Bu qidalar xərçəngə səbəb ola bilər. SİYAHI

Bu qidalar xərçəngə səbəb ola bilər. SİYAHIXərçəng bütün dünyada ölüm səbəblərinin arasında ürək-damar sistemi xəstəliklərdən sonra 2-ci yer tutur.
İldən ilə bütün dünyada xərçəng xəstəliyinə tutulmuş insanların sayı artır. Həkimlər bu qorxunc xəstəliyin xeyli cavanlaşmasını müşahidə edirlər. Əvvəllər xərçəng xəstəlikləri əsasən insanlarda 50 yaşında sonra inkişaf edirdi. Hal hazırda isə xərçəng bir çox hallarda cavan insanlarda, uşaqlarda aşkar olunur.
Həkimlərin fikirinə görə, bunun səbəblərindən biri qidalanmadır. Müasir qidaların tərkibinə çoxlu miqdarda kimyəvi maddələr (konservantlar, dadvericilə və s.) əlavə olunur ki, bu maddələrin daim və çoxlu miqdarda orqanizmə daxil olunması xərçəngin inkişafının riskini artırır.
Həkimlərin fikirinə görə, bu kimi qidalar və məhsullar kanserogen (xərçəng əmələ gətirən) xüsusiyyətlərə malikdir:
- İstənilən qızardılmış qidalar (qızardılmış kotlet, kartof, balıq və s.). Həkimlər qidaları suda və ya buxarda bişirməyi tövsiyə edirlər.
- Marqarin, spred və s. yağ əvəzediciləri. Nəzərə almaq lazımdır ki, belə "yağlar" dükanlarda satılan peçenye, vafli, pirojna, tort, keks və s. un məmulatlarının tərkibinə daxil edilir.
- Düzgün saxlanılmayan və ya köhnə məhsullarda göbələk əmələ gələ bilər. Göbələk güclü kanserogen sayılır. Orqanizmdə yığıldıqda göbələk xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən üzərində göbələk olan istənilən qidanı dərhal atmaq lazımdır. Bəzən qadınlar göbələk olan hissəsini atıb qalan məhsulu istifadə edirlər (məsələn, çörək, mürəbbə və s.). Bu qəti şəkildə yolverilməzdir! Mikroskopik göbələk sporları bütün məhsula yayılır.
- Hisə verilmiş istənilən qidalar, kolbasa, sosis güclü kanserogen effektə malikdir. Bu qidaları qidalanmadan ümumiyyətlə çıxartmaq lazımdır.
- Dükanlarda satılan əksər konservlərin (ət, balıq konservləri), turşuların, kompotların, mürəbbələrin, cemlərin və s. tərkibinə müxtəlif kimyəvi maddələr daxil edilir. Bu maddələr orqanizmdə toplanaraq ona kanserogen təsir edir.
- İstənilən fast-fud qidaları (dönər, qamburqer, pirojki, kartof-fri və s.).
- Çox isti qidalar və içkilər.
- Spirtli içkilər. Onların tərkibinə güclü kanserogen etanol var. Etanol xüsusilə qara ciyərin hüceyrələrinə (hepatositlər) çox mənfi təsir edir, onları məhv edir.
Həkimlər insanlara təbii, ev şəraitində bişirilmiş qidalara üstünlük verməyi, hər gün ən azı 500 qr meyvə-tərəvəz, göyərti yeməyi, 1,5-2 l təmiz su içməyi tövsiyə edirlər. Qidaları suda və ya buğda bişirmək lazımdır. Qızardılmış qidalar rasiondan çıxarılmalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 967   Tarix: 12 dekabr 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizmi təmizləyir, həzmi yaxşılaşdırır, dərini qoruyur - Detoksun faydaları

Müasir həyat tərzi, qeyri-sağlam qidalanma, hava çirkliliyi, stress və kimyəvi maddələr orqanizmdə toksinlərin yığılmasına səbəb olur. Bu toksinlər zamanla həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Nazirlikdən əhaliyə çağırış - Uşaqlar risk altındadır, böyüklər isə

"Qrip infeksiyası ilə mübarizədə ən təsirli vasitə spesifik peyvəndin istifadə olunmasıdır. Peyvəndin tərkibində canlı virus olmadığından peyvənd olunmuş şəxs qriplə xəstələnə bilməz". xəbər verir ki, bunu canl

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Həmin şiferlər sağlamlığa ziyan imiş, qadağan olunacaq - Azərbaycanda geniş yayılıb

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycanda asbestin istifadəsinin qadağan edilməsi nəzərdə tutulur. "Mülki dövriyyədə olmasına yol verilməyən (mülki dövriyyədən çıxarılmış) əşyaların siyahısı haqqında" qanuna dəyişikli

.

Bayramda bunları yeməyin

Bayram günlərində süfrələrin bol və çeşidli olması çox vaxt həddindən artıq qidalanmaya səbəb olur. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, normadan artıq yemək mədə-bağırsaq sistemində ağırlaşma, köp, həzm pozğunluğu və ümum

.

Bu simptomlar sizdə varsa virusa yoluxmusunuz - Həkimə gedin

Havaların soyuması ilə birlikdə qripə yoluxma hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki,yoluxucu xəstəliklər üzrə türkiyəli mütəxəssis professor Dr. Duran Tok H3N2-nin A qrupu qrip virusu olduğunu və bəzi hallard

turlar.az

gözəllik məhsulları makiyaj etmek qaydalari toy gecesi 2025 payiz qis debi qara qaragat salat reseptləri elaci kosmetika azerbaycanli is adami amerikada gullelendi gozellik haxisdalar əfsanələr gəncə