Bu meyvələrin tək özü yox, qabığı da yeməlidir

Bu meyvələrin tək özü yox, qabığı da yeməlidirƏksər insanlar meyvə və tərəvəzlərin qabığını atır, yalnız içini istehlak edir. Mütəxəssislər isə meyvə və tərəvəzlərin yalnız özünün deyil, qabıqlarının da sağlamlıq üçün faydalı olduğunu vurğulayır.
Milli.Az teleqraf.com-a istinadən bildirir ki, bir çox qida maddələri, vitaminlər, minerallar və antioksidantlar qabıqlarda toplanır, bu səbəbdən də həmin hissələri yemək israfın qarşısını alaraq qida dəyərini artırır.
Əgər sağlam qidalanmanı həyat tərzinə çevirməyi düşünürsünüzsə, bəzi qabıqların faydalarını nəzərdən keçirməkdə fayda var.
Alma qabığı
Alma qabığı həzmi dəstəkləyən liflərlə zəngindir. Xüsusilə həzmsizlik və mədə-bağırsaq problemlərindən əziyyət çəkənlər üçün alma qabığı təbii bir həll ola bilər.
Bundan başqa, alma qabığı ürək sağlamlığını qorumaqda və bədənin iltihabını azaltmaqda əhəmiyyətli rol oynayır. Antioksidantlarla zəngin olan alma qabığı xroniki xəstəliklərə qarşı qorunmağı təmin edir, bu səbəbdən almanı qabıqlı yemək tövsiyə olunur.
Yerkökü qabığı
Yerkökü qabığı sağlamlıq üçün faydalı lif, A, C və K vitaminləri ilə zəngindir. A vitamini göz sağlamlığını qorumağa kömək edir və orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır.
Yerkökü qabığı həm də cildi qoruyan antioksidantlarla doludur. Bu səbəbdən yerkökünü qabığı ilə birlikdə istifadə etmək daha çox fayda verə bilər.
Banan qabığı
Banan qabığı nadir hallarda yeyilsə də, ruh halını yaxşılaşdırmaq və streslə mübarizə üçün faydalıdır. Banan qabığında serotonin kimi beyində yaxşı hiss etdirən hormonların ifrazını artıran maddələr var.
Bundan əlavə, banan qabığı ürək sağlamlığını gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və liflərlə zəngindir. Bəzi mədəniyyətlərdə banan qabığı çiy və ya bişirilmiş şəkildə istehlak edilir. Bu qabıq hətta kosmetikada istifadə edilir.
Kartof qabığı
Kartof qabığı bədən üçün faydalı qida maddələri və flavonoidlərlə doludur. Flavonoidlər orqanizmdə iltihabı azaldır və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Kartof qabığını yemək sinir sisteminə fayda verir və immuniteti gücləndirir. Xüsusilə qaynadılmış kartof qabıqları vitaminləri qoruyur, bu səbəbdən də kartofun qabığını atmamaq məsləhətdir.
Xiyar qabığı
Xiyar qabığı lif mənbəyi kimi bədənə dəstək olur və cildin nəm balansını qoruyur. C vitamini və antioksidantlarla zəngin olan xiyar qabığı dərini zərərli təsirlərdən qorumaqda mühüm rol oynayır.
Xiyar qabıqlarını müxtəlif salatlara əlavə etməklə həm dadı artırmaq, həm də faydalı təsirlərindən yararlanmaq mümkündür.
Portağal qabığı
Portağal qabığı çox güclü antioksidant mənbəyidir və immunitet sistemini gücləndirir. Xüsusilə qış aylarında, soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklərin artdığı dövrdə portağal qabığı bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və bədəni infeksiyalara qarşı qoruyur.
Portağal qabığını qaynadaraq çay kimi içmək həm dadlı, həm də faydalı vərdişdir. Bu qabıq eyni zamanda dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır və orqanizmin iltihab reaksiyalarını azaldır.
Nəticə olaraq:
Bu faydalı qabıqların düzgün istehlakı həm qidalanmanı zənginləşdirir, həm də tullantını azaldır. Lakin qabıqları yeməzdən əvvəl yaxşıca yumaq və kimyəvi maddələrdən təmizləmək vacibdir. Meyvə və tərəvəzləri bütöv istehlak etmək sağlam həyat tərzi üçün əhəmiyyətli bir addımdır və sağlamlıq üçün böyük fayda təmin edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 825   Tarix: 07 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Suyun stressə faydası

