Dərini gözəlləşdirən heyva, qocalmanı da ləngidirmiş
Bildiyimiz kimi, heyva qış fəslinin dadlı meyvələrindən biridir. Qocalma prosesini ləngitməyə təsirli olan bu meyvə dəri üçün də faydalıdır.
Türkyənin Ordu Universitetinin "Kənd Təsərrufatı (Əkinçilik)" fakültəsinin məlumatına görə qış aylarında qrip və soyuqdəyməsi olanlar bundan istifadə edə bilər. Heyvanın tərkbində A,B2 və C vitaminləri, minerallar, protein, şəkər, asitlər, dəmir, mis, kalium və s. faydalı maddələr olduğundan səhiyyə, kosmetika, dərman kimi sektorlarda işlədilir.
Heyvanın çiçəyi, toxumlarından müalicə məqsədilə istifadə etmək mümkündür. Belə ki, qaynadılan heyva çiçəyi ana südünü artırır, ürəyi gücləndirir, baş ağrısını kəsir. Qaynadılan qabıqları isə sidik kanalı iltihabını təmizləyir. Heyvanın özü və ya yarpağını qaynadıb içəndə isə ağızdakı yara, boğazdakı şişliklər müalicə edilir.
Kərə yağında bişirilən heyva bəlğəmi təmizləyir, xronik öskürək, tənəffüs sistemi xəstəlikləri, bronxitə faydalıdır. Onuda qeyd etmək lazımdır ki, heyva sinir sisteminin inkişafına təsirlidir. Mədə və bağırsağı mikroblardan qoruyur, həmz problemlərini aradan qaldırır. Cinsi gücü də artırır./atv.az/
f Paylaş