Allergiyanın olmasını necə bilmək olar?

Allergiyanın olmasını necə bilmək olar?Gündəlik həyatımızda bir çox halarda biz respirator allergiya ilə rastlaşırıq. Belə reaksiya toza, ətirlərə, bitki çiçəkləri tozcuqlarına və s. qarşı baş verir.
Respirator allergiyalar üçün, bizim bir çox hallarda soyuqdəymə adlandırdığımız əlamətlər xarakterik olur: asqırmaq, duru su şəklində ifrazat ilə müşayət olunan zökəm, öskürək, asqırmaq, bunrunda qaşınma hissiyyatı. Havada mövcud olan allergenlər, bundan başqa gözlərin yaşarması, gözlərdə ağrı, qızarma, şişkinlik, qaşınma kimi əlamətlərin yaranmasına da səbəb ola bilər.
İnsan özündə bu əlamətləri müşahidə etdikdə, adətən, onda kəskin respirator virus infeksiyasının (KRVİ) və ya qrip xəstəliyinin olduğunu düşünərək, bu xəstəliyin əlamətlərini aradan qaldırmaq üçün lazım olan dərman preparatlarından istifadə etməyə başlayır. Ancaq respirtor infeksion xəstəliklərdən fərqli olaraq, allergiya bu dərmanlarla müalicəyə tabe olmur. Bundan başqa, allergiya bədən hərarətinin yüksəlməməsi ilə müşayət olunmur. Allergiyanı KRVİ ilə eyniləşdirən – asqırmaq, burun yollarının tutulması, zökəm kimi əlamətlər də tam başqa xarakterdə olur. Məsələn, allergiya zamanı baş verən asqırma, çoxsaylı, tutmaşəkilli olur. Asqırma tutmaları heç bir aydın səbəb olmadan günlərlə davam edir.
Allergiya zamanı burundan xaric olan ifrazat adətən şəffaf və duru, soyuqdəymə vaxtı isə adətən qatı və sarımtıl olur. Bundan başqa, allergiya zamanı burundan ifrazatın gəlməsi hər hansı bir soyuqdəymə ilə müşayiət olunmur və günlərlə, bəzən isə həftələrlə də davam edə bilər.
Allergiya zamanı burun boşluğunun selikli qişası iltihablaşaraq və qalınlaşaraq (şişkinləşərək) burun yollarını qapayır. Bu isə burun seliyinin normal şəkildə xaric olmasını pozur və ya tamamilə mümkünsüz edir. Burunu təmizləmək cəhdləri heç bir nəticə vermir və əksinə - burun yollarının tutulmasını daha da artır.
Bir çox hallarda biz gözümüzə düşmüş müxtəlif tozları, kirpiyi, qum dənəsini və bu kimi digər yad cisimləri xaric etmək üçün gözlərimizi ovxalayırıq. Ancaq gözümüzün qıcıqlanmasına səbəb olan yad cismi xaric edəndən dərhal sonra biz gözlərimizi daha ovxalamırıq. Ancaq sizin gözünüzdə allergiya olduğu halda vəziyyət kəskin şəkildə fərqlənir: gözlərdə olan qaşınma heç bir xarici səbəb olmadan başlayır və heç bir müdaxilə onu azalda bilmir. Bu qaşınma həftələrlə davam edə bilər. Gözlərində allergik xəstəliyi olan xəstələrdə - gözlərində yad cismin olması, qaşınma, yandırma, gözlərin yaşarması kimi şikayətlər olur. Belə xəstələrin göz qapaqları adətən qızarmış və şişkinləşmiş olur.
Statistikaya əsasən, respirator allergiyadan sonra ikinci yerdə kontakt allergik reaksiyaları – dermatozlar durur. Bu dermatozlar kosmetikadan istifadə olunduqda, farmasevtik preparatlarla, məişət kimyası və bir çox digər maddələrlə (orqanizmin fərdi xüsusiyyətlərindən asılı olaraq) işləyərkən baş verir. Allerqodermatozların əlamətləri: dəridə səpgilərin, suluqların əmələ gəlməsi, onun qızarması, qaşınması, şişkinləşməsi, quruluq, qabıqvermə.
Qida məhsullarına və dərmanlara qarşı olan allergiyalar daha qorxulu hesab olunur. Orqanizmə mədə-bağırsaq traktı vasitəsi ilə daxil olan bu allergenlər, ürəkbulanma, qusma, dilin, qırtlağın şişkinləşməsi, diareya (ishal), qarında ağrılar kimi əlamətlərlə müşayiət olunurlar. Bəzi hallarda bir müddət sonra isə dəridə də allergik əlamətlər (səpkilər, şişkinlik) yarana bilər.
Allergik aktivliyi dərəcəsinə görə qida maddələri üç qrupa bölünür:
- Yüksək allergik aktivlik: inək südü, balıq, yumurta, sitrus meyvələri, qoz-findıq, bal, göbələklər, toyuq əti, çiyələk, moruq, ananas, yemiş, xurma, nar, qara qarağat, böyürtkən, şokolad, kofe, xardal, tomatlar, kök, çuğundur, kərəviz, buğda, çovdar, üzüm.
- Orta allergik aktivlik: şaftalı, ərik, qırmızı qarağat, quş üzümü, düyü, qarğıdalı, qarabaşaq, yaşıl bibər, kartof, noxud, donuz əti, hinduşka əti və dovşan əti.
- Zəif allergik aktivlik: yunan qabağı, patisson, turp, balqabaq (açıq rəngdə olanlar), turş-şirin almalar, banan, badam, ağ qarağat, motmotu ("krıjovnik"), qara gavalı, gavalı, qarpız, kahı, qoyun əti.
Bəzi hallarda allergiyanın səbəbi insanın qəbul etdiyi qida yox, onun tərkibində olan müxtəlif qida əlavələri olur (rəngvericilər, aromatizatorlar, emulqatorlar və ya konservləşdirmədə istifadə olunan müxtəlif maddələr).
Allergiyanın özünü büruzə verən ən ağır forması – anafilaktik şokdur. Bu, əksər hallarda orqanizmə dərman preparatlarının (xüsusən də damar daxilinə) yeridilməsinə, az-az hallarda isə həşaratların dişləməsinə cavab olaraq yaranır. Anafilaktik şokun əlamətlərini hər bir şəxs bilməlidir. Tənəffüsün çətinləşməsi, huşun itirilməsi, qıcolmalar, bədənin bütün dəri örtüyünün səpməsi, qeyri-iradi sidik və nəcis ifrazı, qusma - anafilaktik şokun əsas əlamətləri hesab olunur. Anafilaktik şokun ilk əlamətləri qeyd olunan kimi tez bir zamanda "təcili yardım" çağırmaq lazımdır.