Liverpul Con Murs Universitetinin alimləri su qəbulunun orqanizmin stressə reaksiyasına təsir etdiyini müəyyən ediblər.  xəbər verir ki, tədqiqatda 18-35 yaş arası 100 kişi və qadın iştirak edib. Son mərhələdə alimlər 3

.

Tarixin ən ölümcül xəstəliyi GERİ GƏLDİ

Tarixin ən qorxunc və ən çox insan ölümünə səbəb olmuş xəstəliklərindən biri olan vəba yenidən ortaya çıxıb. xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, məlumata görə, ABŞ-ın Kaliforniya ştatında təbiətdə düşərgə edən bir şəx

.

Çində çikunqunya virusuna yoluxma artır

Çin epidemioloqları bir həftə ərzində ölkənin cənubundakı Quandun əyalətində 225 yeni çikunqunya virusuna yoluxma aşkarlayıblar. . xəbər verir ki, bu barədə Çinin Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzi məluma

.

Ağız qoxusundan belə xilas olun

Ağızdan gələn xoşagəlməz qoxunun bir çox səbəbi ola bilər. Məsələn, çürük dişlər, həzm sistemi xəstəlikləri, qurd xəstəlikləri və s. qoxunun yaranmasına səbəb olur.  xəbər verir ki, qoxunun səbəbini öyrənmək üçün həkim müayinəsində

.

Ağcaqanad dişləmələri ölüm riski daşıyırmış

Ağcaqanad dişləmələri təkcə qaşınma yaratmır, müxtəlif xəstəliklər də daşıyırlar. Bu infeksiyalar yüksək hərarət, əzələ ağrıları, səpgilər, nevroloji ağırlaşmalar və hətta ölümlə nəticələnə bilər.  xəbər verir ki, ağcaqanadla

.

3 il əzab çəkmədi, sürünə-sürünə yaşadı! - Sonda gerçək ortaya çıxdı

Ankarada yaşayan 51 yaşlı Mövlude Yıldızeli adlı qadın 2022-ci ildə qəfil görmə qabiliyyətini itirib. xəbər verir ki, sonrakı illərdə baş ağrısı, qulaqlarda cingilti, yaddaş zəifliyi və tarazlıq pozğunluğu kimi simptomlarl

.

Belə yeməklərdən 4 saat sonra damarlar tıxanır - Diqqət

Doymuş yağlarla zəngin qidaların qəbulu beyin damarlarının funksiyasını poza bilər. xəbər verir ki, bu barədə "ScienceAlert" nəşrində yayımlanan məqalədə məlumat verilib. Araşdırmalar göstərir ki, doymuş yağlarl

.

Bu qidalar kişilər üçündür

Bəzi qidalar var ki, onlar sırf kişi orqanizminə müsbət təsir edir. həmin qidaları təqdim edir:. Yoqurt - Tərkibində B12 vitamini var. O, kişilərdə immuniteti artırır. Manqo - Kalorisi azdır. Amma kişilərdə infarkt riskin

.

Suşi rollarla bağlı əsas təhlükə

Suşi çoxları tərəfindən faydalı qida nümunəsi kimi qəbul edilir. Lakin unutmaq olmaz ki, bu yeməyin də sağlamlıq üçün təhlükələri ola bilər. Suşi rollar uzun illərdir ki, dünyanın hər yerində böyük populyarlıq qazanıb - insanla

turlar.az

yay kolleksiyasi qadin sayti yay geyimləri 2025 badimcan murebbesi hazirlanmasi daban agrisi konservləşdirilmiş məhsullar faydalı məsləhətlər kosmetika nağıllar hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz pizza rus dilin nece orenek uzeyir hacibeyli