Bu qidalar xərçəngə səbəb ola bilər. SİYAHI

Bu qidalar xərçəngə səbəb ola bilər. SİYAHIXərçəng bütün dünyada ölüm səbəblərinin arasında ürək-damar sistemi xəstəliklərdən sonra 2-ci yer tutur.
İldən ilə bütün dünyada xərçəng xəstəliyinə tutulmuş insanların sayı artır. Həkimlər bu qorxunc xəstəliyin xeyli cavanlaşmasını müşahidə edirlər. Əvvəllər xərçəng xəstəlikləri əsasən insanlarda 50 yaşında sonra inkişaf edirdi. Hal hazırda isə xərçəng bir çox hallarda cavan insanlarda, uşaqlarda aşkar olunur.
Həkimlərin fikirinə görə, bunun səbəblərindən biri qidalanmadır. Müasir qidaların tərkibinə çoxlu miqdarda kimyəvi maddələr (konservantlar, dadvericilə və s.) əlavə olunur ki, bu maddələrin daim və çoxlu miqdarda orqanizmə daxil olunması xərçəngin inkişafının riskini artırır.
Həkimlərin fikirinə görə, bu kimi qidalar və məhsullar kanserogen (xərçəng əmələ gətirən) xüsusiyyətlərə malikdir:
- İstənilən qızardılmış qidalar (qızardılmış kotlet, kartof, balıq və s.). Həkimlər qidaları suda və ya buxarda bişirməyi tövsiyə edirlər.
- Marqarin, spred və s. yağ əvəzediciləri. Nəzərə almaq lazımdır ki, belə "yağlar" dükanlarda satılan peçenye, vafli, pirojna, tort, keks və s. un məmulatlarının tərkibinə daxil edilir.
- Düzgün saxlanılmayan və ya köhnə məhsullarda göbələk əmələ gələ bilər. Göbələk güclü kanserogen sayılır. Orqanizmdə yığıldıqda göbələk xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən üzərində göbələk olan istənilən qidanı dərhal atmaq lazımdır. Bəzən qadınlar göbələk olan hissəsini atıb qalan məhsulu istifadə edirlər (məsələn, çörək, mürəbbə və s.). Bu qəti şəkildə yolverilməzdir! Mikroskopik göbələk sporları bütün məhsula yayılır.
- Hisə verilmiş istənilən qidalar, kolbasa, sosis güclü kanserogen effektə malikdir. Bu qidaları qidalanmadan ümumiyyətlə çıxartmaq lazımdır.
- Dükanlarda satılan əksər konservlərin (ət, balıq konservləri), turşuların, kompotların, mürəbbələrin, cemlərin və s. tərkibinə müxtəlif kimyəvi maddələr daxil edilir. Bu maddələr orqanizmdə toplanaraq ona kanserogen təsir edir.
- İstənilən fast-fud qidaları (dönər, qamburqer, pirojki, kartof-fri və s.).
- Çox isti qidalar və içkilər.
- Spirtli içkilər. Onların tərkibinə güclü kanserogen etanol var. Etanol xüsusilə qara ciyərin hüceyrələrinə (hepatositlər) çox mənfi təsir edir, onları məhv edir.
Həkimlər insanlara təbii, ev şəraitində bişirilmiş qidalara üstünlük verməyi, hər gün ən azı 500 qr meyvə-tərəvəz, göyərti yeməyi, 1,5-2 l təmiz su içməyi tövsiyə edirlər. Qidaları suda və ya buğda bişirmək lazımdır. Qızardılmış qidalar rasiondan çıxarılmalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 926   Tarix: 12 dekabr 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

.

Avropada quş qripi yayıldı: Ölkəmizdə vəziyyət nə yerdədir?

Avropada quş qripi halları sürətlə artır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, İspaniya, Almaniya, Fransa, İrlandiya, Niderland, Belçika, Polşa və İngiltərə də daxil olmaqla bir sıra ölkələrdə yeni yoluxmalar qeydə alınıb

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

COVID-19 keçirmiş şəxsləri qorxudacaq xəbər - qanda elə bir maddə tapıldı ki

Alimlər postkovid sindromu olan insanların qanında qeyri-adi mikrotromblar aşkar ediblər. Bu kiçik laxtaların xroniki yorğunluq, diqqət dağınıqlığı ("beyin dumanı") və nəfəs çatışmazlığı kimi şikayətlərin əsas səbəblərində

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?

Qadınların kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirməsinin səbəbi məlum olub. xəbər verir ki, insult hələ də dünyada əlilliyin əsas səbəblərindən biridir və getdikcə yalnız yaşlılara deyil, həm də həyatının ən akti

turlar.az

geyim dəbləri gozel gorunmek aksessuarlar erotik fantaziya elm haqqında atalar sözleri yay koftalari sevgi dünyası kosmetika salatlar sağlamlıq vətənə aid atalar sözləri intim munasibetler saglam qidalanma