Ev şəraitində yeməklərin hazırlanması ömrü uzadır

Ev şəraitində yeməklərin hazırlanması ömrü uzadırAlimlər elə qənaətə gəliblər ki, yeməklərin həftədə beş dəfə ev şəraitində hazırlanması insanların ömrünü uzadır - bu ev aşpazlığının pozitiv effektləri ilə təmin edilir.
Nyukasl Universitetindən olan tədqiqatçılar bildiriblər ki, ev şəraitində yeməklərin hazırlanması qidalanmanın keyfiyyətinin, ürək və metabolik sağlamlığın yaxşılaşdırılması ilə əlaqədardır, bu da daha sağlam və uzun ömrü təmin edir. Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, yaxşı kardio-metabolik sağlamlıq o deməkdir ki, insan piylənmə və diabetə meyilli deyil, normal xolesterin səviyyəsinə malikdir.
"Yeməklərin həftədə beş dəfə ev şəraitində hazırlanması insan ömrünü uzada bilər. Belə fəaliyyət fiziki və əqli güc tələb edir, üstəlik insanlar onların nə yedikləri və bunun onların sağlamlığına necə təsir edə biləcəyi barədə daha məlumatlı olur", - deyə elimi mütəxəssislər bildirirlər.
Tədqiqatçılar bu cür nəticəyə 29-64 yaş arası 11 mindən çox yetkin insanda sağlamlığın yoxlanılması əsasında gəliblər. Onların təhlili göstərib ki, ev şəraitində hazırladıqları yeməklərlə qidalanan insanlar çox böyük ehtimalla sağlam rasiona riayət edəcəklər - onlar daha az süni əlavələr və transyağlar qəbul edirlər, onların orqanizmi daha çox müxtəlif qida məhsulları qəbul edir. Həmçinin ev şəraitində yeməkləri hazırlayan insanlar daha çox meyvə-tərəvəz qəbul edir. Beləliklə, müntəzəm olaraq ev şəraitində yemək hazırlayan insanlar çox vaxt normal bədən çəkisi göstəricilərinə (BÇİ), daha az piy qatına malik olurlar.
Yekun vuraraq, mütəxəssislər bəyan ediblər ki, ev şəraitində qidalanma ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasını təmin edən sağlam qida qaydalarına riayət olunmasını yüngülləşdirə bilər - beləliklə də bu vərdiş daha uzun ömür sürməyə kömək edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1013   Tarix: 20 mart 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

10 saniyəlik məşqlə gözlərinizdəki yorğunluğa SON

Gözlərinizin yorulduğunu hiss etdiyiniz zaman gərginliyi aradan qaldırmağın və göz ətrafındakı əzələləri rahatlaşdırmağın asan və effektiv yolu var. . bildirir ki,  bu sadə üsul yalnız 10 saniyə çəkir. Yorğun gözləri nec

.

Hər gün yarım qreypfrut yeməyin möcüzəvi faydaları

Qaraciyər sağlamlığını qorumaq üçün təbii qidaların əhəmiyyəti böyükdür. Qastroenterologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Bülent Yaşar qreypfrut, filtr qəhvə, tünd şokolad və bu kimi qidaların faydalarını açıqlayıb. xəbər verir ki

.

Balığı necə təzə saxlayaq? – Qadınların 90 faizinin etdiyi SƏHV

Balığı təzə saxlamağın ən yaxşı yolu soyuducuda saxlamaqdır. Amma balığı sadəcə soyuducuya qoymaq kifayət etmir. bildirir ki, balıqları soyuducuya qoymazdan əvvəl soyuq suda yaxşıca yuyun və kağız dəsmallarla qurudun. Bunda

.

Portağal qabığını atmayın - Bilinməyən faydaları

Portağal qabığı çox vaxt atılan bir tərəf olsa da, çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. xəbər verir ki, aşağıda portağal qabığının bəzi gözlənilməz faydaları verilmişdir:. Dəriyə yaxşı təsir: Portağal qabığı, dəriyə qulluqd

.

Azərbaycanda meymunçiçəyi aşkarlandı - RƏSMİ

Azərbaycan meymunçiçəyinə yoluxma halı aşkarlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin və TƏBİB-in birgə məlumatında deyilir. "22 yaşlı Azərbaycan vətəndaşı 02-11 yanvar 2025-ci i

.

Bu balıq növlərində omeqa-3 daha çoxdur - Somon, skumbriya

Mütəxəssislər hansı balıqda daha çox omeqa-3 olduğu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Somon, siyənək, skumbriya və sardina omeqa-3 yağ turşuları ilə ən zəngin balıqlardır. Araşdırmalar göstərir ki, bu balıqlar ürək xəstəliklər

.

Bu şəxslərə şaurma yemək olmaz

Şaurma fəst-fud qidalar siyahısına daxildir, amma bəzi insanlar özləri də bilmədən onu yeməklə xəstəliklərini artırır. xəbər verir ki, həkim Nataliya Lazurenko kimlərə şaurmanın zərərli ola biləcəyini açıqlayıb. "Şaurmanı

.

Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti

Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələr

.

Bağırsaq xərçəngi nədir, necə yaranır? - Əgər bu əlamətlər varsa... - DİQQƏT

Bağırsaq xərçəngi bağırsağın daxili qatında yerləşən hüceyrələrin anormal şəkildə böyüməsi və çoxalması nəticəsində yaranan xəstəlikdir. Ən çox yoğun bağırsaqda (kolorektal xərçəng) meydana gəlir, lakin nazik bağırsağa d

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları kosmetoloq qis geyimləri 2025 onkologiya üz və bədənə qulluq 2025 payiz geyimleri heyvanlarin cinsi elaqesi novruz layla ariqla kahfe kali gözellik