunun üçün aşağıdakı məhsullara ehtiyacınız var:
albalı gavalı - 1 kq;
təzə şüyüd və kişniş dəstələri;
sarımsaq - 5 böyük diş;
duz - 1 çay qaşığı bir slayd ilə;
üyüdülmüş isti qırmızı bibər - 1/3 çay qaşığı;
şerbetçiotu - 1 çay qaşığı;
utskho-suneli - 1/2 çay qaşığı;
qurudulmuş ombalo - 1/4 çay qaşığı;
torpaq keşniş - 1/4 çay qaşığı
Hazırlanması:
Albalı gavalı yaxalayın, toxumları götürün və atəşə göndərin. Giləmeyvələrin dibə qədər yanmasının qarşısını almaq üçün bir az su əlavə edin. Meyvələri zəif bir atəşdə bişirin və bişməyə davam edin, bəzən 10 dəqiqə qarışdırın. Giləmeyvə kütləsini səhərə qədər kənara qoyun.
Yaşılları sarımsaqla birlikdə ət dəyirmanından keçirin və ədviyyatla qarışdırın. Duz əlavə etməyin.
Ertəsi gün albalı gavalısındakı artıq mayeni süzün və giləmeyvələrin özlərini incə bir ələkdən keçirin.
Kütləni yenidən tavaya göndərin, ədviyyat qarışığını sarımsaq və duz ilə əlavə edin.
7-10 dəqiqə bişirin. Sos hazırdır.
Şərab
Albalı gavalı şərabı hazırlamaq üçün sizə lazım olacaq:
yetişmiş albalı gavalı - 3 kq;
su - 4 l .;
şəkər - 300-350 q (fermentasiya sonrası 1 litr şirə üçün).
Hazırlanması:
Albalı gavalı giləmeyvələrini (meyvə mayasını yuymamaq üçün) yumayın və əllərinizlə və ya yuvarlaq bir pimlə püresi kimi bir kütləyə yoğurun.
Xüsusi bir fermentasiya qabına meyvə qarğıdalı və su göndəririk. Boyunu cuna ilə möhürləyirik və qaranlıq, isti yerdə 2-3 gün saxlamağa göndəririk.
Kütlədə maya reaksiyasının əlamətləri görünən kimi onu təxminən 2/3 dolduraraq başqa bir qaba süzürük. Şəkərin ilk hissəsini orada əlavə edin (100 litrə 1 q).
Gəminin boynuna xüsusi bir su möhürü quraşdırırıq və ya bir iynə ilə içərisindəki bir neçə çuxuru deşərək lateks bir əlcək taxırıq. Gələcək şərabı qaranlıq və isti bir yerə qaytarırıq.
4 gündən sonra az miqdarda qarışıqda seyreltildikdən sonra başqa bir hissə şəkər əlavə edin (100 litrə 1 q).
5 gündən sonra eyni texnologiyadan istifadə edərək son şəkəri əlavə edin. Son fermentasiya müddəti 25-50 gün çəkir.
Fermentasiya prosedurundan sonra, şərabın altına bir çöküntü qoyaraq şərabı diqqətlə tökün.
Şüşə qablaşdırırıq və qaranlıq bir yerə göndəririk. 2-3 aydan sonra şərab dəmlənəcək, dadı açılacaq və istifadəyə tamamilə hazır olacaq.
Adjika