Bitki yağlarının faydalı olması üçün belə istifadə edin

Bitki yağlarının faydalı olması üçün belə istifadə edinOrqanizmimiz üçün rafinə olunmamış yağlar daha faydalıdır.
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt-dietoloq, tibb elmləri namizədi Tatyana Solntseva bildirib.
O qeyd edib ki, belə yağlar adətən salatlara əlavə olunur.
"Bu yağlar daha kəskin qoxuya malikdir, bu isə bəzən insanların xoşuna gəlməyə bilər. Lakin bu zəngin qoxu onların tərkibindəki yüksək miqdarda aromatik və digər faydalı maddələrlə bağlıdır. Rafinə edilmiş yağlar isə emal prosesindən keçdiyi üçün faydalı xüsusiyyətlərinin bir hissəsini itirir," - deyə Solntseva qeyd edib.
Mütəxəssis bildirib ki, bununla belə, ən faydalı olan tək bir yağ növü yoxdur.
"Ən yaxşısı - rasionda bir neçə yağ növünü qarışdırmaqdır. Məsələn, "omeqa-6" yağ turşuları ilə zəngin günəbaxan yağını götürüb ona bir az yağçiçəyi yağı, balqabaq yağı və ya kətan toxumu yağı əlavə etmək olar. Bu qarışıqlarla salatları dadlandırmaq mümkündür.
Pəhrizdə yağların müxtəlifliyi sağlam qidalanmanın əsasını təşkil edir. Nə qədər çox yağ növündən istifadə etsək, orqanizmimiz üçün bir o qədər yaxşıdır", - deyə Solntseva əlavə edib.
Mütəxəssis qızartma zamanı hansı bitki yağlarından istifadənin zərərsiz oluğunu da açıqlayıb. O, bu proses üçün rafinə edilmiş yağları tövsiyə edib.
"Bu, yağın buxarlanma temperaturuna görədir. Bunlar yüksək buxarlanma temperaturuna malik yağlardır. Onlarda qızartma zamanı zərərli maddələr əmələ gəlmir və bu yağları 250 dərəcəyə qədər qızdırmaq olar. Belə yağlarda heç bir zərərli maddə olmur," - deyə Solntseva izah edib.
Ekspertin sözlərinə görə, bunun əksinə rafinə edilməmiş təzə sıxılmış yağlar qızartma üçün istifadə olunarsa, onlarda yanma məhsulları əmələ gələ bilər, çünki bu yağlar çoxlu əlavə maddələr ehtiva edir.
"Buna görə də salatların hazırlanmasında rafinə edilməmiş yağ qarışıqlarından istifadə etmək, qızartma və yüksək temperaturlu yemək bişirmək üçün isə xüsusi olaraq qızartma üçün nəzərdə tutulmuş rafinə edilmiş yağlara üstünlük vermək tövsiyə olunur," - deyə Solntseva bildirib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 900   Tarix: 26 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxudan duran kimi çay içmək olmaz - Xəbərdarlıq

Səhərin ilk çayını yuxudan duran kimi yox, 15-20 dəqiqə sonra içmək məsləhət görülür. xəbər verir ki, dietoloq və nutrisioloq Nadejda Litvinova-Qrazion bildirib ki, səhər oyandıqdan dərhal çay içmək olar, amma ən optima

.

Bu iki qidanı birlikdə yemək yaddaşınızı möhkəmləndirir

Mütəxəssislərin fikrincə, qaragilə və qoz birlikdə istehlak edildikdə "super beyin qəlyanaltısı"na çevrilir. xəbər verir ki, bu iki sadə qida, uzunmüddətli perspektivdə beynin qorunmasına və yaddaşın güclənməsin

.

Bunları yeyən gec qocalır

Xəstəliklər bədənin qüvvəsini alır və yaşlanmağa səbəb olur. Buna görə hər şeydən əvvəl düzgün və balanslı qidalanmaya əməl etmək lazımdır. Bu qidalar vaxtından əvvəl qocalmağa qoymur, həm də gəncliyin ömrünü uzadır. qocalmağ

.

Bir qaşığı da bəs edir - Alimlərin "tanınmayan möcüzə" dediyi super qida

Elm adamları uzun müddət diqqətdən kənarda qalan bu tərəvəzin əslində sağlamlıq üçün əvəzolunmaz olduğunu açıqlayıblar. Mütəxəssislərə görə o, təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də xolesterini aşağı salır və bağırsaqlar

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Payızda bu qidalar immuniteti gücləndirir

Payızda immuniteti gücləndirmək xüsusilə vacibdir. Bir çoxu düşünür ki, immunitet üçün çoxlu meyvə yemək lazımdır. Lakin payızda yağsız ət və qatıq immuniteti gücləndirməyə kömək edə bilər. Payızda immunitet sisteminizi gücləndirmə

.

Ürək problemləri bu yaşdan başlayır - Həmin vaxt nə yemisinizsə, qocaldıqca

Alimlər ürək sağlamlığının əsas dövrünün 17-25 yaş arasında olduğunu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Cənubi Karolina Universitetinin Tibb Bacılığı kafedrasının dosenti Cuel Skott "The Conversation" nəşrinə açıqlamasınd

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Alimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Alimlər mədə-bağırsaq xərçənginin inkişaf səbəbini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Avstraliyalı tədqiqatçılar mədə-bağırsaq sistemində yerləşən sinir sisteminin bəzi hissələrinin xərçəngin yaranmasına birbaşa təsir etdiyin

turlar.az

qaşların formalari gelinlikler geymler 2025 ancelinacoli sizanaqlara qarsi resept xəmir reseptləri valideyn ovlad munasibetleri kosmetika burcler buga burcu baldiza aid haxisda aybawi haxisda