Ana südü uşağın cinsinə görə fərqli olur

Ana südü uşağın cinsinə görə fərqli olurHarvard Universitetinin araşdırmalarına əsasən məlum olmuşdur ki, analar uşağın cinsindən asılı olaraq fərqli süd istehsal edirlər.
Mütəxəssislər ilk öncə südverən 1,5 million inək üzərində müşahidə aparmışdırlar. Məlum olmuşdur ki, dişi dünyaya gətirən inəklər erkək gətirənlərə nisbətdə 453 litr daha çox süd istehsal edirlər. Çünki, dişi inəklərin reproduktiv yaş hədləri daha aşağıdır. Bu səbəbdən daha tez böyüyərək daha çox törəmək imkanları olacaqdır.
Araşdırmanın müəllifi olan Katie Hinde qeyd edir ki, hər şey hamiləlikdən başlayır- dişi ilə hamilə olan ana inəyin orqanizmi südün daha çox sintezi üçün hormonal siqnal alır. Ortaq fiziologiyaya görə döl ananının orqanizminə plasenta və qan dövranı vasitəsilə təsir edir.
Alimlər həmçinin müxtəlif cins heyvanlar üçün anaları tərəfindən ifraz olunan südün tərkibində stress hormonu olan kortizolun miqdarca fərqini kəşf ediblər. Kortizol reseptorları müvafiq hormonun təsirindən körpənin bağırsaq divarlarının selikli qişasında və beynində aktivləşir. Bu hormonun südün tərkibində mövcudluğu, böyüyən bədən üçün əhəmiyyətli olmasına sübutdur.
"Ana südünün bütün uşaqlar üçün eyni tərkibdə istehsal olunması barədə əfsanə mövcuddur. Biz sübut etdik ki, ananın bədəni qiz və oğlan övladının hərəsi üçün müxtəlif tərkibli süd istehsal edir. Həmçinin uşağın neçənci olmasından asılı olaraq südün tərkibi də fərqlənir" - deyə alim qeyd edir.
Uşağın cinsindən asılı olaraq südün tərkibinin müxtəlifliyini öyrənən digər araşdırmalar əsasən südlərin tərkibindəki komponentlərə və onların konsentrasiyasına - yağların, şəkərin, zülalların, vitamin və mineralların payına nəzər yetirirdilər. Lakin konsentrasiyaya təsir edən südün ümumi həcmi nəzərə alınmırdı.
Mütəxəssis qrupunun əldə etdikləri nəticələri ana südünün şübhəsiz faydalarını bir daha təsdiqləyir. Hazırda mövcud olan ən qabaqcıl süni qidalar körpəni ana südündə olan faydaları verə bilmir. Lakin süni qida mütləq olduğu halda onun tərkibi uşağın cinsindən asılı olaraq dəyişməlidir.
"Əgər ana südünün hər uşağa uyğun olaraq necə individuallaşmağını yəni xüsusiləşməyini anlaya bilsək o zaman ana südünə daha yaxın qida hazırlamaq iqtidarında olarıq" - deyə alim və onun elmi araşdırma qrupu qeyd edir.
Mənbə: Vib.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 931   Tarix: 02 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏB

Hər il gənclərin xəstəliklərə yoluxma sayı daha da artır. . 14-29 yaşlı gənclər arasında yayılan xəstəliklərə nəzər saldıqda, onların ən çox tənəffüs orqanları ilə bağlı xəstəliklərdən əziyyət çəkdikləri ortaya çıxır. -ı

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Hər səhər bir dənəsini udun - 1 həftə sonra dəyişikliyə inanmayacaqsınız

Sarımsaq əsrlərdir həm yeməklərdə, həm də xalq təbabətində istifadə olunur. bildirir ki, çiy halda yeyildikdə bədəni toksinlərdən təmizləyib xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyur. Mütəxəssislər bildiriblər ki, hər səhər acqarın

.

Bu ət toyuqdan iki dəfə sağlamdır: Mütləq yeməlisiniz

Sağlam qidalanmaya gəldikdə, bir çox insanlar dərhal toyuq və ya hinduşka ağlına gəlir. xəbər verir ki, ördək ətində toyuq və hinduşka ətindən xeyli çox dəmir var. 100 qram ördəkdə təxminən 2,7 mq dəmir, hinduşka qaraciyərind

.

Şampun və losyonlarda gizli təhlükə - Xərçəng yaradan maddələr aşkarlandı

ABŞ və Böyük Britaniyada geniş istifadə olunan bir çox şampun, losyon və gözəllik məhsullarının tərkibində xərçəng riskini artıran kimyəvi maddələr olduğu üzə çıxıb. xəbər verir ki, ABŞ-da yerləşən "Silent Spring"

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Ürək çatışmazlığının çarəsi TAPILDI

ABŞ alimləri innovativ gen terapiyası vasitəsilə ağır ürək çatışmazlığı olan donuzlarda ürəyin itirilmiş funksiyalarını bərpa etməyi bacarıblar. Yeni metod ürəyi demək olar ki, normal vəziyyətinə qaytara bilir ki, bu da oxşa

.

Dubay şokoladının tərkibində elə gizli maddə var ki

Son dövrlərdə sosial şəbəkələrdə populyarlıq qazanan Dubay şokoladı yalnız dadı ilə deyil, təhlükəli tərkibi ilə də gündəmə gəlib. Parıltılı qablaşdırması və dəbdəbəli təqdimatı ilə diqqət çəkən bu məhsulun arxasında sağlamlığ

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 sade makiyaj sekilleri geymler 2025 2025 ayaqqabı modelləri badam gözəl geyimlər yoğun bağırsaq xəstəlikləri tapmaca kahfe fali hakıştalar salatlar haqisda