Badam və badam yağının faydalı xüsusiyyətləri

Badam və badam yağının faydalı xüsusiyyətləri"Püstə, badam, noğul, nabat, ləbləbi...". Məşhur mahnılardan birində deyildiyi kimi, badam süfrələr yaraşığı, məclislər bəzəyidir.
Onsuz bayram süfrəsini təsəvvür etmək çətindir. Qənnadı sənayesində şirin ləpəli badamdan istifadə etməklə müxtəlif şirniyyatlar hazırlanır. Lakin badam müalicə vasitəsi kimi tibdə də geniş istifadə olunur.
Badam ləpələri doymamış yağ turşuları və bitki zülallarının təbii mənbəyidir və həmin maddələr orqanizmdə rahat mənimsənilir. Tərkibində olan zülallar orqanizm üçün vacib əvəzolunmayan aminturşuları ilə zəngindir. Badam ləpəsində sümüklərin inkişafı və möhkəmlənməsi üçün faydalı olan bir sıra mineral, vitamin və fermentlər, xüsusilə kalsium, manqan, fosfor, maqnezium çox miqdardadır. Acı badamın tərkibində amiqdalin qlikozidinin olması ləpəyə acı dad və özünəməxsus qoxu verir.
Tərkibindəki külli miqdarda E vitamini orqanizmə güclü antioksidant təsir göstərir. Sərbəst radikalları neytrallaşdıraraq onların orqanizmdən xaric olmasını sürətləndirir, hüceyrələrin qocalması və dərinin qırışmasının qarşısını alır. E vitamini və Omeqa-3 orqanizmə asan sorulan formada olduğu üçün damarqoruyucu təsir göstərir, aterosklerotik düyünlərin əmələ gəlməsi və yaşla əlaqədar yaddaş zəifliyinin qarşısını alır.
Tərkibində olan B1 vitamini-tiamin orqanizmi enerji ilə təmin edir, immun sistemi möhkəmləndirir, B2 vitamini-riboflavin hemoqlobin sintezində iştirak edən bir çox fermentlərin tərkibinə daxildir. B6 vitamini-piridoksin sinir sisteminin funksional fəaliyyətini yaxşılaşdırır, stresə qarşı dözümlüyü artırır, B9 vitamini-fol turşusu qanda ürək qan-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olan zərərli xolesterinin miqdarını azaldır, qaraciyərin işini yaxşılaşdırır.
Qidalanma zamanı badamdan istifadə ediləndə orqanizm qrip, soyuqdəymə və virus infeksiyalarına qarşı daha dözümlü olur. Toxum qabığının tərkibində olan maddələr virus infeksiyasına yoluxmuş qadınların sağalmasını sürətləndirir.
Şirin badam xalq təbabətində qanazlığı, yuxusuzluq, miqren və şəkərli diabet kimi bəzi xəstəliklər zamanı istifadə edilir. Badam qaraciyərin və dalağın işini yaxşılaşdırır, yüngül ödqovucu təsir göstərir, həzmi və iştahanı normallaşdıraraq yumşaldıcı təsir göstərir. Tərkibindəki minerallar sayəsində dərinin su-lipid balansını təmin edərək onu nəmləndirir, yumşaldır və hüceyrələrin regenerasiya prosesini stimulə edir.
Badam yağı
Badamı qiymətli edən həm də onun tərkibində yüksək miqdarda olan yağlardır. Acı badamda 45 faiz, şirin badamda isə 62 faiz yağ olur və onu soyuq presləmə yolu ilə alanda öz mülicəvi xüsusiyyətlərini saxlayır. Əczaçılıqda dərialtı inyeksiyaların, məlhəm və şamların hazırlanmasında istifadə edilir. Acı badam yağının tərkibində olan amiqdalin qlikozidi və sianid turşusuna görə onu daxilə qəbul etmək olduqca təhlükəlidir və yalnız xaricə tətbiq edilir.
Şirin badam yağı isə həm daxilə, həm də xaricə istifadə edilir. Qəbizlik, pnevmoniya, bronxial astma və otit zamanı daxilə qəbul edilən şirin badam yağının iltihabəleyhinə, bəlğəmgətirici, sakitləşdirici və yumşaldıcı təsirləri var. Yuxunu yaxşılaşdırır, zehni qabiliyyəti artır.
Onunla masaj ediləndə asanlıqla sorulur, allergik reaksiya vermədən dərini nəmləndirir, qidalandırır və yenilənməsini sürətləndirir. Üz dərisi və kipriklərdən kosmetik vasitələrin silinməsi üçün ideal vasitədir. Badam yağı saç köklərini qidalandıraraq möhkəmləndirir, saçların elastikliyini və parlaqlığını artırır.
Badamın istifadəsinə əks göstərişlər
Yüksək kalorili olduğuna görə piylənmədən əziyyət çəkənlər menyuda badamı məhdudlaşdırmalıdır. Ürək-damar sisteminə birbaşa təsir göstərdiyinə görə istifadə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşmək lazımdır.
Tərkibində amiqdalin qlikozidi, benzaldehid və güclü zəhərləyici təsirə malik sianid turşusu acı badamın və ya yetişməmiş şirin badamın yeyilməsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Böyüklərin 50, uşaqların 10 ədəd çiy acı badam yeməsi ölümcül doza ola bilər.
Badam aktiv allergen ola bilər və ona qarşı allergiya zamanı tənəffüs çətinləşir, qaşınma, ağızın və qırtlağın selikli qişası ödemləşir.
Badamın kosmetologiya istifadəsi
Quru və həssas dəri üçün maska
1 xörək qaşığı üyüdülmüş badam ləpəsi üzərinə sıyıq halına gələnə qədər xama əlavə edilərək qarışdırılır. Üz, boyun və sinə nahiyəsinə çəkilərək 30 dəqiqə saxlanandan sonra soyuq suyla yuyulur.
Yağlı dəri üçün skrab
5 ədəd xırdalanmış badam ləpəsi üzərinə 1 xörək qaşığı qəhvəüyüdəndə toz halına salınmış yulaf yarması və 1 ədəd çalınmış yumurta ağı əlavə edilərək qarışdırılır. Üz, boyun və sinənin təmiz dərisinə masaj edilərək çəkilir. 2-3 dəqiqə saxladıqdan sonra ilıq suyla yuyulur.
Herba Flora şirkətinin soyuq prasləmə üsulu ilə istehsal etdiyi Fitooil Badam yağı unikal tərkibini və müalicəvi xüsusiyyətlərini tam saxlayır.
Mənbə: Herba Flora jurnalı
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1135   Tarix: 02 noyabr 2021
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu dərmanlar əhaliyə pulsuz veriləcək

