Beyimizə və yaddaşımıza xeyirli olan qidalar

Beyimizə və yaddaşımıza xeyirli olan qidalarBeynimiz heyrətamiz bir orqandır. Bütün orqanizmin idarəetmə mərkəzi olmaqla-ürək döyüntünüzü, nəfəsinizi, hər hansı bir hərəkətinizi, düşüncənizi və hisslərinizi idarə edən bir orqandır. Buna görə onu maksimum aktiv, işlək vəziyyətdə saxlamaq önəmlidir. Bəs bunu necə etmək olar?
Yediyimiz hər bir şey beyin sağlamlığına çox təsir edir. Bu məqaləmizdə sizin üçün beyin və yaddaşa faydalı olan qidaları topladıq .
Yağlı balıq.
Hansı qidaların yaddaşı və beyin işini yaxşılaşdırdığına gəldikdə, əvvəlcə yağlı balıq ağla gəlir. Somon, alabalıq və sardina kimi balıqlar yaddaşa və öyrənməyə faydalı təsir göstərən omega-3 yağ turşuları ilə zəngindirlər
Qəhvə.
Səhəriniz bir fincan qəhvə ilə başlayırsa, hər şeyi doğru etdiyinizi bildirməkdən məmnunuq. Qəhvənin tərkibində beyin üçün faydalı olan kafein və antioksidanlar var.
Sarıkök.
Son zamanlarda köri maddəsi olan bu zəngin sarı ədviyyə çox səs-küyə səbəb oldu. Qan dövranını stimullaşdıran sarıkök yaddaşı yaxşılaşdıran məhsullardan biridir.
Brokoli.
Antioksidanlar da daxil olmaqla sağlam maddələrlə zəngindir. Bu məhsulun 100 qramında gündəlik tövsiyyə olunan K vitamininin 100%-dən çoxu var. Bu, yağda həll olunan vitamin sfingolipidlərin əmələ gəlməsi üçün lazımdır - beyin hüceyrələrində olan çox miqdarda yağ növüdür. Bir sıra tədqiqatlar K vitamininin yaddaşı yaxşılaşdırdığını təsdiqləyirlər.
Balqabaq toxumu.
Balqabaq toxumlarında sərbəst radikallarının bədənə və beyinə zərər verməsinin qarşısını alan güclü antioksidanlar var. Həm də maqnezium, dəmir, sink və misin yaxşı bir mənbəyidir.Bəzi qidalar, məsələn meyvə, tərəvəz, çay və qəhvə, beyni zərərlərdən qoruyan faydalı antioksidantlardan ibarətdir.
Digərləri qoz-fındıq,yumurta, yaddaş və beyin inkişafını dəstəkləyən maddələrlə zəngindirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1084   Tarix: 26 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏB

Hər il gənclərin xəstəliklərə yoluxma sayı daha da artır. . 14-29 yaşlı gənclər arasında yayılan xəstəliklərə nəzər saldıqda, onların ən çox tənəffüs orqanları ilə bağlı xəstəliklərdən əziyyət çəkdikləri ortaya çıxır. -ı

.

Qaşıq-qaşıq içirik amma böyrəkləri məhv edir - Tərkibindəki gizli təhlükə

Gündəlik həyatda praktiki və sürətli yemək həlləri axtaran bir çox insan hazır şorbaları mətbəxlərinin xilaskarı olaraq qəbul edir. Lakin bu rahat və dadlı yeməklərin tərkibindəki gizli təhlükələr, sağlamlığımıza ciddi zərə

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

Bunları etsəniz toz evinizdən "qorxacaq"

Toz sanki hərtərəfli təmizliyə baxmayaraq qəfil peyda olur. Rafların üzərində toplanır, əlçatmaz yerlərdə gizlənir və televizor ekranında nazik bir təbəqə şəklində özünü xatırladır.  bununla bağlı bəzi üsulları təqdim edir

.

102 yaşlı Şarffenberqin uzun yaşamaq SİRRİ

ABŞ-da qidalanma sahəsində araşdırmaları ilə tanınan 102 yaşlı doktor Con Şarffenberq bir əsri geridə qoymağının sirrini açıqlayıb. xəbər verir ki, Şarffenberq bu barədə "Viva Longevity!" Yutub kanalına açıqlamasınd

.

Limon sıxıb içəndə faydası 2 dəfə artır

Kofenin içinə limon sıxmaq sağlamlıq üçün faydalıdır. Bu praktik üsul qəhvənin enerjiverici təsirini artırır, immunitet sistemini gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həm ləzzətli, həm d

.

Yataq otağınızda görünməyən zəhər: Alimlərin şok araşdırması

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeni tikili mənzillərin sakinləri tez-tez xəstəliklərə meyilli olurlar. . xəbər verir ki, səbəb müasir tikinti materiallarından ayrılan kimyəvi maddələrdədir. Formaldehid, benzol, toluo

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim və ayaqqabılar hamilelikde qidalanma toy makiyajlari hamilə qala bilmək ayaqqabı modelləri sevinc tofiqqızı badimcan murebbesi hazirlanmasi hakışta gulmeli hakista baldiza aid haxisda bayatılarımızda vətən həsrəti kondom nedir