Allah ehtiyacsızdır. Bəs niyə insandan şükür etməsini istəmişdir?

Allah ehtiyacsızdır. Bəs niyə insandan şükür etməsini istəmişdir?Allah ehtiyacsızdır. Bəs niyə insandan şükür etməsini istəmişdir?Biz çox vaxt başqalarına qibtə edirik. Ancaq özümüzün malik olduqlarımız şeylərə görə şükür etmirik. Ola bilsin ki, bir gün şikəst birini görən kimi Allahı xatırlayaq və bizi sağlam yaratdığı üçün şükür edək.
Biz bunu unutmamalıyıq ki, başqalarına qibtə etmək yerinə, özümüzün malik olduqlarımıza şükür etməliyik. Malik olduqlarımız nemətlərdən istifadə edək və şad olaq.
Şükür etmək - əxlaqi fəzilətlərdən sayılır. Hər bir insan ağlının nəticəsində dərk edir ki, bir nəfər ona bəxşiş və ya hansısa neməti verəndə, ona təşəkkür etməlidir.
Şübhəsiz, insan hansı elmi və ictimai məqamda olursa-olsun, gördüyü işin və ya kiməsə verdiyi nemətin qarşısında təşəkkür almağı sevər. Ona görə də bəzən təşəkkür etməməyi naşükürlük kimi mənalandırırlar.
Allah da insandan istəyir ki, ona verdiyi nemətlərə görə təşəkkür etsin, yəni şükür etsin. Baxmayaraq ki, Allahın bizim təşəkkürümüzə ehtiyacı yoxdur, ancaq insanları şükür etmələrinə görə vəzifələndirmişdir. Elə buradan şükür etməyin nə qədər fəzilətli bir əməl olduğunu dərk etmək olar.
Bəs Allah niyə bizdən şükür etməyimizi istəyir?
Allah ehtiyacsızdır. Bəs niyə insandan şükür etməsini istəmişdir?
Belə ki, Quranda çox sayda ayə vardır ki, orada insanın nemətə görə şükür etməsi bəyan edilmişdir. "Ey Davud ailəsi, (bu nemətlərə) şükür edin və Mənim bəndələrimdən şükür edən azdır". ("Səba" 13).
"Doğrudan da Allah insanlara qarşı lütf və bəxşiş sahibidir. Lakin insanların çoxu şükür etmirlər". ("Bəqərə" 243).
Allah insanlara çox sayda nemət bəxş etmişdir ki, onlardan ən böyüyü - öz varlıqlarıdır. Buna baxmayaraq ki, insanların əksəriyyəti öz bədənlərinin qədrini bilmirlər. Nemətə küfr edir və şükür etmirlər.
Quran buyurur: "Doğrudan da Allah insanlara qarşı lütf və bəxşiş sahibidir, lakin insanların çoxu şükür etmir". ("Ğafir" 61).
Quranı təhlil edən zaman görürük ki, insan elə bir hikmətə malikdir ki, həmişə şükür edən olmalıdır. Çünki bu zaman həmin nemətin qədrini bilər və onu verəni xatırlayar. Ona görə də alim və arif insanlar həmişə onlara verilən nemətlərə görə şükür edər və Xaliqi xatırlayarlar.
"Və həqiqətən, Biz Loğmana hikmət verdik (çox faydalı əqli və nəqli elmlər verdik, ona dedik) ki: "Allaha şükür et. Kim şükür etsə, həqiqətən, öz xeyrinə şükür edər və kim kafir (nankorluq) olsa, (bilsin ki,) Allah (onun şükürünə) möhtac deyil, (O,) həmd olunmuşdur (Onun sifətləri və işləri həmd olunmağa layiqdir)". ("Loğman" 12).
Mömin insanlar həqiqi imana malik olduqları üçün nemətin qədrini bilir və şükür edərlər.
Əməli şükür daha üstündür.
Nemətə əməldə şükür etmək - daha üstün və fəzilətlidir. İnsan dildə etdiyi kimi, əməldə də şükür etsə, yaxşı olar.
Təfsirçilərin nəzərinə görə Allah Davuda (ə) şükür etməsini əmr etdikdə, daha çox əməli şükürü nəzərdə tutmuşdur. Ona görə də Allah həqiqi şükür edənlərin sayının az olduğunu bəyan edir.
"De: "Sizi yoxdan yaradan və sizə eşitmək qüvvəsi, gözlər və ürəklər verən Odur. Lakin siz az şükür edirsiniz!" ("Mulk" 23).
"(Ya Peyğəmbər!) Həqiqətən, sənin Rəbbin insanlara qarşı (böyük) fəzl və kərəm sahibidir. Lakin onların əksəriyyəti şükür etmir". ("Nəml" 73).
Allah buyurur ki, çox az insan həqiqi şükürü yerinə yetirir. Allah insana bu qədər nemət verir və onun qarşısında ancaq dildə şükür etməyi istəmir. Həm də əməldə şükür etməyini istəyir.
İmam Sadiq (ə) buyurur: "Nemətin şükrü - günahdan çəkinməkdir".
Başqa yerdə buyurur: "Allah Təala Musaya (ə) vəhy edir ki, ey Musa! Şükrümün haqqını ver!
Dedi: "Sənin şükürünü necə yerinə yetirim ki, hər şükür edəndən sonra mənə təzə nemətlər əta edirsən".
Buyurdu: "Ey Musa! İndi mənim şükürümü yerinə yetirdin. Çünki bilirsən ki, bu tofiq də Məndəndir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 979   Tarix: 15 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həm arıq saxlayır, həm də ürəyə xeyirdir - Hazırda mövsümüdür

