Bu meyvələrin tək özü yox, qabığı da yeməlidir

Bu meyvələrin tək özü yox, qabığı da yeməlidirƏksər insanlar meyvə və tərəvəzlərin qabığını atır, yalnız içini istehlak edir. Mütəxəssislər isə meyvə və tərəvəzlərin yalnız özünün deyil, qabıqlarının da sağlamlıq üçün faydalı olduğunu vurğulayır.
Milli.Az teleqraf.com-a istinadən bildirir ki, bir çox qida maddələri, vitaminlər, minerallar və antioksidantlar qabıqlarda toplanır, bu səbəbdən də həmin hissələri yemək israfın qarşısını alaraq qida dəyərini artırır.
Əgər sağlam qidalanmanı həyat tərzinə çevirməyi düşünürsünüzsə, bəzi qabıqların faydalarını nəzərdən keçirməkdə fayda var.
Alma qabığı
Alma qabığı həzmi dəstəkləyən liflərlə zəngindir. Xüsusilə həzmsizlik və mədə-bağırsaq problemlərindən əziyyət çəkənlər üçün alma qabığı təbii bir həll ola bilər.
Bundan başqa, alma qabığı ürək sağlamlığını qorumaqda və bədənin iltihabını azaltmaqda əhəmiyyətli rol oynayır. Antioksidantlarla zəngin olan alma qabığı xroniki xəstəliklərə qarşı qorunmağı təmin edir, bu səbəbdən almanı qabıqlı yemək tövsiyə olunur.
Yerkökü qabığı
Yerkökü qabığı sağlamlıq üçün faydalı lif, A, C və K vitaminləri ilə zəngindir. A vitamini göz sağlamlığını qorumağa kömək edir və orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır.
Yerkökü qabığı həm də cildi qoruyan antioksidantlarla doludur. Bu səbəbdən yerkökünü qabığı ilə birlikdə istifadə etmək daha çox fayda verə bilər.
Banan qabığı
Banan qabığı nadir hallarda yeyilsə də, ruh halını yaxşılaşdırmaq və streslə mübarizə üçün faydalıdır. Banan qabığında serotonin kimi beyində yaxşı hiss etdirən hormonların ifrazını artıran maddələr var.
Bundan əlavə, banan qabığı ürək sağlamlığını gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və liflərlə zəngindir. Bəzi mədəniyyətlərdə banan qabığı çiy və ya bişirilmiş şəkildə istehlak edilir. Bu qabıq hətta kosmetikada istifadə edilir.
Kartof qabığı
Kartof qabığı bədən üçün faydalı qida maddələri və flavonoidlərlə doludur. Flavonoidlər orqanizmdə iltihabı azaldır və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Kartof qabığını yemək sinir sisteminə fayda verir və immuniteti gücləndirir. Xüsusilə qaynadılmış kartof qabıqları vitaminləri qoruyur, bu səbəbdən də kartofun qabığını atmamaq məsləhətdir.
Xiyar qabığı
Xiyar qabığı lif mənbəyi kimi bədənə dəstək olur və cildin nəm balansını qoruyur. C vitamini və antioksidantlarla zəngin olan xiyar qabığı dərini zərərli təsirlərdən qorumaqda mühüm rol oynayır.
Xiyar qabıqlarını müxtəlif salatlara əlavə etməklə həm dadı artırmaq, həm də faydalı təsirlərindən yararlanmaq mümkündür.
Portağal qabığı
Portağal qabığı çox güclü antioksidant mənbəyidir və immunitet sistemini gücləndirir. Xüsusilə qış aylarında, soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklərin artdığı dövrdə portağal qabığı bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və bədəni infeksiyalara qarşı qoruyur.
Portağal qabığını qaynadaraq çay kimi içmək həm dadlı, həm də faydalı vərdişdir. Bu qabıq eyni zamanda dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır və orqanizmin iltihab reaksiyalarını azaldır.
Nəticə olaraq:
Bu faydalı qabıqların düzgün istehlakı həm qidalanmanı zənginləşdirir, həm də tullantını azaldır. Lakin qabıqları yeməzdən əvvəl yaxşıca yumaq və kimyəvi maddələrdən təmizləmək vacibdir. Meyvə və tərəvəzləri bütöv istehlak etmək sağlam həyat tərzi üçün əhəmiyyətli bir addımdır və sağlamlıq üçün böyük fayda təmin edə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 689   Tarix: 07 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vitaminlər xərçəng riskini ARTIRIR

