Düyü həm arıqladır,həm də orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur
Pəhriz saxlamağın dəb halına gəldiyi bir zamanda tədqiqatçılar araşdırıblar ki, çoxsaylı pəhrizlər orqanizmdə fol turşusunun azalmasına səbəb olur. İnsanlarda dəmir qıtlığı yaranır, bədəndə kifayət qədər qan olmadığından orqanizm qırmızı qan hüceyrələri üçün lazımi qədər hemoqlabin hazırlaya bilmir. Xüsusən qadınlar arasında müxtəlif pəhrizlərin saxlanması ürək xəstəlikləri və xərçəngin bəzi növlərinin inkişafına təkan verir.
Qan azlığı hamilə qadınlarda daha çox müşahidə olunur, onlarda yorğunluq, gücsüzlük, tənəffüsdə çətinlik, baş ağrıları və s. baş verir.
Tədqiqatlar göstərir ki, düyünün tərkibi fol turşusu və dəmir kimi qida maddələrlə boldur. Fol turşusu ürəyin infarkt xəstəliyi və beyin iflicinin qarşısının alınmasına kömək edir.
Buna görə də , düyü insan orqanizmi üçün son dərəcədə əhəmiyyətlidir.
Fol turşusu beynə qan sızması nəticəsində baş verən ölüm hallarının azalmasına da kömək edir. Tədqiqatların nəticəsindən məlum olub ki, fol turşusu Altsheymer xəstəliyi və yumurtalıqların xərçəngi də daxil olmaqla, xərçəngin bir çox növlərinin qarşısını almağa kömək edir. Odur ki, qida rasionunuza mütləq düyü daxil edin.
f Paylaş