Bu xəbərdən sonra yumurtanın ağını yeməyəcəksiz

Bu xəbərdən sonra yumurtanın ağını yeməyəcəksizZülal tərkibli qidaların orqanizmə təsiri uzun illərdir alimlərin diqqət mərkəzindədir. Xüsusilə bağırsaq mikrobiomu, yəni orqanizmdə yaşayan faydalı mikroorqanizmlər insan sağlamlığının əsas sütunlarından biri kimi qəbul edilir. 
Milli.Az xəbər verir ki, şimali Karolina Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yumurta ağında mövcud olan zülal, bağırsaq divarını qoruyan selikli qatı zəiflədən maddələrin yaranmasını təşviq edə bilər.
Təcrübələr zamanı siçanlar yalnız fərqli zülal mənbələri ilə zənginləşdirilmiş pəhrizlərlə qidalanıblar. Cəmi yeddi gün ərzində onların bağırsaq mikrobiotasında əhəmiyyətli dəyişikliklər baş verib. Araşdırmada istifadə olunan metagenomik və metaproteomik analizlər göstərib ki, müxtəlif növ zülallar mikrobiomun fəaliyyətinə və maddələr mübadiləsinə fərqli şəkildə təsir göstərir.
Postdoktorant Alfredo Bleikli-Ruizin sözlərinə görə, hər bir zülal növü bağırsaq mikroblarında özünəməxsus dəyişikliklərə səbəb olurdu. Xüsusilə qəhvəyi düyü, maya və yumurta ağı ilə qidalanan siçanlarda bu təsir daha qabarıq hiss olunub. Bəzi pəhrizlər bağırsaqda amin turşuları parçalamaqla məşğul olan mikroorqanizmlərin fəallığını artırırdı.
Mütəxəssislər hesab edirlər ki, bu amin turşuların parçalanmasından yaranan maddələr nəinki ümumi sağlamlığa, hətta beyin və bağırsaq arasındakı əlaqəyə də təsir göstərə bilər.
Tədqiqatın daha bir maraqlı nəticəsi isə ondan ibarət olub ki, zülallarla birlikdə qəbul edilən mürəkkəb karbohidratlar, bağırsaq mikroorqanizmlərinin hansı növ fermentlər sintez etdiyini dəyişə bilir. Məsələn, yumurta ağı ilə bəslənən heyvanlarda aktivləşən bir bakteriya, bağırsağın selikli qatını təşkil edən musini parçalamağa bənzər fermentlər ifraz etməyə başlayıb. Bu da onu göstərir ki, bəzi zülal əsaslı qidalanma formaları həzm sistemi üçün müəyyən təhlükələr yarada bilər. 
Asya
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 738   Tarix: 15 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorlarına qarş

.

Bu meyvə virusun düşmənidir, mədənin isə

Əncir mədə və bağırsaq üçün tapıntı hesab olunur.  istinadən xəbər verir ki, əncirin qabığı həzm sistemindəki faydalı bakteriyalar üçün əla qida mənbəyidir. O, antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və zərərli mikroorqanizmləri

.

Gənələrdən necə qorunmalı? - Sadə tədbirlər həyat xilas edə bilər

Yay aylarında gənə təhlükəsi artır. Xüsusilə açıq havada daha çox vaxt keçirən insanlar, piknik və kənd yerlərinə səyahət edənlər bu parazitlərə daha çox məruz qala bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlı

.

Kişilər arasında "səssiz xəstəlik" sürətlə yayılır

ABŞ-da kişilər arasında sümük əriməsi xəstəliyi olan osteoporozun yayılması ilə bağlı narahatedici statistika açıqlanıb. Məlumata görə hazırda ölkədə təxminən 2 milyon kişi bu "səssiz xəstəlik"dən əziyyət çəkir

.

Çinlilərin zəka artıran səhər YEMƏYİ - Sirri bu imiş

Tanınmış daxili xəstəliklər və kardiologiya mütəxəssisi Prof. Dr. Canan Karatay zəka inkişafını dəstəkləyən səhər yeməyi ilə bağlı yeni açıqlaması ilə gündəmə gəlib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, zəkanın açarı "yumurtadır"

.

Arıqlama dərmanlarının ölümcül təsirləri: Mütəxəssislərdən xəbərdarlıq

Son dövrlər arıqlamaq istəyən insanlar arasında sürətlə populyarlaşan bəzi arıqlama dərmanları sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu preparatların düzgün istifadə edilmədiyi və ya həki

.

Qarpızı pendir yox, bununla yeyin - Faydaları

İsti yay günlərinin vazkeçilməz ləzzəti qarpız və ağ pendirdir.  xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, qarpızın çox hissəsi sudan ibarət olsa da, yüksək glisemik indeksə malik olduğu üçün qan şəkərini sürətlə artıra bilir

.

Yayda makiyajın uzun müddət qalması üçün bu sirləri bilməlisiz

akiyajın gün ərzində axmaması və pozulmaması üçün düzgün tətbiq və baxım üsulları çox önəmlidir. Xüsusilə yay aylarında istilik və nəmlik səbəbindən makiyajın qalıcı olması daha da çətinləşir. xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

UF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir. Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələ

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler sade makiyaj sekilleri qaşların formalari tük tökən soz ehtiyati artirmaq pəhriz diet gozalti maskalar qiz evi ucun novruz bayramı novruz hakısdası vətənə aid cekc pornuxa