Duzlu yeməkləri xoşlayanlar mütləq oxusun

Duzlu yeməkləri xoşlayanlar mütləq oxusunAdi duzun tərkibində olan natrium və xlor orqanizmin normal fəaliyyəti üçün çox vacibdir.
Bu səbəbdən duzdan tam imtina etmək düzgün deyil. Lakin duzlu qidaların həddindən artıq miqdarda qəbulu da yolverilməzdir.
Artıq miqdarda orqanizmə daxil olan duz ciddi pozulmalara səbəb olur.
- Duz orqanizmdən mayenin çıxmasını ləngidir və mayeni orqanizmdə saxlayır. Nəticədə qanın maye hissəsinin miqdarı artır ki, bu da ürəyi və damarları yükləyir, ödemlərə səbəb olur. Əgər belə hal daim təkrarlanırsa, bu ürək-damar sistemi xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur.
Ürək-damar sistemi xəstəlikləri olan insanlar üçün qidalanmada duzun miqdarının azaltması həyati vacib məsələdir. Bu səbəbdən kardioloqlar öz pasiyentlərinə duzun miqdarını azaltmağı tövsiyə edirlər.
- Duzlu qidalar damarların sıxılmasına və təzyiqin qalxmasına səbəb olur. Bu isə hipertoniya xəstəliyinin inkişafının riskini artırır.
- Duzlu qidalar böyrəklər üçün də ziyanlıdır - böyrəklərin normal fəaliyyətini pozur, böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinə səbəb olur. Məsələ burasındadır ki, duzun tərkibində olan natriumun artıqlığı orqanizmdən kalsiumun çıxmasını sürətləndirir. Kalsium isə böyrəklərdə toplanaraq daşların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Bəzi böyrək xəstəlikləri zamanı həkimlər xəstələrə duzdan ümumiyyətlə istifadə etməməyi tövsiyə edirlər.
- Duzlu qidalar piylənmənin inkişafına səbəb olur. Duzlu qidalar iştahanın artmasına gətirib çıxardır ki, nəticədə insan lazım olandan artıq qida qəbul edir. Restoranlar və fast-fudlar bundan istifadə edir və qidalara evdə bişirilən yeməklərlə müqayisədə daha çox duz əlavə edir.
- Artıq duz orqanizmdən kalsiumun çıxmasını sürətləndirir. Bu isə osteoporozun (sümüklərin sıxlığının azalması) inkişafına yol açır. Osteoporoz çox hiyləgər xəstəlikdir, özünü uzun müddət ərzində heç bir simptomla büruzə vermir. Lakin yüngül travma, yıxılma osteoporozu olan insanlarda ciddi sınıqlarla nəticələnir. Bu xüsusilə yaşlı insanlar üçün təhlükəlidir.
- Maddələr mübadiləsi proseslərini pozur.
Beləliklə, duzun həddindən artıq miqdarda qəbulu sağlamlıq üçün çox ziyanlıdır. Müxtəlif turşular, hisə verilmiş qidalar, sosis-kolbasa məhsulları, mayonez, duzlu pendirlər və s. duzla olduqca zəngindir. Bu səbəbdən belə qidalardan süi-istifadə etmək olmaz.
Yemək bişirdikdə çox miqdarda duz əlavə etməyin.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1208   Tarix: 11 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Süni intellektlə işləyən stetoskop 15 saniyədə ürək xəstəliklərinə diaqnoz qoyur

Londonda alimlər süni intellektlə işləyən yeni stetoskop hazırlayıblar. Bu cihaz cəmi 15 saniyəyə ürək çatışmazlığını, ürək qapağı xəstəliklərini və ritm pozuntularını müəyyən edə bilir.  xəbər verir ki, ənənəvi stetoskopda

.

Səhər bunları yemək zərərlidir

Səhər yeməyində kərə yağı yemək zərərlidir. xəbər verir ki, bunu həkim Manuel Viso "El Economista"ya açıqlamasında bildirib. Həkimin siyahısında peçenye, şirin taxıllar, kərə yağı və ya mürəbbə ilə ağ çörək, həmçini

.

Qan təzyiqinə nəzarətin sadə və dadlı yolu: Gündə iki banan kifayətdir

Böyük Britaniya Ürək Fondu ekspertləri qan təzyiqini idarə etmək üçün pəhrizə banan və digər təbii meyvələri əlavə etməyin əhəmiyyətini açıqlayıb. Duzlu qidalardan uzaq, banandan yaxın olun. Bananın tərkibindəki kalium v

.

Ayaqda göbələk xəstəliyinin qarşısının alınması

Ayaqda göbələk xəstəliyinin qarşısının alınması. Ayaq göbələyi adətən ayaq barmaqları arasında, daban və pəncədə patogen göbələklər tərəfindən törədilən və mikoz adlanan xəstəlikdir. Adətən onixomikoz adlanan dırnaq göbələy

.

Sinənizdə bu əlamətlər varsa, mütləq həkimə gedin - Onkoloq xəbərdarlıq etdi

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə hər il dünyada 2 milyondan çox qadına döş xərçəngi diaqnozu qoyulur. Bu xəstəlik qadınlar arasında ən çox rast gəlinən onkoloji problem olaraq birinci yerdədir və getdikc

.

Kardioloq: Sağlam yağlardan imtina etmək düzgün deyil

Kardioloq Devid Sabgir sağlam qidalanmada yağların tamamilə çıxarılmasının düzgün olmadığını bildirib. Onun sözlərinə görə, xüsusilə doymamış yağlar ürək-damar sağlamlığında mühüm rol oynayır. -ın məlumatına görə, "EatingWell"

.

Qara ciyəri "şüşə kimi" təmizləyən TƏRƏVƏZ

Qara ciyər insan orqanizmində ən vacib orqanlardan biridir. O, həm toksinlərin təmizlənməsində, həm də immunitetin güclənməsində əsas rol oynayır. Həkimlər bildirirlər ki, düzgün qidalanma qara ciyərin sağlam qalmasının əsa

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

İnfarkt ən çox bu saatlarda baş verir - Kardioloqdan açıqlama

Gecə saatları infarkt üçün ən təhlükəli vaxtlardır. xəbər verir ki, bunu Türkiyənin Anadolu Sağlamlıq Mərkəzinin kardioloqu Dr. Nermina Alagiçin söyləyib. O bildirib ki, xüsusilə 03:00-07:00 arası ürək-damar problemləri risk

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari gözəllik məhsulları geyim necə seçməli elm bilik haqqinda atalar sözləri cavanlaşdırıcı maskalar qadın və cəmiyyət xəstəliklər kosmetika baldiza aid webnem tovuzlu vusale elizade novruz bayramına aid hakışta sac modelleri