Ekspertlər təyyarədə koronavirusa yoluxma riskini qiymətləndirib

Ekspertlər təyyarədə koronavirusa yoluxma riskini qiymətləndiribEkspertlər sərnişinlərin təyyarədə koronavirusa yoluxma riskini qiymətləndirib.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, ekspertlərin fikrincə, sərnişinlərin təyyarənin göyərtəsində bir neçə saat bir-birinə çox yaxın oturmalarına baxmayaraq, uçuş zamanı COVID-19 xəstəliyinə yoluxma riskləri hamının düşündüyü qədər də çox deyil.
"Biz təyyarə salonunda sərnişinlərin kütləvi yoluxması hallarına rast gəlməmişik. Adətən virus daşıyıcısının bilavasitə yanında oturan şəxs zərər çəkir", - deyə Con Hopkins Universitetinin Sağlamlıq Təhlükəsizliyi Mərkəzinin böyük elmi işçisi və ABŞ-ın İnfeksionistlər Cəmiyyətinin nümayəndəsi Ameş Adalya bildirib.
Məsələ bundadır ki, laynerlərdə yüksək effektli havalandırma sistemləri quraşdırılıb. "Bu filtrlər hava yolu ilə yayılan mikrobların 99,9 faizini tutmağa qadirdir. Salonun havalandırılması mahiyyət etibarilə sterildir və virus hissəcikləri daşımır", - deyə Beynəlxalq Hava Nəqliyyatı Assosiasiyası məlumat verib. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının nümayəndəsi Devid Nabarro da yaxşı filtrlər sayəsində təyyarədə səyahətin "nisbətən təhlükəsiz" olduğu fikri ilə razılaşıb.
Təyyarə göyərtəsində yoluxma ehtimalı bir sıra digər tədbirlər sayəsində də minimallaşır. Belə ki, hərarəti yüksək olanlar uçuşa buraxılmır. Bundan başqa, aviakompaniyaların əksəriyyəti sərnişinləri əllərini tez-tez yumağa və dezinfeksiya etməyə, həmçinin maska taxmağa çağırır. Bəzi aviadaşıyıcılar isə sosial məsafəni qorumaq məqsədilə salonda sərnişinlərin sayını məhdudlaşdırır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1115   Tarix: 13 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Bu üsulla ömrümüz 150 il olacaq - yeni preparat

Çinin "Lonvi Biosciences" laboratoriyasının alimləri insan ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə artırmağa imkan verəcək yeni preparat hazırladıqlarını bildiriblər. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisləri

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

turlar.az

gelinlikler yay geyimləri 2025 hamilelikde qidalanma ayaq dirnaqlarina qulluq haxışta sözləri gavalının faydaları agil haqqinda atalar sözləri kosmetika kurtlar vadisi kahfe kali kahfe fali kokelmek novruza aid