Balın faydaları
Bu gün Allahın insanlara bəxş etdiyi nemətlərin ən möcüzələrindən biri olan baldan danışmaq istəyirik. Naharlarımızdan desertlərimizə, hətta içkilərimizə qədər bir çox sahədə istifadə etdiyimiz bu möcüzə qida, eyni zamanda "hər dərdə dərman" bir sağlamlıq qaynağıdır. Bir hədisi-şərifdə bal üçün "Ölümdən başqa hər dərdə şəfadır" buyurulmuşdur… Minlərlə ildir insanların həm qida, həm də dərman olaraq istifadə etdiyi bal, qədim misirlilərdə də yaraları yaxşılaşdırmaq və mədə narahatlıqlarını müalicə etmək üçün istifadə edilərmiş. Vitamin və mineral baxımından son dərəcə zəngin bir məzmuna sahib olan balda xüsusilə A, B1, B2, B6, H və PP vitaminləri ilə kalsium, maqnezium, natrium, yod, dəmir, kalium kimi minerallar bol miqdarda vardır. Ayrıca tərkibindəki 12 dəyişik ferment, müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində fayda təmin etməkdədir. Baldakı maqnezium damarlardakı qanın laxtalanmasını önləyir, stressin mənfi təsirlərindən qoruyur. Balda olan və bədən tərəfindən çox az çıxarıla bilən xolin adlı ferment, qaraciyərin yağ maddələr mübadiləsini təşkil edir və yağ bağlamasını önləyir. Bağırsaq infeksiyalarına və soyuqdəymədə yaxşı təsir edən inkibin adlı maddə eyni zamanda ürək damarlarının qanla daha yaxşı bəslənməsinə də köməkçi olur. Baldakı poliyenlər həzm üçün əhəmiyyətli bir qaynaqdır.
Bal yeyildikdən qısa bir müddət sonra bağırsaq çəpərinin immunitet sistemini qüvvətləndirən və qidalar yolu ilə alınan zərərli maddələrin təsirindən qoruyan fermentlər sərbəst qalır. Balın digər faydalarını da sıralayacaq olsaq: yaxşı bir enerji qaynağıdır. Bu səbəblə uşaqların bəslənməsində bala əhəmiyyətli bir yer ayırmalıyıq. Ayrıca bal dövranı sürətləndirir, sakitləşdirici təsiri vardır. Bal, süd və limonla hazırlanan qarışıq aknelərin müalicəsində təsirlidir. Bir stəkan ilıq südə qarışdırılan bir yemək qaşığı bal soyuqdəymədə yaxşı təsir edir. Balın hüceyrəni yeniləyərək yaranın irəliləməsini önləmək kimi bir xüsusiyyəti var. Kəsiklərin üzərinə incə bir təbəqə bal çəkib iki saat gözləmək və bunu gündə bir neçə dəfə təkrarlamaq yaraların yaxşılaşmasında təsirlidir. Diş ətlərinə balla bir az masaj etmək də diş əti iltihablarına yaxşı gəlir. Bel ağrıları üçün pətəkli baldan 100 qr, ərimiş iç yağı ilə bir yerdə döyülüb belə sarılsa və beləcə üç gün davam edilsə ağrıdan əsər qalmaz. İlıq suda şərbət edilib içilsə, bal işlətmə təsiri göstərir. Qanı təmizləyir, qan dövranını asanlaşdırır.
Ürək döyüntülərini önləyir. Mədəyə fərahlıq verir. Süd ilə bal bol sulandırılıb içilsə lentləri öldürər.
İlıq bir bezə sürtülüb boğaza sarılsa boğaz və qırtlaq ağrıları dərhal kəsilər. Bir miqdar bal sirkə ilə qarışdırılıb ağız çalxalansa ağızda qoxu qalmaz. Qarın ağrısını kəsər. Bal arısının iynəsi yelə dərmandır. Revmatizmli üzvü hərdənbir iynələtmək faydalıdır. Yatağını isladan uşaqlara bal yedirilməlidir. İslatma kəsilər. Qaynadılmış olan ada çayına bir az sirkə, bir az da bal qarışdırılaraq qarqara edilsə, boğaz anginasını müalicə edər. Badamcıqlar yaxşı olar. Bir sözlə, yaxşısı hər gün bir qaşıq bal yeyin…