Böyrəklərimizi "öldürən" qidalar

Böyrəklərimizi Böyrəklərdə hətta kiçik problemlər varsa, bu məhsullar istisna edilməlidir.
Böyrək xəstəlikləri üçün qidalanma araşdırmalarının əksəriyyəti ən zərərli qidaların ədviyyatlı və işlənmiş ətlər olduğunu göstərib.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, alimlər müəyyən ediblər ki, onların müntəzəm istifadəsi 50 faiz hallarda ciddi nəticələrə səbəb ola bilər.
Bu qidalar böyrəklərə mənfi təsir göstərməklə yanaşı, ürək-damar xəstəlikləri riskini də artırır və ölüm ehtimalını 40 faiz artırır.
Böyrək xəstəliyiniz varsa, qətiyyən istehlak edilməməsi lazım olan qidalar
Həkimlər aşağıdakı qidaları rasionunuzdan xaric etməyi tövsiyə edir:
•Yarpaqlı yaşıl tərəvəzlər: turşəng, ispanaq, rhubarb.
• Pomidor, qırmızı çuğundur, kərəviz.
• Lobya, noxud, Brüssel kələmi.
• Meyvə və giləmeyvə: zoğal, gavalı, alça, qara qarağat və əncir.
• İsti ədviyyatlar, duzlu pendirlər, kolbasa, şokolad, kakao.
• Alkoqol, yağlı ət və balıq, bulyon və jele.
Böyrək probleminiz varsa yeyə biləcəyiniz qidalar
Böyrək xəstəliyi üçün həkimlər məhdud miqdarda aşağıdakı qidaları tövsiyə edirlər:
• Qırmızı yağsız ət və balıq.
• Süd məhsulları: süd, kəsmik.
• Yumurta, göbələk, kartof.
• Şəkər, bal, çox güclü olmayan çay.
• Sarımsaq və soğan.
Məhdudiyyət olmadan istehlak edilə bilən qidalar
• Yağsız ət və balıq.
• Yüksək keyfiyyətli kərə yağı.
• Tam taxıl və çörək məhsulları.
• Tərəvəz şorbaları (pomidor istisna olmaqla).
• Tərəvəzlər: gül kələm, qarpız, badımcan, xiyar, kök.
• Qadağan olunmuş siyahıda olmayan müxtəlif meyvə və giləmeyvə.
Böyrəklərdə daş əmələ gəlirsə, rasionunuza cəfəri ilə salatlar əlavə etmək və bu bitki ilə həlimlər içmək məsləhət görülür.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 787   Tarix: 13 iyul 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Daha bir ölkədə meymunçiçəyinə yoluxma qeydə alındı

Zimbabvedə meymun çiçəyinə iki yoluxma faktı qeydə alınıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə yerli "Newsday" nəşri məlumat yayıb. Hökumətin bildirdiyinə görə, hər iki xəstə karantindədir və vəziyyət nəzarə

.

Dönər nə vaxt zəhərlənmə yaradır? - Son günlərin əsas bəlasından QORUNMAĞIN YOLLARI

Son günlər dönərdən zəhərlənmə halları artıb. Hətta ard-arda baş verən kütləvi dönər zəhərlənmələri artıq ciddi narahatlıq yaratmağa başlayıb. Dönər niyə zəhərlənməyə səbəb olur? Bu cür zəhərlənmələrin qarşısını almaq üçü

.

Xərçəngdən qoruyan tərəvəzlər - Kələm, turp, şalğam

Kələm, brokkoli, turp, şalğam, gül kələmi kimi tərəvəzlərin müntəzəm istifadəsi bir neçə xərçəng növünün inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. -a istinadən bildirir ki, bu barədə britaniyalı diyetoloq Toral Şah bildirib

.

Hər gün qoz yeməyin faydası

Qoz qida dəyəri, qidalandırıcı xüsusiyyətləri və ləzzətli dadı ilə insan sağlamlığına çox faydalıdır. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu çərəzin tərkibində sağlam yağlar, liflər, vitaminlər və minerallar var. Qo

.

Antibiotiklər göbələk yarada bilər?

Antibiotiklərin istifadəsi göbələk infeksiyalarına səbəb ola bilər. Bunun səbəbi antibiotiklərin bədəndəki həm zərərli, həm də faydalı bakteriyaları öldürməsidir. Faydalı bakteriyalar azalanda, xüsusilə Candida kimi may

.

Gəncləri siqaretə "aşiq edən" səbəblər

Son zamanlar siqaret çəkənlərə qarşı cəza mexanizmlərinin sayı artıb. Amma bu, xüsusən də gəncləri siqaretdən yayındıra bilirmi? Niyə bu zərərli vərdişə daha çox gənclər meyl edir? Ümumi rəqəmlər nədən xəbər verir?. -a istinadə

.

Mətbəxdəki düşmən - Bir qaşığı həyatınızdan 10 il alır

Marqarin illərdir mətbəxlərdə istifadə edilən yağ alternativi olsa da, onun sağlamlığımıza təsiri son vaxtlar daha çox müzakirə mövzusuna çevrilib. Tərkibindəki trans yağlara görə bir çox ciddi sağlamlıq problemlərinə, xüsusil

.

İmplanrdan sonra niyə tikiş atılır?

İmplant yerləşdirildikdən sonra tikiş atılmasının əsas səbəbi diş ətinin düzgün bərpasını və implantın ətrafında toxumanın sabitləşməsini təmin etməkdir. Bu, bir neçə mühüm funksiyanı yerinə yetirir:. Yaraya qoruma təmi

.

Pul verib aldığımız xərçəng xəstəliyi

Xərçəng elə xəstəlikdir ki, hələ də onun nədən yarandığına dair dəqiq sübut yoxdur. Ümumilikdə, xərçəng yaradan qidalar barədə araşdırmalar olsa da, insan gün ərzində qarışıq məhsullar yediyi üçün kimsə sırf hər hansə qidada

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli gelinlikler yay kolleksiyasi dini qadin geyimleri gavalinin faydasi hakışdalar geyim qaydaları kosmetika novruz bayrami hakisda buga burcu vetene aid atalar sozleri nizami gencevi sanamalar