Saglamolun.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1986   Tarix: 12 fevral 2017
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Xolesterin yağ deyil, bərkimiş öddür – Şişonin

Ürək-damarların bir nömrəli düşməni xolesterindir. Həkimlər damarları pis xolesterindən təmizləmək üçün dərmanlar yazır, dietalar təyin edir. Tibb iddia edir ki, xolesterin yağdır, damarları tıxayır. -a istinadən xəbər veri

.

Yüksək İQ və intellektin sonu psixi pozuntu ola bilər

İntellektual və İQ səviyyəsi üstün insanlar daha oyaq və həssas sinir sisteminə malikdir. -a istinadən xəbər verir ki, ABŞ Pitser kollecinin bir qrup alimi psixoneyroimmunologiya üzrə elmi araşdırmalar aparır. Onlar stress

.

Bitki çayları haqqında vacib məsləhətlər

Bitki çayları bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, xüsusilə həzm problemlərini yüngülləşdirməkdə effektiv rol oynayır. Ancaq bu məhsuldan istifadə edərkən düzgün növləri seçilməli, uyğun şəkildə dəmlənməli və nəzarətl

.

Bu qidanı yesəniz, iflic ola bilərsiniz

Prof. Dr. Canan Karatay ağ çörəklə bağlı xəbərdarlıq edib. . Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ağ çörəyin beyni uyuşdurduğunu ifadə edən Karatay, bədəndəki trigliserid səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb olaraq dama

.

Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyur

Qatıq süd məhsulları arasında ən faydalılarından biri hesab olunur və sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri ilə tanınır. Qədim dövrlərdən bəri istifadə olunan qatıq zəngin qida dəyərinə və təbii probiyotik təsirlərə malikdir

.

Bu 3 analizlə trombu müəyyənləşdirmək olar

Qanda, damarlarda trombozu müəyyən etmək üçün bəzi analizlər var ki, onlar hər klinikada əlçatan deyil. -a istinadən xəbər verir ki, adətən həkimlər tromb üçün koaquloqramma, D-dimer, damarların doplerini təyin edir. Dama

.

Qışda xəstəliklərdən qorunmağın sirri: Çuğundur, sarımsaq, vəzəri

Soyuq qış aylarında orqanizmimiz xəstəliklərə qarşı daha həssas olur. Bu mövsümdə xəstəliklərdən qorunmaq üçün bəzi təbii üsullardan istifadə edə bilərik. -a istinadən xəbər verir ki, "Haber Global" immunitet sistemin

.

Bu xəbərdən sonra televizoru mətbəxdən çıxaracaqsınız

Mətbəxdə televizorun olması buna səbəb olur - TƏƏCCÜBLƏNƏCƏKSİNİZ. Mətbəx, şübhəsiz ki, mənzildə vacib bir yerdir. Bu o deməkdir ki, mətbəxin dizaynına xüsusi qayğı ilə yanaşmaq lazımdır. -a istinadən bildirir ki, hər hans

.

Səhər yeməyinizə bunları əlavə etsəniz daha uzun yaşaya bilərsiniz

Günün ən önəmli yeməyi olan səhər yeməyinizin nəinki sağlam, həm də doyurucu və dadlı olmalıdır. Səhər yeməyinizin sağlam və uzunömürlülüyünə töhfə verməsi üçün mütəxəssislər hansı qidaların daha yaxşı olduğuna dair məsləhətlərin

turlar.az

sonxeber.az maskalar toy makiyaji sekilleri qis geyimləri 2024 qozlu toyuq salati maraqli pecenyeler gün vurmanın əlamətləri qaşların formalari sekisler şəkərbura gozellik heyati aydin sani