Böyrək daşı

Böyrək daşıOrqanizmdə purin əsaslarının məhsulu sidik turşusudur. Əsas etibarıilə o qara ciyərdə nukleotidlərin parçalanmasından, oksipurinlərin oksidləşməsindən əmələ gəlir. Endogen sidik turşusu endogen purinlərin oksidləşməsindən sintez olunur. Bu sidik turşusu purinsiz qidalanma zamanı əmələ gəlir. Ekzogen sigik turşusu qida məhsulları ilə bədənə daxil olan purinlərdən əmələ gəlir. Orqanizmdə sidik turşusunun 2 əsas sintez yolu mövcuddur.
Birincisi didik turşusunun əmələ gəlməsinin düz yoludur ki , bu hipoksantinin oksidləşməsi nəticəsində baş verir.
İkincisi qeyri düz yol - sidik turşusunun əmələ gəlməsinin mənbəyi olan nuklein turşularının və s. 8-10 günə əmələ gəlməsidir.
Böyrəyə daxil olan sidik turşusu yumaqcıqda filtirasiya olunduqdan sonra böyrək kanalcıqlarında reabsorsiya olunurlar . Sidiyin reyaksiyası sidik daşlarının əmələ gəlməsində əsas faktor sayılır. Sidik turşusunun qanda səviyyəsinin artmasına salisilatlar, diuretiklər, xörək duzu kalsium preparatları, atropin səbəb olur.
Hiperuraturiya sidik turşusu diatezinin simptomlarından olub , kliniki şəkildə sidikdə kristalların olması ilə müşayət olunur. Onlar əksər hallarda natrium , kalium duzları, az halda kalsium və maqnezium duzları şəklində olurlar. Sidik turşusunun başqa duzu olan urat digər duzlardan fərqli olaraq sidikdə çoküntüyə çevrilir. Duzların qum və kristal halı sidiyin normal xaric olunması prosesini ləngidir və böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Sidik turşusu diatezinin növləri aşağıdakılardır:
1. Oksaluriya
2. Hiperkalsiuriya
3. Fostaturiya
Böyrək daşı xəstəliyinin müalicəsi daşların növunə uyğun olaraq aparılır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1501   Tarix: 11 fevral 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Sovetin vaxtından qalan "yolka" oyuncaqlarını işlətməyin: Tərkibində radiasiya var

SSRİ dövründən qalan bəzi vintaj şam ağacı oyuncaqlarının tərkibində radioaktiv maddələr ola biləcəyi bildirilir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, XX əsrin ortalarına qədər istehsal olunan bu bəzəklərdə radiu

.

Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ

Pediatr Vaqif Qarayev bildirib ki, bəzi şəxslər guya iddia edir ki, uşaqlar arasında qəsdən xəstəlik yayırlar. xəbər verir ki, mütəxəssis virusların qəsdən yayılması ilə bağlı səsləndirilən fikirləri əsassız və  elmi əsasda

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

turlar.az

donlar 2025 həkim məsləhəti toy makiyajlari vətən haqqında inşa mede siresi ayaqda qabar yay geyim 2025 kosmetika baldiz qaynana lakonizm baldıza aid hakışta efsane