Göbələklər haqqında bunları bilirdinizmi? - Həkim məsləhəti
Göbələklər bir çox qida və vitaminlərlə zəngindir, lakin bəzi insanlar onları yeməməlidir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Olqa Çistik bu barədə mətbuata açıqlaması zamanı danışıb.
"Göbələklərin faydalarını ümumiyyətlə qiymətləndirmək çətindir - onların tərkibində lif (mədə-bağırsaq traktına faydaları), D vitamini (toxunulmazlığı yaxşılaşdırır), B vitaminləri (ürək və qan damarlarının fəaliyyətini normallaşdırır) və müxtəlif mikroelementlər (kalium, mis, selen və s.) var. Onlar zülalla da zəngindirlər, buna görə də uzun əsrlər boyu əcdadlarımız oruc zamanı göbələk yeyirdilər - onlardan ətin əvəzi kimi istifadə edirdilər. Protein sayəsində göbələklər çox qidalıdır", - deyə həkim izah edib.
Eyni zamanda, Çistik xəbərdarlıq edib ki, onlar zərərli maddələri: toksinləri, ağır metalları, radioaktiv maddələri, çürümə məhsullarını özündə toplaması səbəbilə bədənə ciddi zərər verə bilərlər. Buna görə də, magistral və dəmir yollarının yaxınlığında göbələk yığmaq, plastik vedrələrdə və torbalarda saxlamaq, 24 saatdan çox çiy saxlamaq qəti qadağandır.
Həmçinin, zəhərli növləri də unutmaq olmaz. Onun sözlərinə görə, xüsusi ədəbiyyat və internet zəhərli göbələkləri müəyyən etməyə kömək edəcək.
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Miqren tutması zamanı nə etməli? - Həmin gün üçün vacib tövsiyələr
Uşaqlarımın sənədlərini göstərmək utanc idi' - Vəfa
Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida
Dünyanın ən bahalı modellərindən Anok Yai xəstəxanaya yerləşdirilib
Çində yeni qadağa qüvvəyə mindi
Keçmiş xanımı Anarı məhkəməyə verdi
Peskov həyat yoldaşının premyerasında - FOTOLAR
Röya və Elçinin 'Can'ı təqdim olundu - AUDİO
İslamı qəbul edən hindistanlı televiziya ulduzu iddialara cavab verdi
Son zamanlar mənə qarşı negativ rəylər çoxalıb' - Nəfəs
Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu