sebet.az onlayn maqazin

Çörəyin inanılmaz fəsadları - Alim AÇIQLADI

Çörəyin inanılmaz fəsadları - Alim AÇIQLADIAlimlərin son illərdə apardığı araşdırmalar göstərir ki, çörək zərərlidir. Çünki onun tərkibində orqanizm üçün faydalı olan maddələr yoxdur. Emal olunmuş buğda unu maya ilə birləşərək, bütün faydalı xassələrini itirir, odur ki, faydalı sayıla bilməz. Buna görə də bir çox qidalanma mütəxəssisləri insanları çörəkdən imtina etməyə səsləyir.
Daim ağ undan hazırlanmış çörək və s. un məmulatları yeyən insanda piylənmənin, mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərinin və s. pozulmaların riski artır. Təzə yumşaq çörək pis həzm olunur, bir çox hallarda köp yaradır.
xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, başqa bir araşdırmada isə məlum olub ki, uzun illər karbohidratlardan imtina etmək ürək xəstəliyi riskini 20 faiz artırır!
Ürək sağlamlığı baxımından düzgün qidalanma və fiziki aktivlik əhəmiyyət daşıyır. Arıqlamaq üçün özünü bir çox faydalı məhsullardan məhrum etmək, səhv qidalanmaq ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Türkiyəli kardioloq, professor Müzəffər Değertekin ötən günlərdə aparılan Avropa Kardioloji Cəmiyyətində açıqlanan məlumatların detallarından danışıb. Fransanın paytaxtı Parisdə keçirilən Avropa Kardioloji Dərnəyinin toplantısında iştirak edən professor bildirib ki, karbohidratdan imtina və tez-tez arıqlayıb kökəlmək ürək ritmlərinin pozulmasına gətirib çıxarır:
"Dərnəyin iclasında 30 minə yaxın həmkarımız son prosesləri qiymətləndirib. Son aparılan tədqiqatlarda təxminən 450 min nəfər iştirak edib, 25 min adamın həyat və qidalanma tərzi isə təxminən 10 il boyunca təqib edilib. Təqib zamanı xəstələr qidalanma vərdişləri, karbohidrat və yağ istifadəsinə görə 4 qrupa ayrılıb. Məlum olub ki, normal çəkiyə düşdükdən sonra aşağı karbohidratlı pəhrizə davam edən insanlarda ürək xəstəliyi riski 20 faiz daha yüksəkdir. Qısa müddətlik karbohidratlardan imtina etmək faydalıdır, ancaq 10 il davam etməsi ürək xəstəliklərinə yol açır".
Professorun sözlərinə görə, həddən artıq karbohidrat istifadəsi də zərərlidir:
"Karbohidrat məhsulların istifadəsi nəzarət altında olmalıdır, amma tamamilə imtina etmək doğru deyil. Tədqiqatlar göstərir ki, karbohidratdan istfadə gündəlik 200 qramdan aşağı olmamalıdır.
Fiziki aktivlik xüsusilə mühümdür. Fiziki aktivlik nə qədər yüksək olsa da, metabolizm o qədər sürətlənir. Bu, həm də ürək xəstəliklərinin yaranması riskini minimuma endirir. Eyni zamanda doymuş yağların və siqaret istifadəsi məhdudlaşdırılmalıdır. Bunlardan başqa, məşq və balanslı bəslənməyə diqqət etmək lazımdır.
Köklük ciddi bir sağlamlıq problemidir, lakin tez-tez kökəlib arıqlamaq da ürəyə mənfi təsir göstərir. Köklük uzun müddət davam edərsə, ürək xəstəliyi riski daha çox artır. Xüsusilə tez-tez və sürətlə kökəlib arıqlayan insanlarda ürək ritm pozğunluqları meydana çıxır. Bu ritm problemi infarkta səbəb olur. Odur ki, çəkini stabil saxlamaq və qidalanmaya nəzarət etmək vacibdir. Uzun illər boyu piylənmədən əziyyət çəkənlərdə ürək xəstəliyi riski daha yüksəkdir. Şok pəhrizlər bir miqdar təsirli olsa belə ürək ritminə mənfi təsir edir".
200 qram karbohidrat nəyə uyğun gəlir?
6 dilim çörək, 1 porsiya tərəvəz yeməyi, 1 porsiya qatıq, 2 çay qaşığı bal, 1 kasa şorba, 1 porsiya souslu makaron, 2 ədəd qalet;
2 qab salat, 1 porsiya tərəvəz yeməyi, 1 kasa şorba, 5 dilim çörək, 2 porsiya süd və ya qatıq, 2 porsiya meyvə, 4 yemək qaşığı plov, 1 ədəd qalet;
2 qab salat, 2 porsiya tərəvəz, 1 porsiya şorba, 3 porsiya meyvə, 2 porsiya süd və ya qatıq, 4 incə dilim çörək, 4 yemək qaşığı plov və ya makaron.
Qeyd edək ki, ən faydalı çörək emal olunmamış, təmizlənməmiş buğdadan hazırlanır. Belə çörəkdə buğdanın bütün faydalı xüsusiyyətləri saxlanılır.
Arpa unundan və ya arpa ilə buğda unların qarışığından hazırlanmış çörək də çox faydalıdır. Buğda kəpəyi əlavə olunmuş çörək də çox faydalıdır. Kəpək mədə-bağırsaq sisteminə müsbət təsir edir, qəbizliyin qarşısını alır, orqanizmdən ziyanlı maddələri xaric edir.
Aytən Məftun /publika.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 1183   Tarix: 30 sentyabr 2019
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