Amerikalı həkimlər B6 və B12 vitaminlərinin yüksək qəbulu ilə xüsusilə siqaret çəkən kişilər arasında ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında mümkün əlaqəni müəyyən ediblər. . -a istinadən bildirir ki, tez-tez enerji artırmaq

.

Hansı qidaları və içkiləri acqarına qəbul etmək olmaz?

Qəhvə, çay, yoğurt, sitrus meyvələri və şirin qazlı içkiləri acqarına qəbul etmək həzmetmə və qanda şəkərə nəzarətlə bağlı problemlər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-nin Corctaun Universitetinin Xəstəxanasında

.

Bitki çayları haqqında vacib məsləhətlər

Bitki çayları bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, xüsusilə həzm problemlərini yüngülləşdirməkdə effektiv rol oynayır. Ancaq bu məhsuldan istifadə edərkən düzgün növləri seçilməli, uyğun şəkildə dəmlənməli və nəzarətl

.

Stressi qovmağın 4 yolu

Stress, hər addımda bizi müşayiət edən həyatın qaçılmaz hissəsidir. İstər müsahibə, istər idman çempionatının finalı, istərsə də vacib bir təqdimat olsun, vacib dəyişikliklərin astanasında olduğumuz zaman bizi gözləyir. On

.

Səhərlər gümrah olmaq üçün bunları edin

səhərlər gümrah olmaq üçün bir neçə faydalı məsləhət verir:. Yaxşı yuxu rejimi qurun: Gecə yuxusu kifayət qədər və keyfiyyətli olmalıdır. Gecə 7-8 saat yatmağa çalışın və mümkün olduqca eyni vaxtda yatıb durmağa diqqət edin

.

Suyu bu formada içirsinizsə həzm sisteminiz çökə bilər

Çoxumuz yeməklə birlikdə bir stəkan şirə və ya heç olmasa su içməyə öyrəşmişik. Uzunömürlü və sağlamlığı ilə tanınan yaponlar yeməkləri ilə birlikdə su içməkdən çəkinirlər. axşam.az-a istinadən bildirir ki, yaponlar suyu

.

Sağlam olmaq istəyirsinizsə bu vərdişlərdən əl çəkin

Sağlamlığınızın qeydinə qalmaq istəyirsinizsə, bir çox alışqanlığınızı atmalısınız. axşam.az-a istinadən bildirir ki, bu haqda ingilis mediası məlumat yayıb. Amerikalı fizioterapevt Kris Boettçer sağlamlığa zərər verən 1

.

Xolesterin yağ deyil, bərkimiş öddür – Şişonin

Ürək-damarların bir nömrəli düşməni xolesterindir. Həkimlər damarları pis xolesterindən təmizləmək üçün dərmanlar yazır, dietalar təyin edir. Tibb iddia edir ki, xolesterin yağdır, damarları tıxayır. -a istinadən xəbər veri

.

Bu qadınlar daha tez qocalır, çünki... - Araşdırma

Ana olan qadınların hüceyrələrinin ana olmayanlarla müqayisədə 11 il daha sürətli yaşlandığı üzə çıxıb. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "New Scientist" dərgisində məqalə dərc edilib. Tədqiqatda 199-2002-c

turlar.az

sonxeber.az reseptler adlarin menasi qadin dunyasi soz ehtiyati artirmaq müalicəvi bitkilər ziyafət dəbi mütləq bilməlisiniz qiz burcu novruza aid sanamalar burcler haqqinda atalar sozu