Əgər ürəyiniz daha çox turş yeməklər istəyirsə: Deməli sizin
Mədəbağırsağın fəaliyyəti normal olarsa insan bir çox xəstəliklərdən qorunmuş olur.
Bioloji fəal maddələr (probiotiklər) bağırsaqda yararlı mikrofloranın böyüməsinə, fəallığına kömək edir, yoğun bağırsaqdan kalsiumun sorulmasını yüksəldir, antikanserogen təsirə malikdir, xəstəlik yaradan mühitin inkişafının qarşısını alır, mədə-bağırsaqda PH (turşu-qələvi) balansını tənzimləyir, bağırsağın selikli qişasının bərpasına kömək edir, toksiki maddələri zərərsizləşdirir. Probiotiklər yerarmudu, kasnı, soğan, zəncirotu kökü,vələmir, kəvər, ənginar və almada daha çoxdur.
Orqanizmə daxil olan parazitlər, bağırsaq qurdları və göbələklər mədədə ya turşuluğu, ya da qələviliyi artırır. Burada birinci əlamət insanın turşuya və ya şirniyə meyilliliyidir: əgər ürəyiniz turş yeyəcəklər istəyirsə, deməli sizin mədə-bağırsağınızda turşuluq aşağı düşübdür və qələvilik artıb, əksinə əgər ürəyiniz şirin yeyəcəklər istəyirsə, deməli qələvilik aşağı düşüb, turşuluq artmışdır. Ən yaxşısı həkimlə məsləhət edib analiz verməkdir. PH mühitini bitkilərlə qaydaya salmaq olar.
Əgər qələvilik yüksəkdirsə pişikotu, qaraqınıq, dazı,isitməotu, gülümbahar, qanotu, gicitkən, moruq, dəvədabanı, tozağacı tumurcuqları, nanə, zəncirotu, şirquyruğu,kəklikotu, dəmrovotu, adaçayı və evkalipt bitkilərinin hər birindən çay dəmləyib içmək lazımdır.
Sevinc Hüseynova
Saglamolun.Az