Bu qidalar ömrünüzü uzadır - 100 yaşa qədər YAŞAYIN
100 yaşına qədər yaşayan insanların qidalanma vərdişləri əsasən sağlam, təbii və balanslı qidalanmaya əsaslanır. Dünyada ən çox uzunömürlü insanların yaşadığı bölgələr (məsələn, Yaponiyanın Okinava adası, İtaliyanın Sardiniya bölgəsi, Yunanıstanın İkariya adası) araşdırıldıqda, onların əsasən aşağıdakı qidalara üstünlük verdikləri məlum olub:
Milli.Az xəbər verir ki, bitki mənşəli qidalar üstünlük təşkil edir:
Tərəvəz və göyərtilər - xüsusilə ispanaq, kələm, brokkoli, kahı, yerkökü, pomidor
Meyvələr - alma, nar, portağal, qırmızı meyvələr (gilas, böyürtkən, çiyələk)
Paxlalılar - mərci, noxud, lobya, soya fasulyəsi
Tam taxıllar - qəhvəyi düyü, yulaf, qarabaşaq, çovdar çörəyi
Sağlam yağlar və zülallar
Balıq və dəniz məhsulları - xüsusilə omeqa-3 ilə zəngin sardina, qızılbalıq, skumbriya
Zeytun yağı - uzunömürlü insanların ən çox istifadə etdiyi yağlardan biridir
Qoz-fındıq və toxumlar - badam, qoz, çia toxumu, kətan toxumu
Mütləq az miqdarda süd və ət - bəzi bölgələrdə qırmızı ət çox az istehlak edilir
Fermentasiya olunmuş qidalar
Kefir və yoqurt - həzm sistemini qoruyan probiotik mənbələridir
Kimçi, turşu və miso - bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır
Az şəkər və işlənmiş qida
Rafinə edilmiş şəkər çox az istehlak edilir, əsasən bal və ya meyvələrdən təbii şəkər alınır
Qablaşdırılmış və işlənmiş qidalar, qazlı içkilər demək olar ki, yeyilmir
Bol su və bitki çayları
Yaşıl çay, zəncəfil çayı, nanə çayı və digər bitki çayları tez-tez istehlak olunur
Alkoqol minimal dərəcədə, əsasən qırmızı şərab (mülayim miqdarda)
Təbii, tam dəyərli və işlənməmiş qidalarla qidalanmaq, porsiyaları kiçik tutmaq və fiziki aktiv həyat sürmək əsas qaydadır.
Milli.Az