Amerika araşdırmalarına görə uşaqlar üçün ən təhlükəli qidalar

Amerika araşdırmalarına görə uşaqlar üçün ən təhlükəli qidalarUşaqlar açılmamış gül kimidirlər.Uşaqların qidasına xüsusi diqqət yetirilməlidir.Düzgün formada qidalanmamaq bir sıra xəstəliklərə gətirib çıxarır.Bu səbəbdən də ciddi qaydada düzgün qidalanmaya əməl edilməlidir.
Amerika araşdırmalarına görə uşaqlar üçün ən təhlükəli qidalar ın siyahısını açıqlayıb.

Amerikan Pediatri Akademiyası, xüsusilə uşaqlar üçün təhlükəli ola biləcək 30 yeməyi açıqladı:

1. Fıstıq: Cəmi əhalinin yüzdə birinin fıstıq allergiyası var. Ölümlə nəticələnən allergiya hadisələrinin böyük hissəsi fıstıqdan qaynaqlanır.
2. Üzüm: Şəkər nisbəti yüksək olan bir meyvə olan üzüm, diyabetli kəslər üçün zərərlidir.
3. Sosiska: Akademiya, 10 yaşından kiçik uşaqlardakı boğulma hadisələrinin yüzdə 17-inin sosiskadan qaynaqlandığını, sosiskalı buterbrodun xəbərdarlıqla satılması lazım olduğunu söyləyir.
4. Fugu balığı: Kağız qədər incə dilimlər halında satılan fugu balığında tetrodoksin adlı, olduqca təsirli bir zəhər var. Bu balığı bişirən şeflər xüsusi təhsil alır.
5. Ackee meyvəsi: Qərbi Afrika və Jamaikada yetişən meyvə kəsildikdən sonra qabığının qırmızıya dönməsi gözlənilməzsə koma və ya ölümə yol aça bilir.
6. Yaşıllıq: İspanaq, roka, kahı, kələm, buruq salat kimi yaşıllıqların yaxşı yuyunmaması bağırsaq bakteriyalarına dəvətnamə çıxarır.
7. Qəhvə: İçkisi əldə edilən bu bitki, infarktına gətirib çıxarmasının yanında, uyğunlaşmaya çətinliyi və dişlərdə saralmağa gətirib çıxarır.
8. Göbələk: Bu əldən düşmüşün yabanı olanları, zəhərlənmələrə və hətta halüsinasyonlara səbəb olur.
9. Kartof qızartması: Kartof kızartmsının içində yüksək nisbətdə olan akrilamid maddəsi səbəbiylə uzun müddət istehlak edilsə damar sərtliyi, köklük və xərçəngə səbəb ola bilir.
10. İşgin: Bu Asiya mənşəli bitkidən çoxca istehlak edildiyində bitkidəki toksinlər zəhərlənməyə gətirib çıxarır.
11. Ton balığı: Dünyanın ən çox istehlak edilən balıqlarından olmasına baxmayaraq çox çox məğlub olduğunda sinir sisteminə zərər verərək ürək xəstəlikləri riskini artırır.
12. Manyok: Nişastası edilən bu köklü bitki də əgər doğru istehlak edilməzsə siyanür çıxararaq zəhərlənmə riski yaradır.
13. Hamburger: Ən zərərli yağ növü olan trans yağların istifadəsi səbəbiylə ürək xəstəlikləri meydana gəlir.
14. Şokolad: Yüksək nisbətdəki kakao, şəkər və qatqı maddələrini içində saxlayan şokolad qandakı xolesterol miqdarını yüksəldir.
15. Cips: Cips yemək yağ içməkdən fərqsiz deyən mütəxəssislər, xərçəngdən obeziteye, diyabetten alzheimerə qədər bir çox xəstəliyə səbəb olduğunu vurğulayır.
16. Spirtli içki: Spirt istifadəsi beyin və sinir sistemini mənfi istiqamətdə təsir edir.
17. Sosiska, kolbasa: İçində natrium nitrit olan kolbasa və sosiskanın istehlak edilməsi xərçəngə səbəb olur.
18. Dondurma: Asan pozula bilmə xüsusiyyətinə sahib olan dondurmanın içindəki maddələrin pozulma səbəbiylə ortaya çıxması bağırsaq xəstəliklərinə gətirib çıxarır.
19. Turşulu içki: İçərisində turşu saxlayan bu içkilər mədə və bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olur.
20. Xəmir işi: Bu cür yeməklər xolesterol tarazlığını pozur.
21. Dondurulmuş qida: Bu cür qidaların dondurulma əməliyyatları əsnasında zərərli orqanizmlərin törəməsindən ötəri mədə və bağırsaq xəstəlikləri meydana gəlir.
22. Hazır şorba: Toz halına gətirilmiş, dəfələrlə icra olunmuş, içində çox çox qatqı maddəsi olan hazır şorbalar xərçəngə səbəb olur.
23. Krem pendir: Yüksək nisbətdə yağ ehtiva edən bu məhsullar ürək sağlamlığını mənfi istiqamətdə təsir edir.
24. Rus salatı: İçində olan mayonezin turşu (sirkə və ya limon suyu) istifadə edilərək edilməsi, qida qaynaqlı xəstəliklərə səbəb olur.
25. Makaron: Xəmirdən edilən makaronun çox istehlak edilməsi mədə xəstəliklərinə səbəb olur.
36. Çiy yumurta: İçində tapıla biləcək zərərli salmonella mikrobu səbəbiylə xəstəliklərə gətirib çıxarır.
27. Tort: Tortların içində çox miqdarda olan şəkər, yağ, un kimi maddələr mədə xəstəliklərinə gətirib çıxarır.
28. Partlamış misir: Edilən bir araşdırmada partlamış misirin kalori və yüksək nisbətdə doymuş yağ ehtiva etdiyi ortaya çıxdı.
29. Boyalı şəkər: İçində boya quruluşçu kimyəviləri saxlayan şəkərlər diş çürüməsi başda olmaq üzrə, obezite, diyabet, ürək və dövran xəstəlikləri, xərçəng, hipertansiyon, iflic, xora, asdım, romatizm, xroniki yorğunluq sindromu və sümük əriməsinə səbəb olur.
30. Qabıqlı dəniz məhsulları: Doğru şəkildə təmizlənməyən qabıqlı dəniz məhsulları bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olur.

