Erkən ölüm riskini azaldan qida pəhrizi - Nə yeməlisiz?
Yağ, meyvə və tərəvəzlərin tənzimlənmiş şəkildə qəbulu və yüksək miqdarda karbohidratlardan imtina edilməsini nəzərdə tutan pəhriz ölüm riskini azaldır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, alimlər bu fikrə beş qitədən olan 135 min nəfər üzərində araşdırma apardıqdan sonra gəliblər.
Əvvəlki araşdırmalardan fərqli olaraq, yeni tədqiqatlar nəticəsində yüksək miqdarda yağ qəbulunun ölüm riskini azaltdığı məlum olub. Bundan əlavə, karbohidratların yüksək miqdarda qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olmasa da, ölüm riskini artırdığı aşkarlanıb.
Məlumatların toplanması üçün araşdırmaçılar 7 il yarım vaxt sərf ediblər. Belə ki, onlar 18 aşağı, orta və yüksəkgəlirli ölkələrdə yaşayan 135 min nəfərin pəhriz proqramlarını öyrənib və onları izləyiblər.
Tədqiqatın nəticələrinə əsasən, gün ərzində orta hesabla 3-4 pors və ya ən azı 375-500 qram meyvə, tərəvəz və paxlalı bitki yeyənlərdə ölüm riski digərlərinə nisbətən aşağıdır.
Milli.Az /news.milli.az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
İsti su ilə çimənlərə pis xəbər
Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq
Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd
Aramızda yaşananlar bizə böyük dərs oldu' - Aygün Röya ilə barışmasından danışdı
Xəzər Süleymanlı Gəncədə konsert verəcək
İlqarə yeni mahnı təqdim etdi - Audio
Böyük sənətkarlar özündən aşağı müğənnilərdən pul dilənir' - Taleh Yahyayev
Kərim böyük bir məktəb idi' - Namiq Məna
Meyxana dünyası sütunlarından birini itirdi' - Mehman Əhmədli
Son vaxtlar məni tanımırdı' - Ağamirzə