Almaniyalı professor: Bu 4 amil damarları sıradan çıxardır

Almaniyalı professor: Bu 4 amil damarları sıradan çıxardırDamarlarımız çox vacib funksiyanı yerinə yetirir - oksigen və qidalı maddələri orqanizmin bütün hüceyrələrinə çatdırır. Bu səbəbdən damarlar açıq və elastikdirsə orqanlar yaxşı qidalanır.
Əks halda isə orqanlar onlara lazım olan oksigen və maddələri almır və bu da müxtəlif xəstəlik və pozulmaların inkişafına səbəb ola bilər.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, Münxen Texniki Universitetinin professoru Martin Halle damarlara ən çox ziyan vuran amilləri sadalayıb.
Siqaret çəkmək
Nikotin damarı daraldır. Bunu hamı bilir. Lakin siqaretlərin damarlara digər daha da ciddi mənfi təsiri var. Siqaretlərin tərkibində olan ziyanlı maddələr damarların daxili qatını sanki əridir, "çapıq" və "dəlik"lərin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Yüksək şəkər
Qanda şəkərin daim yüksək səviyyədə olması damarları iltihablaşdırır, damarların daxili divarını ciddi zədələyir. İltihablaşmış damarlarda xolesterin daha tez yığılır ki, bu da arterosklerozun inkişafına və ya daha da artmasına səbəb olur.
Yüksək xolesterin
Xolesterinin damarlarda yığılması onları daraldır, zəif və kövrək edir. Belə damarların partlaması riski yüksək olur. Bu isə infarkt, insult və digər ağır pozulmalara səbəb ola bilər.
Yüksək təzyiq
Damarlar zədələnibsə təzyiqin yüksəlməsi çox təhlükəli olur. Zəif, kövrək damarlar qanın təzyiqinə tab gətirməyib asanlıqla partlaya bilər.
Damarları sağlam saxlamaq üçün nə etməliyik?
Professor daha çox tərəvəz və polidoymamış yağlı turşularla zəngin olan məhsulları (balıq, çərəzlər, soya) yeməyi, hər gün açıq havada gəzməyi, daim bədən çəkisini normada saxlamağı tövsiyə edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1406   Tarix: 03 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qadınlarda bu yaşdan sonra ürək problemləri başlayır - Səbəb

Alimlər qadınlarda yaş artdıqca ürək xəstəliklərinin yaranma səbəbini araşdırıblar. xəbər verir ki, Rusiyanın Penza Dövlət Universitetinin həkimləri müəyyən ediblər ki, qadınlarda yaş artdıqca bədəndə qadın hormonlarını

.

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr - polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər - qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

.

Hər gün mixək çubuğu çeynəsək, NƏ OLAR?

Mixəyin sonsuz faydalarına dair Çin təbabətində geniş məlumat var. Çinlilər bu möcüzəvi ədviyyatı süfrələrindən əskik etmirlər. Mixək öz unikal xüsusiyyətləri sayəsində bir çox xəstəliklərin dərmanı sayıla bilər. Onun tərkibind

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclı

.

Həftədə ən azı 2 dəfə bu balığı yeyin - Həkim məsləhəti

Həkimlər bildirirlər ki, balıq orqanizm üçün ən vacib zülal və omeqa-3 mənbələrindən biridir. Xüsusilə somon, skumbriya, sardina və siyənək kimi yağlı balıqların həftədə ən azı iki dəfə qidalanmaya daxil edilməsi ürək, beyi

.

Bir il yarım davam edən öskürəyinin səbəbi balqabaq toxumu çıxdı

Malatyada bir xəstə təxminən bir il yarım davam edən öskürək problemi səbəbilə xəstəxanaya müraciət edib.  xəbər verir ki, aparılan tibbi müayinələr nəticəsində xəstənin uzunmüddətli öskürəyinə səbəb ağciyərlərinə düşmü

.

Bu yaş dövründə idman edənlərin beyni gec qocalır

Koqnitiv sağlamlığı, yəni yaddaşın, diqqətin və düşünmə qabiliyyətini qorumaq üçün qayğıya gənc yaşlardan başlamaq vacibdir. xəbər verir ki, bunu Rusiyanın Koqnitiv Sağlamlıq Mərkəzinin rəhbəri, nevroloq Yuliya Şpilyukov

.

Yaddaşı gücləndirən 8 əsas vitamin:Beynin qocalmasının qarşısını alırlar

Yeni araşdırmalar beynin qocalma prosesinin 40 yaşdan etibarən başladığını ortaya qoyub. Mütəxəssislər bildirirlər ki, Omega-3, B12, D vitamini və folat kimi mühüm qida maddələrini müntəzəm qəbul etmək yaddaşın güclü qalmasın

turlar.az

qadin sayti makiyaj etmek qaydalari yaz geyimleri 2025 geyim kombinasiyalari reseptlər yay donlari yaz yay 2025 kosmetika faydalı məsləhətlər qaynanaya aid ana haqqinda bayati xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır vetene aid atalar sozu