Alimlər hepatit C virusunun hüceyrələrə necə yoluxduğunu aşkarlayıblar

Alimlər hepatit C virusunun hüceyrələrə necə yoluxduğunu aşkarlayıblarDünyada milyonlarla insanı əhatə edən hepatit C virusuna qarşı ümidverici addım atılıb. Kopenhagen Universitetinin alimləri hepatit C virusunun hüceyrələrə necə yoluxduğunu açıqlayıblar. Bu mühüm kəşf xəstəliyə qarşı peyvəndin hazırlanmasına yol aça bilər.
Milli.Az Trend-ə istinadən xəbər verir ki, hepatit C dünya üzrə təxminən 58 milyon insanda xroniki iltihaba səbəb olur və hər il 300 min insanın ölümü bu səbəbdən baş verir.
Mövcud müalicələr virusun yayılmasını dayandırmaq üçün kifayət etməsə də, peyvəndin yaradılması səyləri uzun müddətdir ki, davam edirdi. Ancaq virusun hüceyrəyə necə daxil olduğunu tam başa düşməmək bu prosesdə əsas maneə idi. Kopenhagen Universitetində fənlərarası tədqiqat qrupu bu problemin həllində əhəmiyyətli irəliləyiş əldə ediblər.
Kopenhagen Universitetinin dosenti Jannik Prento bildirib ki, ilk dəfə olaraq hepatit C virusunun səthindəki hüceyrələrə bağlanmasına imkan verən zülal kompleksi kəşf edilib: "Bu, virusun hüceyrəyə necə daxil olduğunu başa düşmək üçün mühüm addımdır. Bu yeni məlumat virusun hüceyrələrə daxil olmasını əngəlləyən bir peyvəndin hazırlanmasına imkan verə bilər".
Postdoktoral tədqiqatçı Elias Augestad əlavə edib ki, həmin zülal kompleksinin strukturunu açmaq bizə virusun hüceyrələrə yoluxmasının qarşısını alacaq peyvəndlər hazırlamağa imkan verəcək: "Hepatit C virusunda hüceyrənin bağlanmasını təmin edən zülal kompleksinin quruluşu koronavirusdakı "sünbül zülalı"na bənzəyir. Lakin hepatit C-də bu zülalların funksiyası fərqli olsa da, virusun hüceyrəyə daxil olma mexanizmi eyni şəkildə işləyir".
Bu tədqiqat hepatit C virusuna qarşı peyvəndin hazırlanması üçün mühüm əsas yaradır. Alimlər bu yeni kəşflə immun sisteminin hepatit C virusunun səthinə bağlanacaq və bununla da virusu zərərsizləşdirəcək anticisimlər istehsal etməsini təmin etməyi hədəfləyirlər.
Kopenhagen Universitetinin Sağlamlıq və Tibb Elmləri Fakültəsinin iki şöbəsi ilə birgə aparılan bu araşdırma "Nature" jurnalında dərc olunub.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 884   Tarix: 29 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

.

Su qabı alanda altına baxın - 304 və ya 316 rəqəmi yoxdursa

Valideynlərə uşaqlar üçün su qabı alarkən xüsusilə materialın təhlükəsizliyinə diqqət etmək tövsiyə olunur. xəbər verir ki, keyfiyyətli və sağlamlıq üçün zərərsiz su qablarının üzərində 304 və ya 316 markalı paslanmaz pola

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Dünyada ilk dəfə hamilə qadın qarın boşluğu açılmadan əməliyyat olundu

Dünyada ilk dəfə olaraq İsrailin Petax-Tikva şəhərində yerləşən Rabin Tibb Mərkəzinin həkimləri hamiləlik dövrünün sonlarında olan qadın üzərində qarın boşluğu açılmadan robotlaşdırılmış əməliyyat həyata keçiriblər. -a istinadə

.

COVID-19 keçirmiş şəxsləri qorxudacaq xəbər - qanda elə bir maddə tapıldı ki

Alimlər postkovid sindromu olan insanların qanında qeyri-adi mikrotromblar aşkar ediblər. Bu kiçik laxtaların xroniki yorğunluq, diqqət dağınıqlığı ("beyin dumanı") və nəfəs çatışmazlığı kimi şikayətlərin əsas səbəblərində

.

Stress kişilərdə xərçəng yaradır

Son illərdə prostat vəzi xərçəngi diaqnozu qoyulan kişilərin sayı artıb. xəbər verir ki, uroloq Sergey Artemenko bunu iki əsas səbəblə izah edir. Birinci səbəb xəstəliyin daha erkən mərhələdə aşkarlanmasıdır. İkinci səbə

.

Belə xasiyyətli insanlar getdikcə "dəli olur"

"Cəmiyyətdə çox vaxt keyfiyyət və təhlükəsizliklə əlaqələndirilən bu xüsusiyyət əslində vaxt itkisinə, emosional gərginliyə və gündəlik səhvlərin şəxsi faciə kimi qəbul edilməsinə gətirib çıxarır". xəbər verir ki

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

turlar.az

toy makiyajlari yay geyimləri 2025 geyim necə seçməli salatlarin hazirlanmasi bezedilmesi sarimsaqla qurdun mualicesi pəhriz diet döş əmən kişilər kosmetika baldiza aid hakisda prostat ağır itki burclerin uygunlugu veten seirleri