Yay aylarında bazarlarda bolluqla rast gəlinən nektarin təkcə dadı ilə deyil, sağlamlığa faydaları ilə də seçilir. Şaftalıya bənzərliyi ilə tanınan bu meyvə hamar qabığı və ətirli dadı ilə fərqlənir. bildirir ki, nektari

.

Düyü ilə bu məhsulları yeməyin

Düyü ilə bəzi yeməklərin bir yerdə qəbulu mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Yağlı və qızardılmış yeməklərlə düyünün birlikdə istehlakı həzm prosesini çətinləşdirir. Süd və süd məhsulları ilə birlikdə yemək məd

.

Otağa niyə girdiyinizi unudursunuzsa... - Elmi səbəbi açıqlandı

Otağa daxil olduqdan sonra niyə girdiyinizi unutmaq tanış haldırsa, narahat olmağa dəyməz. bildirir ki, mütəxəssislər bunun neyroloji problem deyil, beynin normal işləmə xüsusiyyəti olduğunu bildirirlər. Böyük Britaniyanı

.

22 yaşlı qızda xərçəng aşkarlandı

Avstraliyada 22 yaşlı qız xərçəng simptomlarını menstruasiya ilə səhv salıb. Şarlotta Lasike adlı qız uzun müddət bağırsaq xərçənginin simptomlarını menstruasiya ağrısı hesab edib. xəbər verir ki, bu barədə İspaniyanın "E

.

Hamiləlikdə ayaq niyə şişir?

Hamiləlik dövründə qadınların əksəriyyətində ayaq və topuq nahiyəsində şişkinlik müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu hal əsasən fizioloji dəyişikliklərlə əlaqələndirilir və təhlükəli hesab olunmur. Həkimlər bildirir ki, hamiləli

.

Bu şəxslər üçün gün eynəyi taxmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Gün eynəkləri təkcə dəbli aksesuar deyil, həm də gözləri zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalardan qorumaqda vacib rol oynayır. Amma alimlərin fikrincə, bəzi hallarda onları taxmamaq daha faydalı ola bilər. Alimlər nə deyirlər?

.

Canınızı sevirsinizsə bu 3 qidadan uzaq durun

Nevroloq Baibing Çen beyin sağlamlığı üçün uzaq durulmalı olan 3 təhlükəli qidanı açıqlayıb. nypost-a istinadla xəbər verir ki, Çen ilk növbədə böyük tropik balıqlardan - barakuda, qrupper və amberjack kimi növlərdən uza

.

Cəfəri bu xəstəliklərin dərmanıdır

Cəfəri antioksidantdır. O, orqanizmdə sərbəst radikalları məhv edən və karbohidrat mübadiləsini yaxşılaşdıran luteolinlə zəngindir. Luteolinin başqa bir faydası onun iltihab əleyhinə təsiridir. Gündə kiçik bir hissə cəfər

.

Qidalarda geniş istifadə olunan boya şəkərli diabet yaradır

Tsyasin Nanhu Universitetinin çinli alimləri sübut ediblər ki, qida sənayesində məhsullara ağ rəng vermək üçün geniş istifadə olunan titan dioksid (E171) ciddi metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər. -ın xəbərinə görə, tədqiqatı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim necə seçməli qis geyimləri 2025 geyim şəkilləri dırnaqlara qulluq gürcü mətbəxi hakista xina yaxdi sanamalar qiz adlari novruz bayrami hakisda faydalı maskalar vətən haqqında bayatı vətən