Arıqlamaq xatirinə bu səhvi etməyin! Bağırsaq sağlamlığını pozur
Yeni bir araşdırmaya görə, bir neçə ay ərzində kalori məhdudlaşdıraraq arıqlamağa çalışmaq bağırsaq sağlamlığınıza əhəmiyyətli və mənfi təsir göstərə bilər.
Araşdırma nəticələri, gündəlik istehlak miqdarınızın bağırsağınızda faydalı bakteriyaların əmələ gəlməsində bir faktor olduğunu göstərir.
Tədqiqatçılar, çəkisi mülayim artıq çəkidən həddindən artıq piylənməyə qədər olan 80 yaşlı qadınla aparıldı. 4 ay davam edən araşdırmada qruplar ikiyə ayrıldı.
Yarısı, kalori qəbulu da daxil olmaqla istehlak vərdişlərini dəyişməyən bir nəzarət qrupu idi.
Digər yarısı, gündə təxminən 800 kalori sarsıntıları olan, tibbi nəzarət altında olan yemək dəyişdirmə planını izlədi.
16 həftəlik təhsil müddətindən əvvəl və sonra bütün iştirakçılar üçün bağırsaq bakteriyalarının miqdarı və müxtəlifliyi təhlili aparıldı.
Tədqiqat dövrünün sonunda, aşağı kalorili qrupun bağırsaq mikrobioması olaraq da bilinən bağırsaq bakteriyalarında əhəmiyyətli dəyişikliklərə malik olduğunu göstərdi.
Araşdırmada, aşağı kalorili sayı bakteriyaların daha az qida maddəsinə uyğunlaşmasına səbəb oldu və dəyişmə yolu daha çox şəkər molekullarını mənimsəmək idi.
Bunun mənası budur ki, bakteriyalar bədənə fayda verməyi dayandırır və bunun yerinə sağ qalma rejiminə keçir - bu bədəndəki iltihabı artırır və immun sistemini zəiflədir.
Araşdırmada ortaya çıxan başqa bir problem var idi.
Arıqlamaq xatirinə bu səhvi etməyin! Bağırsaq sağlamlığını pozur
Kifayət qədər kalori ala bilməyən qrupdakı insanlar, Clostridioides difficile adlanan, C. diff olaraq da bilinən, diareya və kolitə səbəb ola biləcək bir bakteriya növündə xüsusilə əhəmiyyətli bir artım inkişaf etdirdilər.
Bu tip bakteriyalar bağırsaq mikrobiyomunun normal tərkib hissəsidir, lakin faydalı bakteriyalar tükəndikdə sağlamlıq problemləri yaradır.
Diyetisyen və Qidalanma Məsləhətçisi Kristin Gillespie, kalorilərin kəskin azalmasının faydalı bakteriyaların azalması və həzm sistemindəki zərərli növlərin artması ilə nəticələnməsinin təəccüblü olmadığını söyləyir.
"İstehlak olunan yeməyin keyfiyyəti bağırsağa kömək etdiyi və ya sabotaj etdiyi kimi, qida miqdarı da faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandıran başqa bir hissədir" deyir.
Bağırsaq florasında faydalı bakteriyaları qidalandıracaq şəkildə istehlak etdiyimiz qidaların tənzimlənməsi sağlamlığa ciddi müsbət təsir göstərir.
f Paylaş








İşıqda yatanlara bəd xəbər
Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?
Elektron siqaretlər tütün qədər təhlükəlidir - "Zərərsiz alternativ" mifi
İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı
Rusiyalı fenomeni sel apardı - Cəsədi borudan tapıldı
Eyyub Yaqubov unikal musiqiçidir' - Cavan Zeynallı
Təranə Səmədova amnistiyaya düşəcək? - AÇIQLAMA
Bayağılığa qaçmaq olmaz' - Eyyub Yaqubov
Türkiyəni tərk edən məşhur aktrisa keşişlə evlənib xristianlığı qəbul etdi
Eminlə Coni Youtube-da ikinci yerdədir
Sən öz atalığını təmizə çıxart, 10 ildir övladını görmürsən
Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida
Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın
Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər
"Avroviziya"ya terror hücumu hazırlayan şəxsə hökm oxundu