Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündürSağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlər arasında yer alsa da, mütəxəssislərə görə ən sağlam çərəz bunlardan heç biri deyil.
Milli.Az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, qoz sağlamlıq baxımından digərlərindən açıq şəkildə öndədir.
Niyə məhz qoz?
Amerika Ürək Dərnəyi (American Heart Association) və Harvard T.H. Chan İctimai Sağlamlıq Məktəbi tərəfindən dərc edilən elmi araşdırmalar göstərir ki, qoz omeqa-3 yağ turşuları, antioksidantlar və polifenollar baxımından digər bütün çərəzləri geridə qoyur. Xüsusilə bitki mənşəli omeqa-3 növü olan alfa-linolenik turşusu (ALA) yalnız qozda yüksək miqdarda mövcuddur.
Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündürHarvard Universitetinin 2021-ci ildə "Nutrition" jurnalında dərc edilən genişmiqyaslı araşdırmasına görə, mütəmadi olaraq qoz istehlak edən şəxslərdə ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riski 15%-ə qədər azalır. Eyni tədqiqatda həftədə ən azı beş pors qoz yeyən şəxslərin ömrünün uzandığı da qeyd olunur.
Beyin və psixi sağlamlığa təsiri
Mütəxəssis diyetoloqlar qozun yalnız fiziki deyil, zehni sağlamlıq üçün də olduqca faydalı olduğunu bildirirlər. Qozun tərkibindəki E vitamini, melatonin və polifenollar beyin funksiyalarını dəstəkləyir. Bəzi araşdırmalar, qozun yaddaş üzərində müsbət təsir göstərdiyini və yaşla əlaqəli zehni zəifləməni ləngitdiyini ortaya qoyur.
Digər çərəzləri niyə geridə qoyur?
Fındıq E vitamini baxımından, badam kalsiumla, Antep fıstığı isə proteinlə zəngin olsa da, qozun tərkibindəki çoxlu doymamış yağlar xüsusilə ürək sağlamlığının qorunmasında bənzərsizdir.
ABŞ-ın Milli Səhiyyə İnstitutu (NIH) tərəfindən dəstəklənən başqa bir araşdırmaya görə, qozun mütəmadi istifadəsi xolesterin səviyyələrinin tənzimlənməsinə və orqanizmdəki iltihabın azalmasına kömək edir. Həmçinin aşağı qlisemik indeksə malik olduğu üçün şəkər xəstələri üçün də təhlükəsiz bir alternativdir.
Hüseyn
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 882   Tarix: 11 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ət əvəzinə bu məhsulları yemək olar - Eyni effekti verir

Qırmızı və emal olunmuş ətin bir hissəsini paxlalılarla (soya istisna olmaqla) əvəzləmək ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə Finlandiyanın Helsink Universitetinin alimləri məluma

.

Gündə 1 stəkan içənin ürəyi "saat kimi" işləyir - indi mövsümüdür

Elm adamları bildirirlər ki, nar suyu həm qan dövranını yaxşılaşdırır, həm də damar tıxanmasının qarşısını almağa kömək edir. Ləzzətli dadı ilə yanaşı, güclü antioksidant tərkibi sayəsində nar suyu ürək və damar sağlamlığ

.

Bu qan qrupundan olanlar daha çox yaşayır

Aparılan elmi araşdırmalara görə, insanın qan qrupu onun müəyyən xəstəliklərə meylliliyinə və uzunömürlülüyünə təsir edə bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu amil insan ömrünü tam müəyyən etməsə də, sağlamlıq risklərin

.

Kişiləri idarə edən əsas orqan bu imiş - Alimlərdən yeni kəşf

Alimlər kişi seksual davranışını yalnız beynin idarə etmədiyini, onurğa beynin də bu prosesdə mühüm rol oynadığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, əvvəllər onurğa beynin yalnız eyakulyasiya zamanı işə düşdüyü düşünülürdü

.

Qrip vaxtı bu qidaları yemək olmaz - Açıqlama

Həzm sisteminin sağlamlığı immunitetin güclü işləməsi üçün mühüm rol oynayır. bildirir ki, bu barədə RT-yə açıqlamasında "Gemotest" laboratoriyasının həkim-eksperti, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux məlumat verib

.

Zərərsiz hesab etdiyiniz bu 7 vərdiş beyninizi sakitcə məhv edir - Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

Gündəlik həyatımızda fərqinə varmadan davam etdirdiyimiz bəzi sadə vərdişlər, beynimizə düşündüyümüzdən daha çox zərər verə bilər. ABŞ-li tanınmış psixiatr və beyin mütəxəssisi Dr. Daniel Amen, beynin sağlam qalması üçü

.

Qadınlar bu məsələdə özlərinə söz keçirə bilmirlər - Alimlər təsdiqlədi

Qadınlarda zərərli qidalardan asılılıq kişilərə nisbətən daha çox yayılıb. ABŞ-nin Miçiqan Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qadınlar kişilərdən daha çox ultraişlənmiş qidalardan (  tərkibində çoxlu şəkər, duz

.

Çilləri belə yox edin

Çillər xüsusilə yay aylarında, günəş şüalarının təsiri ilə yaranır. Adətən, saçları kürən və açıq rəngdə olan insanlarda daha tez-tez təsadüf edilir. xəbər verir ki, dəridə melanin ifraz edən melanosit hüceyrələri dərin

.

İçindəkilər ayrılıqda faydalıdırsa, burqer özü niyə zərərlidir?

Burqer gündəlik qidalanmada ən çox rast gəlinən fast food məhsullarından biridir. xəbər verir ki, burqerin tərkibində olanlar, yəni, tərəvəz, pendir və ət ayrılıqda faydalı olsa da, burqerin çox zərərli olduğu deyilir. Bə

turlar.az

kosmetik vasiteler kosmetoloq qadin sayti valideynə məsləhət hicab haqqinda vətənə aid bayatılar manqal salati kosmetika qz eviyçun hakışta kökəlmək üçün hakista sozler novruz bayramı novruza aid hakisdalar