Bəzi meyvə və tərəvəzlərdə yanlız vitaminlər olmur, onların tərkibində toksinlər də var

Bəzi meyvə və tərəvəzlərdə yanlız vitaminlər olmur, onların tərkibində toksinlər də varBəzi meyvə və tərəvəzlərdə yanlız vitaminlər olmur, onların tərkibində toksinlər də var. Bu meyvə-tərəvəzlər hansılardır?
Bizim qəbul elədiyimiz bütün meyvə və trəvəzlərin tərkibində orqanizm üçün lazım olan faydalı vitamin və minerallar var. Amma, bu meyvə-tərəvəzlərin sizin üçün " qaranlıq" olan tərəfləri də var. İstifadə etdiyiniz qidaların toksiki xüsusiyyətlərini sizlərlə bölüşmək istəyirəm.
Sevdiyiniz qidalar və onların toksiki xüsusiyyətləri
Göbələk - təbii zəhərdir
Biz hamımız göbələklərin bəzilərinin zəhərli olduunu və onları tanımadığımız halda yeməməyimizi bilirik. Tanınmayan göbələkləri təzə və ya konserv halında yemək orqanizmin zəhərlənib məhv olmasına səbəb ola bilər.
Badam
Badamın orqanizm üçün çox faydalı olduğu söyləniir. Bu məşhur qidadan şirniyyatların da hazırlanmasında istifadə edilir. Onun nə qədər tünd olarsa bir o qədər dadlı olduğu düşünülür. Amma tünd dada malik badamın tərkibində sianid olduğunu ham bilmir. Yeni Zellandiyada badam yeyilməsi qadağan olunan qidalar siyahısındadır. Bəzi ölkələrdə da badamın adı "qara siyahıda"hallanır.
Albalı dadlı, şirin və təhlükəlidir.
Şaftalı, ərik və albalının badamla əlaqəsi var. Bu əlaqə meyvələrin çəyirdəyində sianidin olmasıdır. Bu meyvələrin yarpaqlarında da sianid var.
Cənnət alması
Hamıya tanış olan bu meyvənin bir çox müsbət xüsusiyyətləri vardır. Amma onun tumlarının tərkibində müəyyən dozada zəhər var.
Giləmeyvələr
Giləmeyvələr qrupuna daxil olan meyvələrin toxumları orqanizm üçün toksiki təsir göstərir. Toksiki maddə giləmeyvələrin toxumları və yarpaqlarında olduğu çoxdan sübut edilib. Qlikoalkoid adlanan toksiki maddə insanın sinir sistemini və mədə-bağırsaq sistemini korlayır. Mütəxəssislər tomat hazırlayarkən bunların nəzərə alınmasını məsləhət bilir.
Kartof
Kartof hamımızın sevdiyi qida maddələrindəndir. Katofun zəhəri onun yaşıl hissəsində və cücərmiş nahiyəsindədir. Kartofun yaşıl hissəsində olan zəhər orqanzimdə çox təhlükli patalogiyaların baş verməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1292   Tarix: 16 fevral 2021
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Uşaqlar niyə valideynlərini eşitmirlər? - 3 əsas səbəb

Bir çox valideynlər uşaqların itaətsizliyi və anlaşılmazlığı problemi ilə üzləşir. Buna məhəl qoyulmasa, hər şey daha da pisləşəcək.   -a istinadən xəbər verir ki, uşağın itaətsizliyinin səbəbini düzgün müəyyən etsəniz, hərəkətləriniz

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Hamilə qadınların boyu niyə qısalır? – İZAH

Hamiləlik dövründə onurğanın əyriliklərinin artması səbəbindən qadının boyu kiçilir və bu, tamamilə təbii prosesdir. -a istinadən bildirir ki, bunu həkim-osteopat Dmitri Simkin açıqlayıb. Həkim prosesi belə izah edir:. "Qadını

.

Pişiyin xəstə olduğunu necə başa düşmək olar? - Burnuna toxunmayın

Bir çox pişik sahibləri ev heyvanlarının quru və isti burnundan narahatdırlar. Əslində, bu, şübhəli bir əlamətdir, çünki heyvanlar yuxuda olduqda, burunları tez-tez quruyur. Bundan əlavə, evdə rütubətin səviyyəsini nəzər

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. -a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, xroniki başgicəllənmə hallarının 65-70%-i qulaq xəstəliklər

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

.

Səhər, nahar və şam yeməyini nə vaxt yeməlisiniz?

Həyatın müasir ritmi həmişə qida qəbuluna, xüsusilə səhər yeməyinə lazımi diqqət yetirməyə imkan vermir. Bir çoxumuz səhər yeməyini atlayırıq və ya yolda yeyirik. Ancaq bu yanaşmanın sağlamlığımız və çəkimiz üçün mənfi nəticələr

.

Bu balıq növü xərçəngə səbəb olur

Mütəxəssislər xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli balıq növünü açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, həftədə ən azı iki dəfə pəhrizinizə balıq daxil etmək lazımdır. . Balıq sağlamlığı qorumaq üçü

turlar.az

sonxeber.az həkim məsləhəti kosmetika mehsullari reseptler cinsi xəstəliklər ud hindi faydalari quru deri ucun maska sizanaqlara qarsi kosmetika hüzeyir hacibəyov kahfe kali banan terezi maskalar