Bu 2 maddənin orqanizmdə əskikliyi ürək və damarları xəstə edir. Mənbələr
Kalium və maqnezium ürək-damar sisteminin normal fəaliyyətində böyük rol oynayır.
Bu 2 maddə
- ürək impulsunu yaxşılaşdırır
- qanı duruldur və bununla da damarlarda trombların əmələ gəlməsinin qarşısını alır
- qan damarlarının elastikliyini qoruyur
- damarlarda xolesterinin yığılmasını ləngidir
- ürək əzələsində gedən mübadilə proseslərini yaxşılaşdırır
- arterial təzyiqi və ürək ritmini tənzimləyir.
Orqanizmdə kalium və maqneziumun çatışmazlığı nəticəsində ürək əzələsi pis işləməyə başlayır, əzələnin qidalı maddələr və oksigenlə təmin edilməsi pozulur, ürəyin ritmində problemlər yaranır, təzyiq qalxmağa başlayır, ürək nahiyəsində ağrılar əmələ gəlir və s. Bütün bunlar ürək və damar xəstəliklərinin inkişafı riskini artırır.
Saglamolun.az xəbər verir ki, orqanizm kalium və maqneziumu müxtəlif qida məhsullarından alır. Ürəyin normal fəaliyyəti üçün bu məhsullar daim insanın qidalanmasında olmalıdır.
Kaliumla zəngin olan məhsullar: ərik və ərik qurusu, lobya, noxud, üzüm, qara gavalı, xurma, badam, fındıq, qoz, araxis, kartof, banan.
Maqneziumla zəngin olan məhsullar: keşyu, badam, püstə, buğda kəpəyi, küncüt, sidr qozu, kakao, soya, yulaf, darı və qarabaşaq yarmaları.
Buna ehtiyac yarandıqda insana həkim tərəfindən tərkibində kalium və maqnezium preparatları (məsələn, Panangin) təyin edilə bilər.
Milli.Az /news.milli.az









Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır
Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb
Nadir xanımı və yeni doğulan nəvəsi ilə - Foto
Masterşef'in iştirakçısı qəza törətdi
ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI
Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?
Bir qutu enerji içkisinin fəsadları
Ən faydalı ət
Kənan İmirzalıoğlu deputat olmaq istəyir - İDDİA
Meray Keri illərdir birinciliyini qoruyur
"Avroviziya 2026"da 35 ölkə çıxış edəcək
Hər daş atana fikir verməyin' - Mənsum İbrahimov
Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama
İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar