Ərzaqlar haqqında maraqlı məlumatlar

Gülqənd şirniyyat məhsuludur. Gülqənd hazırlamaq üçün yabanı, ətirli qızılgül ləçəklərini qənd tozu (0,5 kq gül ləçəyinə 2 kq şəkər tozu) və ya balla ovxalayıb bərnilərə doldurulur (bərnilərin başı yarım olmalıdır) və günəş altında saxlayırlar. 2—30 gündən sonra gülqənd hazır olur. Yüksək kalorili və ətirli olur. Bir stəkan gülqənddən 3 kq-a qədər mürəbbə hazırlana bilər. Gülqənd həm də itburnu çiçəyinin ləçəklərindən hazırlanır. Çay və şirniyyat süfrəsinə verilir. Xalq təbabətində gülqənddən ümumi zəifliyin, qanazlığının, başgicəllənməsinin və s. qarşısını almaq üçün istifadə edilir.
Ərzaqlar haqqında maraqlı məlumatlarMarmelad (fr. Marmelade, portuqalca marmelo-heyva)- qatı paludəyə, yumşaq rahətülhülquma bənzər özlü konsistensiyalı qənnadı məmulatıdır. Meyvə-giləmeyvə və jeleli növləri var. Qatı-özlü konsistensiyası əsasən meyvə və giləmeyvələrin tərkibindəki özlü maddələrin miqdarından asılıdır. Heyva, alma, ərik və s. meyvələrdə qatılaşdırma xassəsi daha yüksəkdir. Bu meyvələri bişirilərkən donmuş bərk konsistensiya aldığına görə onlardan əsasən meyvə-giləmeyvəli marmelad hazırlanmasında istifadə edilir. Bunun üçün meyvə-giləmeyvə əzməsi şəkərlə bişirilir, patka, qida turşusu, həmçinin rəng və ətirverən maddələr əlavə edilir. Marmelad qaynar halda formalara tökülüb soyudulur və qurudulur. Jeleli marmelad müxtəlif bitki və heyvan mənşəli jeleyaradan maddələr (petkin, aqar-aqar, aqaroid, jelatin, nişasta və s.) əsasında hazırlanır. Şirniyyat və çay süfrəsinə verilir.
Ərzaqlar haqqında maraqlı məlumatlarJele. Jele hazırlamaq üçün meyvə - giləmeyvə şirələrindən, şəkərdən, aqar və pektindən istifadə olunur. Xammalından asılı olaraq üç növdə olur: jelələşdirici xassəsi yaxşı olan meyvə - giləmeyvə şirələrindən hazırlanan jele;
jeleləşdirici xassəsi və pektini zəif olan meyvə-giləmeyvə şirələri ilə yaxşı jele əmələgətirici şirələrin (albalı, çiyələk və s.) və konservantların qarışığından hazırlanan jele;
jeleləşdirici xassəsi zəif olan meyvə-giləmeyvə şirələrinə aqar əlavə edilmiş jele.
Ərzaqlar haqqında maraqlı məlumatlarMixək mərsin fəsiləsindən həmişəyaşıl ağac. Vətəni Molukk adalarıdır (İndoneziya). Mixək Azərbaycanda qədimdən məlumdur. Birtoxumludur, giləmeyvəyə bənzər meyvəsi tünd qırmızıdır. Mixək çiçəklərini hələ qonçə ikən qayçı ilə kəsib toplayır, sonra isə xüsusi quruducularda qurudurlar. Çiçəkləri toplananda qırmızı rəngdə olur, qurudulanda isə tünd qonur rəng alır. Ətirli iyi və yandırıcı dadı var. Mixəyin tərkibində 17-20% efir yağı və 20% -ə qədər aşı maddələri olur. Ondan alınan mixək yağının 70-80% -ni xoş ətirli evgenol və asetilevgenol təşkil edir. Azərbaycan kulinariyasında mixək müxtəlif xörək və şirniyyat hazırlanmasında, çay dəmlənməsində, ətriyyat sənayesində, xalq təbabətində (mixək yağı) və s. işlədilir. Qurudulmuş qönçələri ədvə kimi yeyinti sənayesində, çiçəyinin tərkibindəki antiseptik evgenol maddəsi isə diş xəstəliklərinin müalicəsində istifadə olunur.
Ərzaqlar haqqında maraqlı məlumatlar