Ailə və Uşaq     Baxılıb: 2495   Tarix: 07 yanvar 2015
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Hamiləlikdə hipotiroidizm - Zob xəstəliyi sayılır?

Sağlam olan qalxanabənzər (tiroid) vəzi hamiləlik dövründə tiroid hormonlarının istehsalını artıra bilər, lakin qalxanvari vəziniz zəif çalışırsa (bu, hipotiroidizm kimi tanınır), o bunu edə bilməyəcək. Hamiləlikdə hipotiroidiz

.

Uşaqlara qoyulan yanlış diaqnoz. Valideynlər diqqətli olmalıdır

Son illər pediatrlar tərəfindən uşaqlara ən çox qoyulan diaqnozlardan biri də raxit xəstəliyidir. Bəzən həkim körpəni müayinə edərək ona raxit diaqnozu qoyur, körpəyə kalsium preparatları və ya D vitamini müalicəsini təyi

.

5 aylıq körpənin inkişafı

Körpənin həyatının beşinci ayı, üçüncü və dördüncü ayında mənimsənilən bacarıqları, təkmilləşdirməklə davam edir. bildirir ki, bu dövrdə uşaqların əksəriyyətinin inkişafında hansısa diqqətçəkən, yeni irəliləyiş müşahidə olunmur

.

Uşağı əmzikdən tərgidirik. 2 üsul

Yenidoğulmuş uşağın qayğısı ananın bütün zamanını alır. Bu zaman əsl xilaskar əmzik olur, onunla uşaqlar tez yatır və az şıltaqlıq edirlər. Amma körpə böyüyür və əmziklə vidalaşma zamanı gəlib çatır. Bunu necə edək ki, əmzikl

.

10 aylıq körpənin inkişafı

10 aylıq körpələrin bir çoxu artıq ilk addımlarını atır. Hər keçən gün, körpə daha ağıllı olur, onu əhatə edən ətraf aləmi daha aktiv öyrənir və artıq ailəyə öz xarakterini göstərməyə başlayır. 10 aylıq uşağın bəzi xüsusiyyətlər

.

Uşaqlar kababdan niyə imtina edir? - GİZLİN SƏBƏBLƏRİ VARMIŞ

Azərbaycanda uşaqların müxtəlif kabab yeməmələrinin səbəbi, görəsən nədir?. Sağlamolun.az bunu araşdırıb. Məlum olub ki, uşaqlar bu səbəblərə görə kabab yeməkdən imtina edə bilər:. Dad üstünlükləri: Uşaqlar müxtəlif dad üstünlüklərin

.

3 aylıq körpənin inkişafı

3 aylıq körpə, yeni doğulan körpə ilə müqayisədə, daha fəal və çevik olur. bildirir ki, körpənin nəzərə çarpacaq dərəcədə, ətrafda baş verənlərə reaksiyası dəyişir. Şəxsi davranış xüsusiyyətləri yaranır. İnkişafı düzgün qiymətləndirmə

.

Körpələri xodunoka qoymaq ziyandır – Həkimdən dəhşətli xəbərdarlıq

Uşaqlarda onurğa, bel sümük əzələ problemlərinə, skolioza yol açan səbəblərdən biri də anaların körpəni iməkləməyə başlayan müddətdə "xodunok" deyilən uşaq arabalarına öyrəşdirməsidir. Bu arabada körpənin beli dü

.

Yenidoğulmuşların gülüşünün SİRRİ

Körpə gülüşü… Bu gülüşün qarşısında valideynlər aciz qalır, ilk gülüşün anı onlarda böyük sevinc və coşqu hissinin yaranmasına səbəb olur.  . Çoxumuz yeni doğulmuş körpələrimizin bəzən ifadə etdikləri təbəssümün şahidi oluru

turlar.az

sac duzumleri hamilelikde qidalanma sade makiyaj sekilleri qadın döşü saclarin yigilmasi xinayaxdi ucun sozler psixoloji məsləhətlər kosmetika layla novruz hakista sirniyatlar buga burcu ekizler