KİŞİLƏRİN VƏ XANIMLARIN NƏZƏRİNƏ! Partnorunuzdan daha da zövq alacaqsınız!

Kişilər və qadınlar üçün cinsi aktivliyi artıran məcun. MƏHSUL HAQQINDA ƏTRAFLI. Cinsi münasibətlərdə fəallıq çox önəmli faktorlardan biridir. Bəzən bu fəallığı artırmaq üçün müxtəlif preparatlardan istifadə olunur. Şəhərd

XANIMLARIN DİQQƏTİNƏ! Qadın xəstəliklərini unudun! Bu...

Məhsulu əldə etmək üçün əlaqə: 055 239 54 49. MƏHSUL HAQQINDA ƏTRAFLI. Məhz bu məcun qadınların imdadına çatacaqdır. Qadınlarda baş verən hormonal dəyişikliklər əsasında yaranan yumurtalıqların polikistozu, menstrual gecikmə

Zeytun yağı haqqında və onun faydası

Müxtəlif xalqlar zeytun yağına ilahi mənşəli ağac yağı kimi yanaşardılar. Qədim yunan rəvayətinə görə müdriklik allahı Afina allahların yarışında ən əhəmiyyətli neməti udaraq insanlara hədiyyə kimi bağışlamışdır. Yunanla

Fərqli bitki çayları - Orqanizmə necə təsir edir?

İnsan orqanizmi xüsusən də soyuq aylarda isti mayelərə ehtiyac duyur. Hər gün adi çay içməksə, həm damaq dadımızı yorur, həm də zərərlidir. Odur ki, mütəlif bitkilərdən dəmlənmiş çaylara üz tutmaq lazımdır. fərqli bitkilərdə

Alimlərdən çay paketləri ilə bağlı ŞOK ARAŞDIRMA - Gizli təhlükə üzə çıxarıldı

Kanadanın Makgilla Universitetinin tədqiqatçıları çay paketində milyardlarla mikro və nanoplastik hissəciklərin olduğunu deyib. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bu barədə Ətraf Mühit Elmləri və Texnologiyaları (Environmenta

Mədəaltı vəzinin düzgün fəaliyyəti üçün FAYDALI MƏHSULLAR

Yağlı, şirin, ət və un məmulatları və onların birləşmələri mədəaltı vəzi yükləyir, bu da onun funksiyasının pozulmasına səbəb olur. Mədəaltı vəzi problemlərinin qarşısını almaq üçün rasiona həzm sistemini yaxşılaşdıran qidalar

Bir çox xəstəliyi müalicə edən QƏDİM HİND RESEPTİ

Xardal, sprit və yumurta ağından hazırlanan məhlul bir çox xəstəliyi müalicə edir, ağrıları aradan qaldırır. qədim hind resepti əsasında hazırlanan qarışıq xüsusilə kürək və oynaq ağrılarına, o cümlədən zədələnmiş dəriy

Bu, infarktın əlaməti ola bilər - 4 saatdan artıq davam edirsə…

İnfarktın əsas əlamətləri kimi bilinən məşhur sinə ağrıları və döş qəfəsində olan yanmalardır. Lakin həkimlər infarkt keçirən hər xəstədə bu halların yaşanmayacağını istisna etmir. İnfakt qarın ağrısı ilə də baş verə bilər

Yeməyi yüksək temperatorda bişirdikdə nə baş verir? - Mütəxəssis qorxunc FAKTI AÇIQLADI

Yağı yüksək temperaturda bişirmək sağlamlığımız üçün zərərlidir. Çünki yağlar yüksək temperatura məruz qaldıqda trans yağa çevrilir. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ərzaq texnologiyası mütəxəssisi Sibel Böle




sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az geyim və ayaqqabılar toy gecesi aksessuarlar gəlinliklər aysel elizade sevgilisi qabyuyan masin intim piercing kosmetika baldiza aid hakista xoşbəxtlik haqqında atalar sözləri