Maraqlı     Baxılıb: 5124   Tarix: 17 mart 2015
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Direktorların işə qəbulu üzrə müsabiqənin esse mərhələsi başlayır

Bu gün şagird sayı 500-dən çox olan ümumi təhsil müəssisələrinə direktorların işə qəbulu üzrə müsabiqənin esse mərhələsi keçiriləcək. report-a istinadən xəbər verir ki, esse mərhələsi barədə məlumat namizədlərin şəxsi səhifələrin

.

Azərbaycanlı şagirdlər ABŞ-da üzümüzü ağ etdilər - FOTO

ABŞ-ın nüfuzlu təhsil ocaqlarından biri olan Yale Universitetində keçirilən "The World Scholars Cup" beynəlxalq bilik olimpiadasında iştirak edən Oksbric Akademiyasının azərbaycanlı şagirdləri 2 qızıl, 15 gümü

.

İlham Əliyev yeni inqilaba başladı - BAŞ REDAKTOR YAZIR

Bu gün Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası (AMEA) Rəyasət Heyətinin qapalı iclası keçirilib. İclasda iyulun 28-də Prezident İlham Əliyevin imzaladığı elm və təhsil sahəsində idarəetmənin təkmilləşdirilməsi ilə bağlı bəz

.

Dünyanı dəyişən dörd elmi kəşf və Azərbaycan Prezidentinin fərmanı

Məlumdur ki, dünyanın dörd böyük kəşfinə kağızın ixtirası (2-ci əsr), kitab çapı (9-cu əsr), kompas (11-ci əsr) və barıt (12-ci əsr) aiddir. Bütün bu ixtiralar Çində edilmişdir, amma barıt ixtirasında birinciliyə Hindistand

.

Müəllimlərin NƏZƏRİNƏ - İmtahan vaxtı açıqlandı

Təhsilverənlərin sertifikatlaşdırılması prosesinin test imtahanı ilə bağlı məlumat iştirakçıların şəxsi kabinetlərinə göndərilib. Bu barədə  -a Təhsil İnstitutunun İnsan Resursları Mərkəzindən məlumat verilib. Bildirili

.

AMEA-da nə baş verdi və daha nələr olacaq? – Detallar

Gözlənildiyi kimi, Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasında ciddi islahat baş tutdu. Prezidentin fərmanı ilə AMEA-nın 24 institutu, Naxçıvan bölməsinin 2 institutu və bir rəsədxanası, Gəncə bölməsinin 3 institutu və Nəbata

.

Prezident təqaüdünə layiq görülən tələbələr - ADLAR

Prezident İlham Əliyevin "2023-2024-cü tədris ilində Azərbaycan Respublikasının ali məktəblərinə daxil olmuş tələbələrə Prezident təqaüdünün verilməsi haqqında" Sərəncamına əsasən, bu təqaüdə layiq görülən 102 nəfə

.

Məktəbəhazırlıq qruplarına qəbul üçün qeydiyyat başlanır

Bu gün saat 11:00-da 2023-2024-cü tədris ili üzrə məktəbəhazırlıq qruplarına qəbul üçün qeydiyyat başlanır. Elm və Təhsil Nazirliyindən  -a bildirilib ki, proses elektron sistemi üzərindən həyata keçiriləcək. Azərbaycan bölməs

.

Yerin heyrətamiz yeni görüntüsü yayıldı

NASA və ABŞ Milli Ekoloji Peyk İnformasiya Xidməti VIIRS sistemi tərəfindən çəkilmiş ilk görüntüləri dərc edib. Bu barədə Amerikanın Səsi məlumat yayıb. Məlumata görə, bu sistem noyabrın 10-da Vandenberq kosmik bazasında

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri geyim seçimi sac duzumleri xinayaxdi bayatilari varikosel sarimsaqla qurdun mualicesi faydalı qidalar kosmetika sanamalar heyati vətənə aid bayatı bedii edebiyyat aybawi