"D" vitamini ilə zəngin olan qidalar - Gərəksiz istifadəsi zərərlidir

"D" vitamini ilə zəngin olan qidalar - Gərəksiz istifadəsi zərərlidir"D" vitamininin normadan artıq istifadəsi zərərlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, onun qada kalsiumun yüksəlməsi, böyrək çatışmazlığı, daşlar, böyrəklərdə kalsium yığılması kimi zərərli təsirləri vardır. Yaz və yaya aylarında dəri xəstəlikləri baxımından problem yoxdursa, yetərli mqdarda günəşdə qalmalı, yaz və qış aylarında da günəşdən D vitamini almaq önəmlidir. D vitamininin, başda kalsium və sümük metabolizması olmaqla, bir çox sistemin işləməsində rolu vardır. Təəssüf ki, son zamanlarda bu vitamindən normadan artıq istifadə edənlərin sayı artıb. Xüsusilə qapalı ortamda yaşamaq, yaz, yay və qış aylarından başqa yetərli günəşə məruz qalmamaq, D vitaminindən yetərsiz qidalarla bəslənmək əsas səbəblərdir. Gündəlik D vitamini ehtiyacı özəlliklə 600-1.500 vahid miqdarındadır. Heç bir xəstəliyi olmayan bir insan gündə orta hesabla 1.000 vahid D vitamini istifadə edə bilər. Amma digər xəstəlikləri olanlar həkimlə məsləhətləşməlidir.
D VİTAMİNİ İLƏ ZƏNGİN OLANLAR
- Sardalya, qızılbalıq, skumbriya, ton balığı kimi yağlı balıq növləri,
- Süd və süd məhsulları,
- Yumurta,
- Portağal suyu,
- Toyuq ciyəri,
- Gicitkən otu,
- Cəfəri,
- Göbələk. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1467   Tarix: 07 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Az yatanların beyni zəifləyir

Günlük həyatın yorucu ritmi, texnologiyanın həddindən artıq istifadəsi və davamlı stress yuxu nizamını pozaraq zehni sağlamlığa təsir edir. xəbər verir ki, bunu türkiyəli mütəxəssis Dr Elif Arslan söyləyib. O bildirib ki

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Qışda mütləq kərə yağı yeyin - Səbəb

Payız aylarında yaranan vitamin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün bəzi qidaların gündəlik rasionda yer alması vacibdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Dmitri Kulikov deyib. Onun sözlərinə görə kərə yağı A, E, D v

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

turlar.az

adlarin menasi maskalar geyim dəbləri qlazok yumurta prezervativ gavali murebbesi balıq yağı kosmetika novruz bayramına aid hakışta qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə şəhid qogal oyunlar