2025-ci ildən ambulator müalicə üçün ürək-damar, həzm və tənəffüs sistemi xəstələrinin dərman ehtiyacı icbari tibbi sığorta hesabına qarşılanacaq. Bəzi cərrahi əməliyyatlar da sığorta ilə ediləcək. Xəzər TV-yə istinadən bildiri

.

Burun tüklərini çıxarmaq təhlükəlidirmi? - Mütəxəssis izah etdi

Qulaq Burun Boğaz mütəxəssisləri burun tüklərinin ağda və ya cımbızla çıxarılmasının ciddi təhlükələr yarada biləcəyini bildirir. e- -a istinadən xəbər verir ki, burun tükləri toz, allergen və mikroorqanizmlərə qarşı filt

.

Tox saxlayan qidalar arıqlamağa kömək edir

Pəhriz saxlayarkən ən vacib şey ölçülü yeməkdir. Köhnə yemək vərdişləri bu vəziyyəti çətinləşdirir. Bu problemi aradan qaldırmağın ən asan yolu pəhriz zamanı tox saxlayan qidalardan istifadə etməkdir. sizə tox saxlayan qidalarl

.

Bu iki yaş dövründə daha çox qocalırıq

Həyatın iki əsas mərhələsində qocalıq prosesi sürətlənir. Son araşdırma qocalmanın əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndiyi iki yaş dövrünü müəyyən edib. . Alimlər müəyyən ediblər ki, əsas dəyişikliklər 44 və 60 yaş ətrafında ba

.

Bu içkilər baş və boyun xərçəngi riskini AZALDIR

Səhər və ya günorta bir fincan qəhvə və çay istehlakı ağız, boğaz, baş və boyun xərçəngi riskini aşağı salır. e- -a istinadən bildirir ki, bu barədə araşdırma "Cancer" jurnalında dərc olunub. Belə ki, baş və boyu

.

Həkim təhlükəli boğaz ağrısının əlamətləri barədə xəbərdarlıq etdi

Terapevt, tibb elmləri doktoru Svetlana Kanevskaya xəbərdarlıq etdi ki, bəzi hallarda boğaz ağrısı son dərəcə təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, həkim, bu barədə " "ya bildirib. Kanevskayanın sözlərinə görə, boğa

.

Uşaqlar kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQ

İşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər. Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir. . xarici mediaya istinadla bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, he

.

Yüksək hərarət zamanı çimmək olar?

Yüksək hərarətiniz varsa necə düzgün yuyulmalı: həkimlərin məsləhəti. Yəqin ki, çoxları bu sualın cavabı ilə maraqlanır. . -ın məlumatına görə, çünki internetdə qızdırma olanda yuyunmağın mümkün olub-olmaması ilə bağlı bi

.

İnsan hüceyrələrində "ölüm taymeri" aşkar edildi

ABŞ-nin Veyl Kornell Tibb Kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrə nüvələrinin ölçüsü onların ömrünü "ölçə" və insanın qocalmasının göstəricisi kimi xidmət edə bilər. e- -a istinadən xəbər veri ki, araşdırmanı

turlar.az

sonxeber.az qaşların formalari hamiləlik adlarin menasi ana haqqinda atalar sözləri arıqlamaq qaydaları qisa saclarin yigilmasi qara qaragat haqisda novruz hakista sperma hakışdalar tapmaca