Düzgün qidalanma, ilk növbədə, orqanizmin immunitetinin möhkəmlənməsinə səbəb olur

Düzgün qidalanma, ilk növbədə, orqanizmin immunitetinin möhkəmlənməsinə səbəb olurİnfeksion xəstəlik olan COVID-19-un bütün dünyada yayıldığı və 2 milyondan çox insanın ölümünə səbəb olduğu bir vaxtda, bütün tibbi təşkilatlar böyük və ya kiçikliyindən asılı olmayaraq bu xəstəliyin aradan qaldırılması üçün bu işə öz töhfəsini verməlidir. İnfeksion xəstəliklərlə mübarizənin ümumiyyətlə bir neçə yolu var. Bunlardan biri və demək olar ki, ən əsası bu istiqamətdə maarifləndirmə işinin aparılmasıdır. İnsanların tibbi maarifləndirmə vasitəsilə savadlanması onların infeksion xəstəliklərə daha çox yoluxmasının qarşısını əhəmiyyətli dərəcədə alır. Maarifləndirmə təcrübədə sınanmış və özünü doğrultmuş vasitədir.
Milli.Az bildirir ki, bunu AZƏRTAC-a "Yoluxucu Xəstəliklərlə Mübarizə" İctimai Birliyinin sədri Fikrət Xəlilov deyib. İnfeksiyadan qorunmaq üçün ən başlıca şərtin immuniteti gücləndirmək olduğunu deyən F.Xəlilov, Tibet həkimlərinin "Dörd tərəfimiz dərmandan ibarətdir" fikrini xatırladıb. "Bu, həqiqətən də, belədir. Mən öz təcrübəmdə elə insanlar tanıyıram ki, onlar heç vaxt qripə və bu tip xəstəliklərə qətiyyən yoluxmurlar. Bunun da, əlbəttə, əsaslı səbəbi var. Tibdə həmişə nəzəriyyə ilə praktika bir-birini tamamlamalıdır. Əgər tamamlamırsa, demək, bu nəzəriyyənin heç bir əhəmiyyəti yoxdur. Beləliklə, bu praktikadan çıxış edərək bildiririk ki, gündə bir baş çiy soğan, yaxud bir ədəd limon (qabıqlı halda) və ya bir xörək qaşığı qara qarağat, ya da bir xörək qaşığı bal yeyən adamlar, demək olar, infeksion xəstəliklərə tutulmurlar. Fikrimizcə, praktikada sübut olunmuş bu kimi üsulların qəbul edilməsinin xeyri haqqında ölkə əhalisi arasında geniş maarifləndirmə işləri aparılmalıdır. Hesab edirik ki, koronavirusa qarşı da gücümüz çatan bütün imkanlardan yararlanmaq lazımdır. İnsan adətən xəstələndikdən sonra bundan qurtulmaq haqqında fikirləşir. Lakin xəstəliyə tutulmazdan qabaq cansağlığı onu çox da maraqlandırmır. Bunun barəsində isə indiki zamanda düşünməyə dəyər. Axı, dünyada cansağlığından qiymətli nə var?! Bunun üçün isə düzgün qidalanma başlıca şərtdir. Düzgün qidalanma, ilk növbədə, orqanizmin immunitetinin möhkəmlənməsinə səbəb olur ki, bu da xəstələnmə hallarını kəskin surətdə azaldır. İmmuniteti möhkəm olan insanlarda infeksion xəstəliklərə yoluxma halları, demək olar, müşahidə olunmur. Bunun üçün müəyyən məhsulların qəbulu vacibdir. Həmin məhsulların tərkibində bizim əksəriyyətimizin bilmədiyi müəyyən maddələr var ki, bunlar da orqanizmi müəyyən infeksion xəstəliklərdən qoruyur. Bu hal-hazırda çox lazımlı məsələdir və bu istiqamətdə bir qayda olaraq maarifləndirmə işləri aparılmalıdır", - deyə "Yoluxucu Xəstəliklərlə Mübarizə" İctimai Birliyinin sədri Fikrət Xəlilov bildirib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1414   Tarix: 09 fevral 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Asqırarkən burun və ağız bağlanarsa nə baş verə bilər? - Mütəxəssislər danışdı

Mütəxəssislər asqırmanı saxlamamağı tövsiyə edirlər. Çünki bu vərdiş göründüyü qədər zərərsiz deyil və ciddi sağlamlıq fəsadlarına yol aça bilər. xəbər verir ki, tibbi araşdırmalara əsasən, asqırmanı zorla saxlamaq nəticəsind

.

Yoğun bağırsaq xərçənginə qarşı gündəlik qoruyucu: Gündə 5 qoz

Aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, gündə təxminən beş ədəd qoz istehlak etmək, yoğun bağırsaq (kolon) xərçəngi riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bu təsir, qozun tərkibindəki zəngin bioaktiv maddələr, o cümlədən omega-

.

Dişlərinizin rəngi xəstəliyinizdən xəbər verir

Diş rəngindəki dəyişiklik sadəcə estetik məsələ deyil, bəzən ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, ağız və diş sağlamlığı mütəxəssisi Allen Zhang diş rənglərinin hansı xəstəliklərlə bağlı ola biləcəyin

.

Bağırsaq və sümük sağlamlığı üçün qatığın yeyilməsi üçün ən yaxşı vaxt

Qatığın düzgün zamanda yeyilməsi həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. xəbər verir ki, "Verywell Health"in məlumatına görə, aşağıdakı vaxt tövsiyələrinə əməl etməklə qatıqdan maksimum fayd

.

Yeməkdən əvvəl bir stəkan su içməyin orqanizmə təsiri - Həkim açıqladı

"Mineral su meteorizmi azaltmağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və köpü aradan qaldırmağa kömək edir". xəbər verir ki, diyetoloq Blanka Qarsia Orea "El Economista" nəşrinə müsahibəsində yeməkdən sonra mədədə narahatlı

.

İsti havada soyuq dondurmanın zərərləri: Həkimlərdən xəbərdarlıq

Yay aylarında havaların kəskin istiləşməsi ilə birlikdə insanların sərinləmək üçün dondurmaya daha çox üstünlük verməsi müşahidə olunur. Bəs isti havada soyuq dondurmanın zərərləri nələrdir? . xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Qarpızı necə düzgün saxlamaq olar?

Şirin, yetişmiş qarpız yayda səbirsizliklə gözlədiyimiz ləzzətlərdən biridir. Lakin çox vaxt sual yaranır: onu necə saxlamaq lazımdır ki, dadı və şirəliliyi itməsin? Xüsusilə 5-7 kq, bəzən 10-12 kq-lıq iri qarpızlar alındıqda

.

Kranın üzərində saxlanılan yaş bezlər təhlükəlidir - eşidən dərhal zibilə atır

Mətbəxdə diqqət yetirmədiyiniz kiçik bir vərdiş sağlamlığınız üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, təmizlədikdən sonra kranın üzərində saxlanılan yaş mətbəx bezləri nəmli mühitdə bakteriyaların sürətlə çoxalmasın

turlar.az

geyim dəbləri kosmetika mehsullari toy makiyajlari cagatay ulusoy cennet almasinin hazirlanmasi çimərlik dəbi sizanaqlara qarsi maska kosmetika seksler cinsi əlaqə qız bürcü yemekler tapmaca