Ən faydalı payız məhsulları hansılardır?

Ən faydalı payız məhsulları hansılardır?"Payız - qarpız, balqabaq və alma yemək üçün ən yaxşı zamandır".
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə ölkənin Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri fakültəsinin Ümumi biologiya və bioekologiya kafedrasının dosenti Vitali Napolov danışıb.
Onun sözlərinə görə, bu mövsüm qidaları sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır.
"Payızın əvvəli qovun və qarpız yemək üçün gözəl zamandır. Həmçinin tərkibində çoxlu C vitamini və müxtəlif mikroelementlər olan almaların da vaxtıdır. Meyvələrdə fruktoza var ki, bu da şirin desertlərdən qat-qat sağlamdır", - deyə bioloq vurğulayıb.
O əlavə edib ki, payızın əvvəlində badımcan, balqabaq, qabaq, kök, kələm və s. yetişir.
"Təzə məhsul aptekdən alınan vitamin komplekslərindən daha faydalıdır. Belə ki, hər bir tərəvəzdə müəyyən vitaminlər mövcuddur.
Məsələn, gül kələmdə çoxlu protein, qırmızı kələmdə antioksidant, ağ kələmdə isə C vitamini var. Balqabaq və qabaq tərkibindəki lif və mikroelementlər sayəsində mədə-bağırsaq xəstəliklərinə kömək edə bilər", - deyə o qeyd edib.
Napolovun sözlərinə görə, yetkin insan gündə 400-500 qram meyvə-tərəvəz yeməlidir. Eyni zamanda, bu meyvə-tərəvəzlər çiy halda orqanizmə daha böyük fayda gətirəcək.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 716   Tarix: 29 sentyabr 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Uşaq xəstələnəndə onu zorla yedirtmək lazımdırmı? - Həkimdən tövsiyələr

"Soyuq mövsümdə uşaqlar tez-tez kəskin respirator virus infeksiyalarına (KRVX) yoluxurlar. Soyuqdəymə dövründə uşağın qidalanması az və ya çox dərəcədə dəyişə bilər".   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyal

.

Bu yağlar xərçəng yaradır - DİQQƏT

Gündəlik qidalanmamızda yağların böyük yer tutduğu hər kəsə məlumdur. Hazırda mütəxəssislər yağların tərkibindən çox narahatdırlar.  Xarici alimlər demək olar hər gün yağların tərkibini araşdırırlar. Alimlər qeyd edir ki

.

Evinizdə bu yerlər viruslarla zəngindir - Alimlərdən ARAŞDIRMA

İllinoys ştatının Şimal-Qərb Universitetinin amerikalı alimləri duş başlıqları və diş fırçalarında elmə məlum olmayan son dərəcə müxtəlif viruslar aşkar ediblər. -a istinadla xəbər verir ki, tədqiqat Frontiers in Microbiome

.

Bu içkilər insulta səbəb olur - Araşdırma

Qazlı içkilər, meyvə şirələri və qəhvə gün ərzində ən çox istehlak edilən içkilər sırasındadır. -a istinadən xəbər verir ki, son araşdırmalar bu içkilərdən tez-tez istifadə edənləri gözləyən bir riski üzə çıxarıb. 27 ölkəd

.

Diqqət: Yatağınızdakı matraslar təhlükəlidir

Son zamanlar yun döşəkləri sıxışdırıb çıxaran matraslar sağlamlıq üçün təhlükəlidir. -a istinadən xəbər verir ki, matraslarda kifin yığılması allergik insanlar, astma bronxiti olanlar üçün zərərlidir. Biotexnologiya üzr

.

Həkim məsləhəti olmadan antibiotikləri istifadə etmək olar?

Həkim antibiotikləri yazmalı və onların dozasını təyin etməlidir. Çünki dərmanların nəzarətsiz istifadəsi təhlükəli nəticələrə səbəb ola bilər.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, bir çox insan viru

.

Plastik əşya panikası: Evdəki bütün qabları dəyişdirmək lazımdır?

"Plastik əşyaların xərçəng şişinin inkişafına səbəb olması nəzəriyyəsi heç kim tərəfindən sübut edilməyib". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiya Tibb Elmləri Akademiyasının Onkoloji Elmi Mərkəzinin Klini

.

Dırnaqda ağ nöqtələrin və zolaqların yaranmasının SƏBƏBİ

Dırnaqlarda ağ nöqtələr və zolaqlar dırnaq boşqabının zədələnməsi nəticəsində yarana bilər. Bunun daha başqa bir səbəbi var. -a istinadən bildirir ki, müəyyən dərmanlar qəbul etsəniz (kimyaterapiyadan danışırıq) və ya ağı

.

Enerji içkiləri: Faydaları və zərərləri

Enerji içkiləri tez-tez ayağa qalxmaq və enerji artırmaq üçün istehlak olunur. Lakin, populyarlıqlarına baxmayaraq, onlar ciddi sağlamlıq riskləri yarada bilər və bəzi hallarda ölümlə əlaqələndirilir. -a istinadən bildiri

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik geyim seçimi sac duzumleri sərxan kərəmoğlu yay koftalari bəxtiyar vahabzadə paltar olmaq kosmetika nagillar namiq qaraçuxurlu şəkərbura haxışda banan