Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verin

Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verinDişlərin sağlamlığını qorumaq yalnız düzgün diş fırçalama və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri ilə deyil, həm də düzgün qidalanma ilə mümkündür. Dişləri güclü və sağlam saxlamaq üçün bəzi qidaların istehlakı çox vacibdir. 
Milli.Az xəbər verir ki, kalsium dişlərin güclənməsi və onların mineralizasiyasını təmin etmək üçün çox vacibdir. Kalsiumla zəngin qidalar diş minəsini möhkəmləndirir və dişlərin deformasiyasının qarşısını alır. Bu qidalar arasında ən çox tövsiyə edilənlər süd və süd məhsullarıdır (yogurt, pendir, süd). Eyni zamanda kalsium tərkibli tərəvəzlər də (məsələn, brokoli və kahı) diş sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
A vitamini dişlərin və diş ətlərinin sağlamlığı üçün vacibdir. Bu vitaminin çatışmazlığı diş ətlərində problemlərə, ağız quruluğuna və digər diş xəstəliklərinə səbəb ola bilər. A vitamini ilə zəngin qidalar arasında karotinoidlər (məsələn, balqabaq, kök, ispanaq) yer alır. Bu qidalar yalnız dişlərin sağlamlığını qorumağa kömək etmir, həm də ümumi sağlamlıq üçün faydalıdır.
C vitamini diş ətlərinin sağlamlığı üçün çox önəmlidir. Bu vitamin diş ətlərini möhkəmləndirir, iltihabların qarşısını alır və dişlərinizi qoruyur. C vitamini ilə zəngin olan meyvə və tərəvəzlər arasında portağal, limon, kivi, çiyələk, pomidor və yaşıl bibər kimi məhsullar yer alır. Həmçinin, C vitamini ağız boşluğundakı bakteriyaların azalmasına da kömək edir, bu da diş çürüməsinin qarşısını alır.
Fosfor dişlərin mineral strukturlarını qorumağa kömək edən başqa bir vacib mineraldır. Fosforla zəngin qidalar arasında balıq (xüsusilə somon və sardin), yumurta və toyuq əti var. Fosfor kalsium ilə birlikdə dişlərinizin daha güclü və sağlam qalmasına kömək edir.
Alma, yerkökü, xiyar kimi meyvə və tərəvəzlər yalnız ümumi sağlamlıq üçün faydalı deyil, həm də dişlərinizin təmizlənməsinə kömək edir. Bu qidalar ağızda təbii olaraq təmizləyici rol oynayır, çünki onları çeynəyərkən tüpürcək istehsalı artır, bu da ağızda olan bakteriyaları yuyub aparır. Həmçinin, bu qidalar dişlərinizə qarşı olan qalıqları və bakteriyaları təbii şəkildə təmizləyir.
Su içmək dişlər üçün çox önəmlidir, çünki su ağızda olan qalıqları yuyub aparır və ağız boşluğunu təmizləyir. Dişlərdə bakteriya və qida qalıqları toplanmasının qarşısını alır. Ağız quruluğunun qarşısını almaq və ağızda olan bakteriyaların çoxalmasının qarşısını almaq üçün kifayət qədər su içmək vacibdir.
Şəkərli içkilərin dişlərə zərərli olduğunu bilirik, amma şəkərsiz çay və qoz-fındıq kimi sağlam alternativlər dişlərin sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Qoz-fındıq və badam dişləri möhkəmləndirən çoxlu minerallar və yağlar ehtiva edir. Həmçinin, şəkərsiz çay (yaşıl çay və ya qara çay) ağızda bakteriyaların inkişafını azaldır və diş ətini qoruyur.
Qeyd edək ki, diş sağlamlığını qorumaq üçün yuxarıda sadalanan qidalarla yanaşı, düzgün diş fırçalama vərdişi və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri də çox önəmlidir. Dişlərə düzgün qulluq edərək və sağlam qidalar istehlak edərək, ağız sağlamlığını qorumaq və diş çürüməsinin qarşısını almaq mümkündür.
Asya
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 1013   Tarix: 19 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Yatmazdan əvvəl bu 5 qidanı əsla yeməyin - Reflüks, yuxusuzluq və həzm problemləri

Yuxu keyfiyyəti həyat keyfiyyətinə birbaşa təsir edir. Gecə saatlarında qəbul edilən bəzi qidalar mədə yanması, reflüks, gecə oyanmaları və səhər yorğunluğuna səbəb ola bilər. Doktor Portakalın araşdırmasına əsasən, yatmazda

.

Miqren tutması zamanı nə etməli? - Həmin gün üçün vacib tövsiyələr

Miqren tutması bir çox insanın gündəlik fəaliyyətini ciddi şəkildə məhdudlaşdırır. Mütəxəssislər bildirir ki, miqren başlayan gün düzgün davranış ağrının şiddətini azaltmağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərin

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

geyim və ayaqqabılar donlar 2025 toy makiyajlari kicik biznes qurmagin yollari vaginal quruluq cinsi xəstəliklər diş ağrısı kosmetika gözəllik brusell bakteriyası qizliq perdesi naz mila vətən haqqında bayatı